TAJNA MASMALIĆA

piše: Marko Sladić (crckarije.com)
DCF 1.0Norveški film Troll Hunter, ili u prijevodu Lovac na trolove, iz 2010. godine, štosan je akcijsko avanturistički “mockumentary” film, snimljen s ramena glumca poput dokumentarca, a radnja prati grupu studenata koji, u potrazi za reportažom, otkrivaju zavjeru vlade kako bi se od javnosti sakrilo postojanje trolova.

Vladinom naumu pomaže iskusni lovac na trolove kojemu su se, poput krpelja, prikačili ovi znatiželjni studenti željni dobre priče, a koju su na kraju i dobili. Zajedno s njim gledatelju pružaju uvid u život trolova.

Njihovo skrivanje u šumama i na planinama zapadne Norveške izaziva pravi kaos. Zanimljivo je spomenuti i to kako se u ovom filmu također pojavljuje i medvjed iz Hrvatske, promovirajući tako našu zemlju u svijetu.

Norvežani, hvala vam na tome! Sve u svemu jedan jako zanimljiv film sa super efektima koji nisu hollywoodski i ono najvažnije, pohvala skandinavacima na odličnoj ideji za  promociju svoje zemlje.

Kada bi se barem naši turistički čelnici odvažili i uzeli za primjer Norvežane te osvježili promociju Hrvatske nekim filmom. Uvijek se nađe mjesta i za one famozne sunčane reklame kojima smo skloni i kojima pokušavamo uvjeriti svijet u beskrajnu ponudu ljepote i zabave.

Pozivamo nekog od naših poznatih, ali i nepoznatih, redatelja neka ode za primjer u Istru, zemlju divova, vilenjaka i druida ili možda na otok Cres gdje živi Masmalić.

Taj čudnovati čovječuljak, iz drevne creske šume Tramuntane, sam će dalje nastaviti svoju priču, a na redatelju je još samo ubaciti rečenicu na naslovnici kako se film temelji na istinitim događajima i eto štorije koja bi obogatila hrvatsku kulturu. Istim udarcem po jednoj muhi dobili bismo još jedan simbol prepoznatljivosti u inozemstvu – mističnog čovječuljka s crvenom kapom.

Njega već izrađuju zlatne ruke creskih mještana, ali je zasad još uvijek samo suvenir tog otoka. Zamislite film s naslovom Tajna Masmalića. Možda bi baš on s trona skinuo velike Gospodare prstenova.

U ono što sam siguran je to kako bi ga s guštom gledali mnogi diljem svijeta pa nakon filma googlali Hrvatsku i planirali putovanje već sljedeći godišnji odmor.

Baš kao i ja nakon filma o skandinavskim trolovima, stoga čim ulovim neki jeftini let za Oslo, crta via artičko otočje Svalbard ili možda Galdhopiggen, najviši planinski vrh koji zasigurno skriva barem jednog trola

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments