STIGLI GDJE I PRIPADAMO

tekst i foto: Sonja Breljak
Leko i KretschmannBerlin/ Bio je to lijep dan za Hrvatsku u njemačkoj prijestolnici. Komplimentima trudu i rezultatima Hrvatske bili su ispunjeni govori održani u Bundesratu, neposredno prije nego je ovaj Gornji dom njemačkog parlamenta, glasanjem donio odluku i dao suglasnost na ratifikaciju sporazuma o ulasku Hrvatske u EU.

Plenarnu sjednicu pratio je sa suradnicima, predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko.

Nakon izglasavanja suglasnosti na odluku Bundestaga i ratificiranje pristupnog ugovora, predsjednik Hrvatskog sabora je posjetio i predsjednika  Njemačkog parlamenta, Norberta Lammerta. Potom je u popodnevnim satima hrvatsko izaslanstvo na razovor primio predsjednik Bundesrata, Winfrid Kretschmann.

Pozdravljajući vrlo srdačno i toplo goste iz Hrvatske, Kretschman je oduševljeno pričao o danima kada je kao mladi student biologije, ljetovao na hrvatskom moru i kako to nikada nije zaboravio. Ljubazne izjave predsjednika Bundesrata samo su još više upotpunile ovaj, za Hrvatasku i Hrvate, u Berlinu, lijep dan.

U međuvremenu, o ovom važnom događaju, priopćenjem se oglasio  i Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, jedini u povjesti njemačkog parlamenta koji je  hrvatskog porijekla. Priopćenje ima naslov:

Otklonjena posljednja formalna prepreka Hrvatskom priključenju u EU

fr131109eurjuratovic1Danas je jedan odličan dan za Hrvatsku i za Europsku Uniju. Deset godina nakon zahtjeva za pristup Hrvatske Europskoj zajednici, današnjim ratificiranjem posljednjeg nacionalnog parlamenta, napokon je zaključen pristup Hrvatske u EU, čime je otklonjena posljednja formalna prepreka pristupanju 1.srpnja.

Pristupni pregovori Hrvatske su bili izrazito dugi i intezivni, kao ni jedan pristup do sad. Ali to je bilo dobro.Pristupnim procesom Hrvatsko društvo je sazrijelo.
Poslije monarhije, fašizma, komunizma i nacionalnog postkomunizma, Hrvatska je napokon doživjela demokraciju. Zahtijevanjem na  demokratizaciji i učinkovitim neovisnim pravosudjem, Hrvatsko društvo se uspjelo modernizirat.

Ono što su u posljednih deset godina učinili Hrvatsko društvo i Hrvatskia politika, zaslužuje veliko priznanje. Zato mi je izarzito drago što su oba njemačka doma gotovo jednoglasno izglasala pristup Hrvatska u EU. Hrvati su se uvijek osjećali Europljanima, a sad su napokon stigli u Europsku obitelj gdje im je oduvijek i bilo mjesto.

Hrvatski pristup, je jasan signal ostalim zemljama u regiji, koje su tek na putu ka pristupu EU. Pogotovo mlade generacije vide novu nadu za njihovu budućnost.

Hrvatski primjer pokazuje da  se isplatilo ustarjati na europskoj perspektivi.

Hrvatska je postala model i mjerilo za sve ostale države u regiji.

Hrvatska će biti izrazito važan partner za Europsku uniju.

EU je dobila Nobelovu nagradu za mir sa jasnim mandatom, da osigura stabilnost na Zapadnom Balkanu. U regiji ima još šest malih državica ne članica EU, koje nisu uspjele poput Hrvatske ali im  hrvatski primjer može biti od velike koristi. Drago mi je da su  hrvatski političari prepoznali odgovornost za budućnost zemalja u regiji, ohrabrujući ih u provodjenju reformi a time i približavanju u EU.
Sobzirom na gospodarsku i financijsku krizu Hrvatski pristup je za EU ohrabrujuća vijest. Europski projekt nije stvar prošlosti, nego zasigurno pripada budućnosti.

Izdvajamo
Današnjim danom je njemački gornji dom Bundesrat, savezno vijeće, ratificirao pristup Hrvatske u EU.
Ranije je Bundestag donji parlament, savezna skupština 16.svibnja ratificirao pristup Hrvatske Eu sa velikom većinom 583 glasa za, 6 suzdržanih i niti jedan protiv.

Uz suglasnost obaju njemačkih parlamenata, Njemačka je u potpunosti, ratificirala kao posljednja zemlja u EU sporazum o pristupu Hrvatske u EU.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Dan je to za povjesno pamćenje..za nadati se je da će 1.srpnja.2013 godine, ujedno postati i državni novi svetak..kjeg će slaviti uz sadašnje i ideće mnoge hrvatske građanske generacije..
A Svetak bi konačno trebali i dobiti, i hrvatski iseljenici..konačno, ujedno i integrirani u hrvatsku politiku i društva .