TURNIR BELE U ŠVEDSKOJ

BERLINSKI HRVATI U GOSTIMA KOD  HRVATA IZ ŠVEDSKE
tekst: Sonja Breljak
foto: Ivan Laković

Berlinski Hrvati su ovih dana radi turnira u kartaškoj igri bela, “potegli” do Švedske.
Odazvali su se na poziv HKSD Croatia iz Helsingborga. Organizator kartaškog turnira  u Helsingborgu, Marijan Nakić, pozvao je predstavnike berlinskih Hrvata na ovo zanimljivo druženje koje je imalo međunarodni karakter.
Pored predstavnika iz  Švedske  te Hrvata iz Njemačke, iz Berlina i Frankfurta, među 60 natjecatelja ovoga turnira, bilo je i Hrvata iz Norveške i Danske.
Na izgled, nevelik povod okupljanju, no prema dojmovima koje su s ovog turnira ponijeli berlinski Hrvati, veliki učinak.
Na ovom  turniru su iz Berlina sudjelovala tri Ivana i jedna Manda! Bili su to Ivan Bitunjac, Ivan Laković, Ivan Salopek i Manda Šuhard. Sjeli su u automobil, vozili autoputem, brodom pa ponovo isto tako, autoputem pa brodom, te nakon duge vožnje stigli u Helsingborg i sudjelovali u cjelovečernjem kartaškom  turniru.
Natjecanje se odvijalo u parovima. A duo iz Berlina, Ivan Bitunjac i Ivan Laković, je osvojio drugo mjesto!  Za ovaj uspjeh su, uz medalje, dobili i- pršute. Fine nagrade!
–Domaćini su nas izuzetno dočekali. A mi smo ostali iznenađeni dobrom organizacijom. Helsingborg  je predivno mjesto, nadomak Malmea, s oko 120 tisuća stanovnika. U njemu živi oko 1200 Hrvata. Njih 300 su članovi Hrvatskog kulturno-sportskog društva Croatia u kojemu se odvijaju razne sportske i kulturne aktivnosti, rekao nam je Ivan Bitunjac, predsjednik Saveza Hrvatskih društava Berlina, zadivljen aktivnostima tamošnjih Hrvata.
– Turnir u beli se odvijao u prostorijama koje su tamošnji Hrvati sami izgradili. Naime, od švedske države su na raspoloaganje i upotrebu dobili prostor u jednom parku pa su tu izgradili prostorije u kojima je smješteno društvo HKSD Croatia. Zahvalni smo za pruženo gostoprimstvo. A drago nam je i radi osvojenog drugog mjesta.

Prvo su osvojili predstavnici Danske. Mogu reći da su i domaćini zdušno navijali za nas kada su čuli da sam, primjerice ja, na ovo natjecanje krenuo nakon smjene na radnom mjestu te da sam propustio noćno spavanje. Bilo je sve skupa, naporno a ugodno. Vrijedilo je to doživjeti i vidjeti..zaključio je Bitunjac, nagovještavajući nakon ovog prvog kontakta, i nastavak suradnje  s Hrvatima iz Švedske što bi moglo biti vidljivo i ostvareno već za sljedeće zabave Veseli se Posavino u organizaciji Zavičajnog kluba Brođani e.V Berlin.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mladen Juric
Mladen Juric
13 years ago

Hvala na posjeti nasem udruzenju.
Nadam se nastavku “komunikacije”
nasih drustava,u svim oblicima druzenja

Mladen Juric
predjednik
HKSD Croatia Helsingborg