BILI SMO NA 20. “SLAVONIJO U SRCU TE NOSIM”

IZVRSNA ZABAVA U ORGANIZACIJI ZAVIČAJNOG KLUBA “BROĐANI”
tekst i foto: Sonja Breljak

U  lijepom sjećanju posjetitelja ostat će i ovogodišnje, netom prošlo, dvadeseto po redu izdanje zabave „Slavonijo u srcu te nosim“ u organizaciji Zavičajnog kluba „Brođani“.
Popunilo je, kako je već i uobičajeno, dvoranu u Gemeinschaftshaus Lichtenrade gdje se tradicionalno održava. Organizatori, Brođani, klub humanitarnog karaktera, od strane Njemačke priznat i ubilježen kao organizacija od općedruštvene koristi, uložio je i ovom prigodom dosta truda da sve bude  u redu te da gosti, njih oko 400, budu zadovoljni ponuđenim i osjete se pozvanim ponoviti dolazak na kojoj od narednih zabava ovog kluba.

Brođani su se potrudili da pozornicu ukrase kako hrvatskim tako i njemačkim državnim znakovljem, znacima kluba i grada iz kojeg dolaze kao i obiljem plodova jeseni koji podsjećaju na  rodnu Slavoniju.
I program koji su posjetitelji pratili, bio je „ po  domaću“. Naime, iz Hrvatske je za ovu prigodu doputovao tamburaški sastav „Garavuše“ koje su nakon prošlogodišnjeg odličnog nastupa na istoj zabavi, dobile prigodu ponovno se predstaviti. Ivana Ketović, Ana Mitrović, Iva i Ana Galić, Ana-Marija Jurić i Tena Andrijević  koje čine sastav “Garavuše”, nisu ni ovoga puta razočarale berlinsku publiku. A glazbeni dodatak stigao je u lijepmo glasu operne pjevačice s berlinskom adresom, Tanje Šimić koja otpjevala par domaćih pjesama što je publika nagradila pljeskom.
Sve su na početku večeri ponajprije pozdravili vrijedni „Brođani“. Na pozornici su se svi našli odjeveni u  jankele, prsluke koji su dio tradicionalne nošnje slavonskobrodskoga kraja.

Potom su posjetitelje, već uobičajeno, pozdravili dopredsjednica i predsjednik„Brođana“, Elizabeta Kopić i Ivan Bitunjac. Pozdrave su uputili predstavniku veleposlanstva, Danielu Glunčiću, koji je došao u društvu njemačkog prijatelja, Thomasa Spichera, glasnogovornika Ministarstva za integracije i migracije savezne države Niedersachsen, potom hrvatske svećenike fra Radoslava Tolića i Stipu Ćirka kao i župnika fra Petra Ćirka.
Pozdravi domaćina sustigli su sve sponzore koji su potpomogli održavanje i ove zabave s koje prihodi idu u općekorisne, dobrotvorne namjene, te sve posjetitelje, članove drugih društava koji ne propuste posjetiti zabave „Brođana“. Posebne pozdrave domaćini su uputili članovima Tamburaschen Chor  Wellebit 1902, koji su po prvi puta gosti na jednoj zabavi „Brođana“. Desetak članova „Wellebita“ dobro se zabavilo, upoznali su se s domaćinima,

utvrdili neke oblike nove suradnje te s pažnjom slušali tamburaški sastav iz Hrvatske.

-Bilo nam je jako lijepo. Neke od pjesama koje izvode Garavuse, sviramo i mi samo sporije i višem klasično. Nadam se kako ovo nije zadnji puta da smo zajedno, rekao je na odlasku, dobrano iza pola noći, voditelj Wellebita, Horst Budde, pozvavši pritom „Brođane“ na njihov tradicionalni adventski koncert 28. studenog te potvrdivši Ivanu Bitunjcu, predsjedniku „Brođana“ i Saveza Hrvatskih društava,  kako  bi rado nastupili i na Blistavoj noći klasike u  organizaciji Saveza.
Vjerujemo kako će nakon ovog  bliskog susreta Wellebita s Hrvatima i hrvatskom kulturom, doći i do još bliže suradnje, na obostranu radost i zadovoljstvo.
Tako je zabava „Slavonijo“ u srcu te nosim,već tijekom njena trajanja, urodila lijepim plodovima, susretima i dogovorima o suradnji Nijemaca i Hrvata koji su od velike važnosti za budućnost djelovanja hrvatskih klubova. Nove, korisne plodove, sasvim će sigurno donijeti i nove akcije berlinskih „Brođana“ proizašle iz priloga i prihoda ostvarenih radom  i trudom članova kluba na ovoj i drugim zabavama. Taj veliki  trud  osjete berlinski Hrvati pa svaku zabavu „Brođana“nagrade brojnom posjetom, dobrim raspoloženjem, igrom i plesom do zore. Lijepo se, na ovaj način… i daleko od domovine „Slavonija nosi u srcu“. Hvala “Brođanima!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments