PUNOM SNAGOM U RIKVERC

piše: Sandra Marelja Muić
kraj ljetaEto ga na, prođe ljeto!

Ma nije baš skroz da je prošlo vremenski, ali školske torbe su u akciji već ovaj tjedan i to znači da je gotovo za ovu godinu. Gdje smo bili, šta smo radili – ništa!

I još gore od toga, pokvarili i ono malo dobrog europskog starta sa slučajem „lex Perković“, a premijeru se sada nezgodno vaditi iz tako gustog sosa, a još više mi se čini da ne zna ni kako će ni šta će, da bi rado na jedan popravni ispit.

Prepirati se sa visokopozicioniranim europskim političarima nije cool, ipak nije ispao frajer,  ajmo opet ispočetka!

Kaže …promijenio zakon, eto da ne bi naše branitelje izručivalo sudstvu tamo kod svetog  Save …A ma, nemoj, zgodno li je oportunistički izvuči tu populaciju opet iz ladice, oni su stvarno pogodni uvijek za sve kao neka superuniverzalna krpica kojom možeš svugdje i svaku mrlju sanirati.

A i teško je biti cool u zemlji gdje se i zdravstveno osoblje  za koji dan sprema u štrajk, a nema prošli tjedan da su se seljaci povukli sa svojim traktorima s barikada iz vlastite rezignacije.

Znači, nećemo imati šta jesti, nećemo se imati gdje liječiti …koji Edenov vrt ovdje!

Baš nekakav pepeljast okus ostavi ljeto, ni euforija oko one tri i pol megajahte što su zalutale Jadranom nije pomogla. Puk bezvoljan i nikakav, sa zebnjom čeka prve kiše. Svako malo u medijima provrišti nečija teška socijalna situacija, uvijek sa istom pozadinom …ili je netko radio marljivo godinama ili je bio branitelj …još nisam o nekom propalitetu čitala da mu je teško, kako li se svi ti nisu naučili pamet pa proveli život drugačije, možda bi im sada bilo lakše.

Zvijezde ljeta svakako su financijski inspektori. Ni Severini nije uspjelo tako popuniti stupce. Ajde, za ove razvikane klubove obalne me nije ni briga. Ne želim ni znati s kojom lakoćom ta perilica love radi i proradi opet,  ali mi žao svog onog svijeta šta radi kašete smokava spavati ne može, samo ne bi li ušićario za zimu išta .

Teatar absurdum pred neki dan od najpoznatijeg nogometnog managera u Hrvata …Nudi milijunski iznos nagrade na pressici pred javnim glasilima svojim igračima ako uspiju pobjediti u utakmici taj dan. Bahaćenje takvim iznosima u ovoj srozanoj situaciji je krajnje degutantno, bez obzira odakle ti novci došli ili koji put su prošli, o čemu bi se sigurno mogli a možda i trebali, pozabaviti mnogi.

Ministru koji  stoji iza inspektorskih akcija se mora pustiti da je revan i konstantan u radu, što mu ostatak kolega iz vlade do sada nije baš pokazao, da ne kažem da ih nema ni čuti gotovo. Ne znam je li bljutavija oporba ili vladajuća stranka, od nikoga ništa , a od crkvenih dušebrižnika u ovoj teškoj situaciji ni slova. Pa, gdje to ima?! Valjda su svu komunikaciju potrošili kad je zdravstveni odgoj bio hit tema.

Barem malo showtime-a od Bandeleona opet …Revan i neuništiv, raskopao Zagrebački holding i otvorio samim time novo gradilište. Krstio se za govornicom gradske skupštine u slow motion-u jer su mu predbacili da je nosio bedž s likom Tita nekom aktualnom prigodom. Bilo baš zabavno , moram priznati – kod njega barem čovjek uvijek ima dojam da je živ bez obzira u kakvoj je bedastoći.

Trend prizivanja ocaisinaiduhasvetoga nakon što se nosio bedž s Titovim likom je trend star ca. dvadesetak godina već, pa se sad već može smatrati retrom.

Tema koja se nadvila nad Hrvatistanom …a nije ju ni šarenilo sezone uspjelo kaširati …je sve veći odlazak mladih u inozemstvo, odnosno nastojanje tog re(-produktivnog) stanovništva da se domogne nekog valjanog života i respektabilnih uvjeta rada.

Opasan trend u i onako natalitetno ugroženoj domovini, koji se ne bi smio negirati. Ali, nas negiranje i zabijanje glave u pijesak tako dobro ide kao što aktualne situacije pokazuju, da je moguće da se ponovi povijest nekadašnjeg gastarbajterstva.  Samo što se ovi neće željeti vratiti, garant!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments