ODGOĐENA ODLUKA

tekst i foto: Sonja Breljak
0012Berlin/ Savez hrvatskih društava Berlina je netom minulog ponedjeljka, održao izvanredni sastanak u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice.

Tema ovog izvanrednog sastanka predstavnika hrvatskih udruženja okupljenih već više od 15 godina u krovnu udrugu, Savez hrvatskih društava Berlina, bila je nedavno podnesena neopoziva ostavka Ivana Bitunjca na mjesto predsjednika Saveza  te odnos Saveza hrvatskih društava Berlina  i Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke.

Podsjetimo, na nedavnom sastanku ove krovne udruge, prvom poslijeljetnom, točnije, održanom 3. 11. 2013. godine, predstavnici društava su, uzimajući, između ostalog,  kao argument višegodišnje neplaćanje članarine Kongresu, zaključili kako je njihovo pravo i u pravo vrijeme, razmotriti članstvo Saveza u HSKNJ. Skup je tada glasovao  i većinom glasova prisutnih, donio odluku o ostanku u sastavu Kongresa. Par dana nakon toga je Ivan Bitunjac, predsjednik Saveza pismenim putem podnio neopozivu ostavku  na tu funkciju.

O razlozima neopozive stavke, Ivan Bitunjac, piše:

Nakon dugog razmišljanja a posebno nakon najnovijih saznanja vezanih na odnose Hrvatski svjetski kongres Njemačke – Savez hrvatskih društava Berlina, podnosim neopozivu ostavku na mjesto predsjednika “Saveza”.

Prošlonedjeljni sastanak u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice pokazao je da se manipuliranjem sa pojedinim članovima udruga, lako može ostvariti cilj, pridobiti najjaču krovnu organizaciju pod svoje okrilje. Najnoviji članci i najnovija moja saznanja potvrdila su moja razmišljanja na sastanku o nepristupanju Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke. Jednostavno rečeno, ne želim podržavati i biti uvučen u nerazjašnjene puteve novca kojim raspolaže “Kongres” . Osim toga, ostajem kod svojeg stava da “Savez” pristupom “Kongresu” podržava i politička djelovanja te organizacije, što se u potpunosti kosi sa našim Statutom .

Poradi gornjeg teksta, odnosno neopozive ostavke  predsjednika Bitunjca, bi sazvan, netom održani (18.11.) sastanak Saveza hrvatskih društava Berlina. Nakon višesatnih diskusija dogovoren je novi sastanak za  9. prosinac 2013.  u 19 sati u Hrvatskoj zajednici.

Prema dogovoru, tom prigodom će članovi Saveza saslušati što o svom radu, projektima, članovima i financijama ima reći Kongres, odnosno Mijo Marić kao predsjednik HSKNJ te potom odlučiti što s članstvom Saveza u Kongresu, odnosno što s ostavkom dosadašnjeg predsjednika Saveza Hrvatskih društava Berlina, Ivana Bitunjca.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Razumijem reakciju gospodina Ivana Bitunjića ali i ljudske osjećaje,jer mi je i samo išlo slično u društvu još 2002 godine.Kojeg i danas (i ako odsutan rado u javnosti promičem) neka društvena iskustva mi i u tom smislu govore sljedeće. Polagano Dolazi nam ovo smirenije predbožićno vrijeme,pa je dobro spustiti sve loptice na zemlju,smiriti strasti..a to baš nije nimalo lagano, pa zahtjeva smirenje i svojevremensku trajnost.Kako već negdje rekoh na nikoga se nemože odreći, još nisu sve lađe potonule,treba je samo povezati sve konce,i poslagati,na svoja mjesta.A to je malo duža procedura,nego što si pojedinci i misle.U kojoj se ne može… Read more »