STVAR JE SASVIM JEDNOSTAVNA

tekst i foto: Sonja Breljak

005 - KopieBerlin/ – Stvar je sasvim jednostavna i uopće nema u njoj ničeg što bi trebalo podizati tenzije, rekao je Vedran Konjevod, voditelj konzularnog odjela Veleposlanstva RH u Njemačkoj,  govoreći o novom Zakonu o prebivalištu i njegovom skorom stupanju na snagu.

Pojačani interes iseljenika za ovu temu u posljednjim danima, naveo je Savez hrvatskih društava Berlina da na svoj prvi sastanak nakon ljetnih odmora, pozove predstavnika Veleposlanstva RH i informira se tako pobliže o ovoj temi koja se dotiče i iseljenika.

Tema nije nova, u “igri” je cijelu godinu, potrebni formulari nalaze se u konzularnom odjeljenju, rekao je Konjevod na primjedbe članova Saveza kako Veleposlanstvo nije dovoljno učinilo na informiranju iseljenika o ovoj temi.

Ukratko, 29. 12. 2012. Hrvatski sabor je donio odluku o proglašenju zakona o prebivalištu. Novim zakonom o prebivalištu se, između ostalih pitanja, uređuju i pitanja koja se odnose na iseljavanje osobe iz Republike Hrvatske kao i pitanja napuštanja prebivališta radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske.

002Dakle, svi koji idu ili već borave u inizemstvu, dužni su taj svoj status potvrditi kod nadležnog konzularnog ureda. U tom smislu, može se odjaviti  prebivalište u RH ili prijaviti privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske.

“Osoba koja se iseljava iz RH radi trajnog nastanjenja u drugoj državi, dužna je odjaviti prebivalište. Ako osoba napušta prebivalište u trajanju dužem od godinu dana radi privemenog Odlaska iz RH, dužna je to prijaviti nadležnom tijelu na čijem području ima prijavljeno prebivalište, neposredno ili putem nadležne dipomatske misije …uz prilaganje određene dokumentacije o razlozima privremenog odlaska.  Ako napuštanje prebivališta radi privremenog odlaska izvan RH, potraje duže od pet godina, osoba je dužan ponovo prijaviti odsutnost iz mjesta prebivališta …i prijavu obnavljati nakon svakog daljnjeg proteka razdoblja od tri godine.

Osobe koje se na dan stupanja na snagu ovog Zakona nalaze izvan Republike Hrvatske duže od godinu dana …dužne su u roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona (odnosno do 29.12.2013. godine) o tome obavjestiti nadležno tijelo na čijem području imaju prijavljeno prebivalište neposredno ili putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske, te o razlozima boravka izvan Republike Hrvatske priložiti odgovarajuću dokumentaciju.”

Prema onom što smo čuli na sastanku Saveza hrvatskih društava Berlina od predstavnika veleposlanstva Vedrana Konjevoda, ništa ne govori u prilog ovih dana izraženom strahu od oduzimanja hrvatske osobne iskaznice iseljenicima.

Konkretnije, iseljenici koji do kraja godine u konzularanom odjelu Veleposlanstva RH, popune obrazac i izvrše prijavu privremenog odlaska izvan Republike  Hrvatske, zadržavaju pravo imati važeću hrvatsku osobnu iskaznicu. No, tko to ne učini, odjava će ga sustići po slovu zakona a time i prestanak važnosti osobne iskaznice. Ova prijava privremenog odlaska izvan RH ima cijenu od 20 eura a nakon pet narednih godina, potrebno je, na isti način, prijavu obnoviti.

Dakle, prema riječima Vedrana Konjevoda, nema razloga za paniku, potrebno je samo do kraja godine prijaviti privremeni odlazak iz Republike Hrvatske, time se pravno i stvarno zadržava i pravo na osobnu iskaznicu.

Kako se niti okupljenim članovima uprave Saveza hrvatskih društava nije sve činilo najjasnijim kod primjene ovog Zakona ( a tek drugima!), Vedran Konjevod je naglasio i mogućnost skorog održavanja Informativnih tribina putem kojih bi o sadržaju i primjeni Zakona o prebivalištu, bliže informirali hrvatske iseljenike.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

U tome i jest problem, svi u EU imaju pravo na sve to sto se nama zeli sad kad smo stigli u EU skratiti.
A gospodin Konjovod sada zeli eventualno i uskoro
da nam objasni zasto i kako, a gdje je bio ovu cijelu godinu od kad je taj zakon nastupio na snagu.
Kad ce on to nama objasniti, kad prode rok za odjavu.

Svi gradani EU se krecu slobodno i ostaju neznam kako i gdje dugo ali zato mi Hrvati moramo da se prijavljujemo/ odjavljujemo i sve to ljepo dobro placamo.

Ana
Ana
10 years ago

Finci koji zive i rade u Njemackoj, mogu biti prijavljeni i u Finskoj i u Njemackoj,a cak ako i nisu prijavljeni u Finskoj, zadrzavaju SVE svoje osobne dokumente – finsku osobnu iskaznicu i putovnicu…Zasto ne bi Hrvatska uvela, kao sto ga i Njemacka ima,”Zweitwohnsitz”?

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

I sto je sa onima koji imaju vlasnistvo u Hrvatskoj, zar oni onda nece trebati vise placati sve one komunalije,
ako se odjave.
Jer ako netko nije tamo prijavljen kome cese poslati racuni za sve komunalije, nekom fantomu….
Ili hocete prvo ovdje 20€ od svakog a onda dolje ubirati porez od tih istih kao za strance.

Ah da usli smo u EU o boze mili, izgleda kao da nasim politicarima one EU zvijezdice zamutile mozak…ili mozda Euri.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
10 years ago

Kako da nema problema. Danas sam čitao što je Jakov Vranković doživio u Zagrebu. Njemu su oduzeli osobnu
jer nije prijavljen u Zagrebu. Možda će se i on ovdje na ovu temu javit. Ja sam poslao mail predstojnici Policijske ispostave Supetar-Brač, ali ni do danas nisam dobio odgovor. Imam još par dana, nadam se da ću dobiti odgovor ili ne.

Josip Mayer
10 years ago

Gospodin Konjovod, je to vrlo lijepo i lagano razložio,ali nije sve to našim iseljenicima tako lijepo ni lagano sprovesti.Prvo kako se vidi iz raznih reakcija,premalo se u naprjed informira,drugo..administracije se povećavaju iz godine u godinu, sa sve više novih zakona..koji su često uz obitelj i rad na poslu dodatna opterećenja..te put dvosmjerno..a treba se je držati i onih zakona u kojoj državi se privremeno ili dugoročno boravi u tom smislu u Njemačkoj. Treće je već stvarno i pitanje,čemu služe i nove europske putovnice,ako su stvari sa njima sa tolikim prijavama i odjavama još kompliciranije.Upravo mi kruže neke kuglice po glavi… Read more »

Milica Svhmidt
Milica Svhmidt
10 years ago

Nije riješen problem ljudi koji žive tu i tamo. Ostaju vječni putnici jer nisu riješena njihova prava. Nemoguće je živjeti u dvije različite države da ne bude nekih problema. A zašto smo ušli u EU? Pozdrav! M