OBILJEŽILI DAN NJEMAČKOG JEDINSTVA

prilog: Slavica Sarkotić

Velika Gorica/ U Velikoj dvorani Pučkog Otvorenog učilišta u Velikoj Gorici, uz strogo pridržavanje obaveznih epidemioloških mjera, održan je svečani program u povodu 30.  obljetnice njemačkog ujedinjenja čiji je datum 3. listopada.

Uz Gorana Beusa Richembergha, predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, u programu koji je vođen na njemačkom i hrvatskom jeziku, sudjelovala je i Danijela Bušić.

Dvoje voditelja govorilo je o povijesnim okolnostima koje su dovele do ujedinjenja SR Njemačke i tadašnje DDR i o utjecaju koji je to ujedinjenje imalo na ostale europske dotada komunističke zemlje.

Bilo je riječi o prijateljstvu između RH i SR Njemačke i o više gradova dviju zemalja koji su postali gradovi prijatelji ( gradovi pobratimi).

Današnja Njemačka sastoji se od 16 saveznih država s glavnim gradom Berlinom.

Bilo je govora o današnjoj Njemačkoj, vodećoj, najvećoj i najmoćnijoj zemlji EU i jednoj od najmoćnijih u svijetu, o njenoj političkoj i ekonomskoj snazi ali i o hrabrom i beskompromisnom suočavanju s vlastitom prošlošću u kojoj je kao što su naveli neki od govornika bilo sjajnih ali i tamnih epizoda.

Govorili su predstavnici drugih nacionalnih manjina koje žive u RH.

Skupu se nadahnutim govorom obratio Vladimir Ham predsjednik njemačke zajednice – Zemaljske udruge podunavskih Švaba, a pročitano je i pismo koje je uputio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, Nj.E.g. Robert Richard Klinke.

U Hrvatskoj živi i pridonosi njenom razvoju oko 3000 pripadnika njemačke manjine koji i danas održavaju veze sa svojom pradomovinom.

Svečanost je završila prigodnim glazbenim recitalom na kojem je mladi glazbeni virtuoz, pijanist Roland Grlica izveo nekoliko kompozicija njemačkog skladatelja Roberta Schumanna.

U 20 sati u istoj dvorani prikazan je igrani film “Gundermann”.

Film je prikazan uz potporu Goethe Instituta u Zagrebu, a govori o životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda “Gundija” Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a Stasi. Gundermann je u Njemačkoj nakon ujedinjenja stekao kultni status.

Sve u svemu, bila je ovo bogata i poučna večer.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments