OSVJEŽENJE S VRHA

piše: Antonio Gavran
Papa-Franjo-685x455Nakon što je katolička Crkva u Hrvatskoj, ali i u svijetu osjetno počela opadati u broju vjernika koji se mogu nazivati pravim kršćanima i nakon što se dogodilo po prvi puta u novijoj povijesti da je jedan živući papa sišao s prijestolja i otišao u mirovinu, tko li se je mogao nadati ovakvom osvježenju kakvo nam dolazi u liku i djelu pape Franje!

Kao čovjek koji se razočarao u sustav kojim živi i djeluje katoličanstvo moram priznati da sam u potpunosti osvježen i ponesen mislima i djelima novog pape Franje.

Zlobnici će reći kako je ovo slamka spasa katoličke Crkve i da je sve što se događa samo predstava kojom se želi vratiti „izgubljene ovce“ no, onaj tko je imalo zagrebao ispod površine shvatit će da je Jorge Mario Bergoglio (Papa Franjo) ustvari i dalje onaj isti svećenik kakav je bio na službi u Buenos Airesu. Tolika toplina rijetko se viđa.

Dakako, ne tako davno imali smo jednako dobroga papu Ivana Pavla II. koji je na sličan način volio mlade i zalagao se za velike pomake u Katoličkoj Crkvi.

Svakoga dana iznenadim se nekim novim događajima vezanim uz aktualnog papu. Od samoga početka pokazao je svoju veličinu zaustavljajući se pored ljudi, ljubeći najmanje i najslabije u društvu, živeći jednostavno životom Krista.

Čovjek ne mora biti vjernik da bi shvatio kolika je dobrostivost u tome čovjeku.

Žalosti me što smo mi narod koji ne prihvaćamo dobra djela drugih kao nešto bespovratno već uvijek cinično razmišljamo o kakvoj li se koristi radi ako nam netko želi besplatno učiniti dobro djelo. Možda su zbog takvog razmišljanja i nestali dobri ljudi.

Čitajući razne portale i komentare koji se nalaze ispod njih žalosno je vidjeti da jedna katolička zemlja komentira kako su priče o papi i njegovim nesvakidašnjim pothvatima već dosadne i kako ih treba zanemarivati.

Ne samo papa, već i svaki čovjek koji za druge čini dobro djelo treba biti istaknut kao primjer koji će mlađe generacije slijediti. Ne želim da generacije koje dolaze slijede primjer lopova koji su pokrali Hrvatsku, a koje se gleda kao višu klasu našeg zagađenog društva.

Jednako tako, neka papa Franjo bude primjer našim svećenicima koji vjeru u Krista žive vrlo profinjeno i tajkunski, te na takav način u malom čovjeku izazivaju određenu dozu odbojnosti prema svemu vjerskom.

Neka isti taj papa Franjo bude primjer svakome od nas koji učini nešto od svojega života, postane nekakav bitan faktor za okolinu i društvo da se ne uzdigne u oblake jer nije ništa drugo do li čovjek.

Da bi postao Čovjekom ne može mu pomoći nikakva diploma niti poznanstvo, već -veliko vlastito srce!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments