PRIČA O JUNACIMA GRADA

Hrvatska nastava organizirala Dan sjećanja ne Vukovar

tekst i foto: Sonja Breljak
038Berlin/A tko će ako neće naši učitelji i Škola! Bravo!

Zaslužili su pohvale i naši prosvjetni radnici “na privremenom radu u inozemstvu”, koordinatorica Rachela Fay i učitelji Marina Maganić Buljan i Mladen Balent a i polaznici Hrvatske nastave u Berlinu jer su organizirali Dan (bolje reči večer) sjećanja na Vukovar.

U prostorima Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice okupio se ovom prigodom priličan broj mladih zahvaljujući voditeljicama Zbora mladih Hrvatske katoličke misije Berlin, Suzani Smolković i Anici Krstanović koje su zajedno s fra Ivanom Macutom (porijekom inače iz Vukovara),  dušobrižnikom odgovornim za rad s mladima u HKM Berlin, ovu spomen večer stavile u plan aktivnosti mladih koji dogodine putuju na Susret katoličke mladeži u Dubrovnik.

Pune 22 godine su od pada Grada

Večeras smo se ovdje okupili kako bismo se tih događaja prisjetili i odali počast svim žrtvama i stradalima, ali i junacima, ne samo Vukovara, već čitavog domovinskog rata. Cilj ovog događanja ima i edukativni karakter. Željeli bismo pokazati našim mladima koji odrastaju daleko od Hrvatske, kakvu važnost Domovinski rat ima za Hrvatsku. Što bolje budu poznavali svoju domovinu, lakše će i potpunije oblikovati vlastiti identitet, rekla je na početku koordinatorica Škole Rachela Fay.

O junacima Vukovara i njihovoj žrtvi govorili su i priloge čitali Antonio Marić i Benedikt Smolković. A stihove pjesme “Najsvetija žrtva, Nikole Miličevića, pročitala je Kristina Previšić.

Potom je prikazan dokumentarni film “Vukovar 1991.”

Večer je nakon projekcije filma, nastavljena kroz interakivne radionice za mlade na tri teme: Domovinski rat u očima mađunarodne zajednice, Glazbena slušaonica – pjesme koje su obilježile Domovinski rat i Dubrovnik u Domovinskom ratu.

Programu koji su priredili učitelji i učenici Hrvatske nastave, prisustvovao je i veleposlanik RH u Njemačkoj Ranko Vilović koji je ujedno skup pozdravio s par riječi te  ministrica -savjetnica Mirjana Božić, predstavnici društava i udruženja.

U svakom slučaju, vrlo vrijedna organizacija Dana sjećanja na Vukovar čiju tradiciju vrijedi (po)održavati, svjesni da je to, radi poznavanja vlastitog identiteta, veoma važno i za našu djecu i buduće generacija mladih hrvatskog porijekla koji se rađaju i odrastaju u Njemačkoj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments