CRKVA JE IZGUBILA KOMPAS

Komentar na post Tako govori papa Franjo objavljen14. listopada 2013.

comment218Crkva treba preispitati svoje stavove i vrijednosti koje promiče. Činjenica da je ženi uloga svećenice nedostupna odavno je uvredljiva. Povijesne su okolnosti svojedobno bile opravdanje za ovakav stav, no žena odavno nije podređena muškarcu, ovisna o njemu u materijalnom ili bilo kojem drugom pogledu. Žena je autonomno biće sposobno za vjerske i bilo kakve druge osjećaje.

Crkva kao institucija odavno je izgubila kompas. Tjerati djecu da idu na misu ili na vjeronauk kako bi skupili dovoljan broj pečata u knjižici napravljenoj samo za tu svrhu, kosi se sa svime što vjera zapravo je. Bilo kakvo uvjeravanje sebe ili drugih da se radi o stvaranju navike nema smisla. Vjera nije niti može biti navika, a ići na misu samo zbog zadovoljavanja forme krajnje je licemjerno.

Ima li smisla tražiti od svećenika da žive u celibatu? Svojedobno sam vjerovala da su govorkanja o ženama ili djeci koju svećenici imaju samo plod zlobnih jezika. Vrlo sam se brzo uvjerila da ni za koga ne treba stavljati ruku u vatru. Ako je celibat toliko teško poštivati, ima li svrhe na njemu inzistirati? Jedan njemački biskup ovih dana ide u Rim na raport zbog rastrošnosti.

Mora li glas pape Franje ostati usamljen u protivljenju sveopćem uživanju ovozemaljskih blagodati koje Crkvu obilježava više no ikad? Nisam jedina osoba koju je strah da će papu Franju uništiti upravo njegova, naša Crkva. Nadam se da se varam.

Franziska

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
10 years ago

Pitanje dali ga je kada imala? Kada bi znali što se dogodilo u mom Malom Mistu, onda bi znali zašto ova ljepa Crkva zjapi prazna, a sljedeči mjesec slavi 100
godišnjicu.