KAP U VODOPADU

piše: Emil Cipar

 

-Pa kud da se baš meni to dogodi!
Najčešće tako reagiramo kada nam se dogodi nešto neugodno, kada nas pogodi neka teška bolest, ili zadesi neka druga katastrofa.
A teške bolesti se događaju redovno. Najčešće pogode one koje ne poznajemo, nismo čuli za njih…
Na žalost …teške bolesti nisu predvidljive. Dođu iznenada i donesu sobom masu nedaća i problema.
Broj djece oboljele od malignih bolesti se povećava. Najčešči oblici su leukemija, tumori mozga, limfomi i neuroblastomi. Na Brodskoposavskoj županiji  godišnje oboljeva oko desetero djece od ovih bolesti.
U Domovinskom ratu bilo je u upotrebi i radioaktivno streljivo. Njegovi ostaci zrače još i danas i cijela ta problematika nije do danas istražena.
U Hrvatskoj postoji jedna jedina dječja onkološka klinika i nalazi se u Zagrebu. Ako se bolest pravovremeno dijagnosticira šanse uspješnog liječenja su između 70 i 90%.
Liječenja traju u prosjeku od 6 do 12 mjeseci i financijski teško pogađaju obitelj. Klinika u Zagrebu ne može provesti sva liječenja, pa je često potrebno i vrlo skupo liječenje u inozemstvu.
Roditelji čija su djeca na liječenju i oni roditelji čija su djeca izliječena …stručni tim koji sudjeluje i pomaže u liječenju i rehabilitaciji djece …bolnice Dr. Josip Benčević i Slavonskom Brodu, osnovali su prije dvije godine udrugu u namjeri da se teškoće socijaliziraju …da se teret podijeli na više ramena.
Udruzi su dali vrlo simboličan naziv SLAP, aludirajući na poznatu istoimenu Cesarićevu pjesmu. Udruga bi trebala funkcionirati kao slap u kojemu jedna kap ne predstavlja ništa, ali njegova cijelovitost od bezbroj sičušnih kapi daje mu svu ljepotu i snagu.
Ciljevi udruge su vrlo ambiciozni, jer su i potrebe ogromne. Najveći problem je stan u Zagrebu u kojemu bi mogli stanovati roditelji dok su djeca na liječenju. Brodskoposavska županija je jedina županija koja nema svoj stan u Zagrebu namjenjen za ove svrhe.
Postoji dogovor između gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare i udruge SLAP oko kupovine stana. Po tom dogovoru bi udruga trebala osigurati dio sredstava a ostatak bi platili gradovi Slavonski Brod i Nova gradiška.
Stan u Zagrebu koštao bi oko 140 000 eura, a članovi udruge već su sada vrlo aktivni u prikupljanju sredstava. Organiziraju se raznorazne manifestacije …sportski turniri …koncerti. Ovoj udruzi svi rado pomažu, jer rade vrlo transparetno. Ulaz i izlaz sredstava svakome je vidljiv i svakoga časa se može provjeriti gdje je neka donacija završena.
Mene …sa dugogodišnjim iskustvom u radu u humanitarnim organizacijama u Njemačkoj iznenadila je njihova učinkovist. Dok u Njemačkoj izdaci za „hladni pogon“ iznose preko 70% od ukupnog prihoda, kod ove organizacije su ti troškovi ispod 15%.
Ovih ranih predbožičnih dana sa svih strana apeli za pomoć. U principu …moramo ih sve shvatiti ozbiljno i bez predrasuda pomoći onima kojima je pomoć potrebna. A kako prepoznati one kojima je pomoć najpotrebnija?
Najbolje je to učiniti po njihovoj transparetnosti. Udruga …ili pojedinac koji krije svoja primanja i izdatke zaslužuje skeptično ophođenje.
Želiš li i ti biti kap u ovom predivnom slapu, želiš li uživati u smijehu izliječene djece, želiš li pomoći roditeljima u njihovim naporima da taj smijeh bude moguć …pridruži se! Ovdje je link na web-stranicu Udruge SLAP u Slavonskom Brodu. Na njoj ćeš naći sve što te zanima.
Neka ti smijeh izliječene djece bude hvala!
Po formi i stilu ne pašu, ali po osjećaju se svakako uklapaju …predivni Cesarićevi stihovi pomenute pjesme, pa ih zbog toga citiram:

Teče i teče, teče jedan slap;
Š
to u njem znači moja mala kap?
Gle, jedna duga u vodi se stvara,
I sja i dršće u hiljadu šara.
Taj san u slapu da bi mogo sjati,
I moja kaplja pomaže ga tkati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments