ČOVJEČE, NE KORUMPIRAJ SE

tekst i foto: Sonja Breljak
Zagreb
/ Prije nekoliko je dana izdana edukativna igra „Čovječe, ne korumpiraj se!“. Autorica igre naša je suradnica, Martina Budimir.

Martina je kao predstavnica Ekonomske škole Požega, u kojoj je zaposlena kao nastavnica njemačkog jezika, sudjelovala u projektu „Obrazovanje protiv korupcije“.

Projekt je organizirao Forum za slobodu odgoja u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a financiran je sredstvima Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

U sklopu projekta naša je suradnica osmislila igru namijenjenu srednjoškolskom uzrastu. Cilj igre nije pobijediti, nego potaknuti na razmišljanje o situacijama u kojima treba donijeti odluku o ispravnom ponašanju, a postoje argumenti koji tu odluku otežavaju.

Igru mogu igrati 2-4 igrača. Svaki igrač bira figuricu u jednoj boji. Nakon što igrač baci tri kockice, sljedeći igrač okreće karticu s brojem koji je zbroj bacanja i čita pitanje namijenjeno igraču koji je kockice bacio. Igrač se kreće po polju ovisno o odgovoru koji da, a može se pomicati tri polja naprijed, ostati na mjestu ili se vratiti jedno polje unatrag.

Figurice se međusobno ne jedu, ne radi se o takvoj vrsti igre. Postoji mogućnost nezavršavanja igre, dakle, uopće se ne radi o igri u klasičnom smislu te riječi jer se tijekom igre može razviti rasprava o opisanoj situaciji i posljedicama koje sa sobom nosi određena odluka. Štoviše, argumentirana je rasprava poželjna i treba je poticati. Ukupno je 96 pitanja, tj. po pet pitanja označenih rednim brojevima od 3. do 18. i 16 dopunskih pitanja.

Zanimljivo je da će povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. prosinca) Forum za slobodu odgoja igru dostaviti svim zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru, ministru obrazovanja i agencijama koje su nadležne za odgoj i obrazovanje. Ovom se akcijom želi podići svijest o važnosti kvalitetnog uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski obrazovni sustav. Igru su već dobile i sve srednje škole u Republici Hrvatskoj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments