NA PONOS SVIMA

Iz naše arhive/ objavljeno 09.07.2013.

Folklor Hrvatske zajednice Berlin uspješno sudjelovao na Đakovačkim vezovima

tekst i foto: Sonja Breljak
353Berlin-Đakovo/ Događaj i doživljaje iza mogu vrlo lako svrstati u jedne od najljepših od kad boravim u iseljeništvu, družim se i pišem o našim ljudima, društvima i udruženjima.

Naime, na prve najave iz Hrvatske zajednice Berlin tamo još s početka godine, kako namjeravaju put Đakova na međunarodni folklorni festival –Đakovački vezovi, obećah: -Idem s vama! Pa obećanje i ispunih.

Te tako, od četvrtka uvečer zaputih se s folklorašima Zajednice (prvi puta nakon ulaska Hrvatske u EU) put Europe, Hrvatske, Slavonije, Đakova …

Rekoh već, svrstavam cjelokupni doživljaj u jedan od najljepših a nastup i predstavljanje folklora i cjelokupne Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, u više nego uspješno gostovanje i predstavljanje. I to prvo predstavljanje jednog društva iz Njemačke, iz Berlina na Đakovačkim vezovima.

Odluka krenuti put Đakova nije došla na brzinu. Donesena  i obznanjena tražila je ipak dosta priprema, rada, dogovora, razgovora, plesa, pjesme, svega … Trudili su se svim silama voditelji Zajednice …predsjednik Damir Kozarić, dopredsjednica Mira Kiš, voditeljica folklora Ankica Prskalo pa potom i stručni savjetnik prof. Josip Vinkešević iz Đurđanaca kao i svi folkloraši …ostvariti ovo putovanje i sudjelovanje na vrlo cijenjenim Đakovačkim vezovima. I uspjeli! Svaka čast! To mogu reći kao svjedok svega, pratitelj i medijski pokrovitelj ovog putovanja i folklornog i svakovrsnog predstavljanja u domovini.

Istina, vrijeme nije bilo baš naklonjeno ovogodišnjim, 47. po redu Đakovačkim vezovima. Kiša je omela nastupe i predstavljanje folklornih skupina iz cijelog svijeta koje se održavalo vani u Strosmayerovom perivoju u Đakovu a organizator se baš ove godine nije pobrinuo za “plan B”, rezervnu varijantu u slučaju lošeg vremena.

Srećom, drugog dana Vezova, vrijeme je dobro poslužilo. Folkloraši zajednice su zajedno s drugim sudionicima manifestacije …a njih je bilo preko 50 folklornih društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije pa čak i Novog Zelanda …prošli u povorci ulicama Đakova, te bili pozdravljeni od brojnih promatrača. Potom su zaplesali ispred poznate đakovačke katedrale praćeni komplimentima i predstavljanjem: –Jedna od nastarijih Hrvatskih zajednica …

Nakon povorke gradskim  ulicama, te sudjelovanja po dvoje plesača iz svake skupine u Šokačkom kolu, na pozornici u Strossmayerovom perivoju je održana međunarodna smotra folklora. Bilo je zadovoljstvo gledati folkloraše iz Bosne i Hercegovine, potom simpatične skupine koje plešu slovačke i ukrajinske plesove. A najveću pozornost privukli su pravi profesionalci iz Novog Zelanda, folklorno društvo “Tomislav”, muška grupa iz Samoe te ženski pjevački sastav Maorki …pravi biseri.

Ipak, najviše uzbuđenja osjećali smo pred nastup folklora Hrvatske zajednice Berlin. Prikazali su plesove i pjesme iz Virovitice i okolice. Ugodno pjevanje, dugim radom izvježbani plesni pokreti i koraci …dobro su se predstavili Berlinčani. Toliko da je i profesor Vinkešević bio vrlo zadovoljan.

Puno truda su uložili članovi folklora Zajednice, doći i doputovati u Đakovo. Rezultat tog putovanja stostruko će im se vratiti. Uspostavljene su nove kulturne veze s domovinom. Dana potpora i još više probuđen entuzijazam članova folklora Zajednice za rad i njegovanje hrvatske kulturne baštine.

Njihovo sudjelovanje na 47. Đakovačkim vezovima ostat će upisano u povijest ovog društva kao i povijest Đakovačke folklorne manifestacije.

Dobrim putem su kročili i njime se kući, u Berlin i vratili. Na ponos svima!

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments