ZAJEDNO S DOMOVINOM

Evo kako se slavilo u Berlinu prije deset godina:

Iz naše arhive/ objavljeno 01.07.2013.

Savez hrvatskih društava Berlina svečano obilježio ulazak Hrvatske u EU

tekst i foto: Sonja Breljak
203Berlin/ Savez hrvatskih društava Berlina je u prostorima Hrvatske zajednice, svečano obilježio ulazak Hrvatske u zajednicu europskih naroda.

Svečanost je privukla priličan broj berlinskih Hrvata pa je ugođaj bio uistinu lijep. Prigodnom programu su nazočili i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Miro Kovač te zaatupnik njemačkog parlamenta Josip Juratović.

Nazvao bih ovo ne proslavom, već obilježavanjem, jer imamo li razloga za slavlje, moći će prosuditi tek generacije ispred nas, rekao je između ostalog u svom govoru Ivan Bitunjac, predsjednik Saveza hrvatskih društava Berlina, izražavajući nadu da će, ovaj treći savez biti po Hrvatsku uspješniji od dva prethodna.

Josip Juratović je istaknuo dugo vrijeme pristupnih pregovora i napor koji je Hrvatska uložila u provođenju mjera i standarda EU. -Sad, ima pokušaja da se neki zakoni proguraju netom prije ali mogu vam reći, takve stvari se neće raditi niti tolerirati. Ulaskom u Eu Hrvatska nije na kraju već na početku puta, rekao je Josip Juratović.

Dr Kovač je u svom govoru naglasio kako  Hrvatska ima problema i ima puno posla, ali je i učinjeno puno. _ I vi ste u tome dali svoj doprinos. I kancelarka Merkel je svom pozdravnom govoru, istaknula naše ljude koji žive u Njemačkoj. I ja kažem, svatko je  veleposlanik Hrvatske, ja na papiru a vi svi  na svoj način u životu. Čestitam vam, čestitam nam ulazak Hrvatske u Europsku uniju, riječi su dr Kovača koji uskoro, nakon ljetnih praznika odlazi iz Berlina na drugu dužnost.

Program večeri je započeo hrvatskom nacionalnom himnom u izvedbi tenora Gorana Caha i pratnju violinistice  Mihaele Lovrić.

Potom je nastupio Mješoviti crkveni zbor te izveo Misijsku himnu, Ne dirajte mi ravnicu te Bože čuvaj Hrvatsku. Posljednju pjesmu je pjevala cijela dvorana.

Mezzosopranistica Zdravka Ambrić je uz pratnju pijanista Markusa Grohmanna, izvela ariju Habanera iz opere Carmen a tenor Goran Cah je pjevao ariju iz opere Don Ottavio.

U ovoj večeri je dan prostor i mladima. 18-godišnja Ana Smolković je čitala svoj izvrsni  Esej o identitetu koji govori o dubini posijana sjemena hrvatskog identiteta koje niče najljepšim plodovima, a našlo se mjesta i za Pismo iz Južne Afrike Andreje Vidović prepuno ljubavi za grad iz kojeg odlazi i vraća mu se, za Berlin.

Na plesnom podiju potom su se pojavili mladi a vrlo uspješni, plesači Marina Piteša i Paskal Kuna te zaplesali par plesova iz svog repertoara, rumba, samba, ča ča  ča …Publika je pljeskala i pljeskala! Izvanredni mladi ljudi koji se u natjecateljskim plesnim klasama, nalaze tek korak prije profesionalnog plesa.

Na gitarama je zatim zasvirao mladi njemačko-hrvatski duo, učenice glazbene škole: Sally Kühnlenz i Mihaela Breljak.

Na kraju programa zaplesali  su folkloraši Zajednice. Izveli su plesove iz Virovitice s kojima nastupaju na Đakovačkim vezovima već idućeg vikenda.

Prave ovacije na kraju su ipak pripale posljednjoj točki programa. Naime, Zdravka Ambrič, Sonja Breljak i Goran Cah su zapjevali pjesmu Moja domovina. Pjevala je cijela dvorana.

– Moja domovina, moja domovina,  ima snagu zlatnog žita ima oči boje mora, Moja zemlja Hrvatska ...kaže se u pripjevu pjesme koju su izvođači, popustivši pred dugim pljeskom publike, izveli i po drugi puta.

Ugodno sam iznenađen i fasciniran kvalitetnim programom,  moderacijom, cijelom atmosferom, svaka čast! Ovako je reagirao Josip Juratović a i kritike drugih nazočnih bile su vrlo pozitivne.

Neka je sretno našoj domovini Hrvatskoj u Europskoj uniji! Tim riječima nazdravilo se u pola noći. Potom se poslušala izvedba europske himne, Ode radosti u izvedbi poznate čelistice Ane Rucner, u izvrsnom spotu Hrvatske turističke zajednice.
Program večeri je priredila i vodila, urednica Hrvatskog glasa Berlin, potpisnica ovih redaka.

Bila je to lijepa, ugodna i raspjevana večer, ispunjena dobrim očekivanjima i željama.

Dobro nam došla u Europsku uniju, domovino!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka,panovski
Zdenka,panovski
10 years ago

Suze su mi radosnice procurile niz lice!Sretna sam kad sam vidjela,kako to lijepo izgleda,kad se drustva sloze,slozna braca kucu grade,sjetih se one narodne!Veliki BRAVO,i ponosna sam ,sto sam clan Zajednice,takoreci od njenog osnutka,i iako sada u domovini,ostajem njen clan.Puno vas sve pozdravljam,dragi prijatelji u Berlinu!!!