LEKCIJA IZ JEDNOUMLJA

OPREZ …SATIRA!!! prvi puta objavljeno 16. prosinca 2010. 
piše: Jacky alias Čuko

Draga moja teta Sonja. Kanio sam štrajkati glede neisplaćenih honorara toliko dugo dok ti i ja ne sklopimo novi  kolektivni tarifni ugovor. Imao sam jako dobre izglede, ali mi je moj gazda pobrkao račune.

Računao sam da će ti ponestati kvalitetnih priloga, pa ćeš biti prisiljena povisiti, ili bar isplatiti honorare. Već sam zamišljao kako dolaziš u Brod sa punom vrećom kostiju i umiljkavaš mi se …dragi Čuko …dobar Čuko …koju kost želiš …ne brini bit će još!

Ali ništa od toga! Čitam Hrvatski glas Berlin i vidim …uvjek imaš nove suradnike. Kako ti samo to uspijeva!?

E onda još i moj gazda! Ja mu stalno govorio …ne tematiziraj …ne znam ja što to znači, al’ to je sad moderno u Hrvata, mislim …ne tematizirati stvarne probleme …ne diraj u svetinje kažem mu …piši po onom …ruka ruku mije …učlani se u HSK (Hrvatski svjetski kongres) ili barem u HDZ…

Al’ on ne sluša. Kaže …šta zna jedan pas šta je demokracija i slobodno mišljenje.

Bili smo mi ljetos kod čika Joze i teta Mare u Oprisavcima. Kod onih Mare i Josipa o kojima je gazda pisao. Imaju fino veliko dvorište, al’ nemaju ni kučeta ni mačeta. Kažu …ne mogu, jer stalno moraju u Njemačku, pa ih onda nema tko hraniti. A kakvo ti je dvorište u kojemu nemaš što naganjati.

A i njih dvoje ti nisu baš nešto. Teta Mara jedva hoda, a čika Jozo jedva diše. Bolesni su …ne mogu se igrati sa mnom …baš dosadno. A pričaju samo neke stvari bez veze …kako su radili …kako su pravili kuće …kako ih je sirotinja otjerala u Njemačku …kako sad ne znaju na čemu su.

Ma sasvim obična iseljenička priča, a one su mi sve tako dosadne.

E al’ eto …mome gazdi nisu. On kaže da se to mora popraviti …da o tome treba pisati …da se netko mora pobriniti za one koji se žele vratiti.

Ja mu kažem …šuti! Ne piši! Mogao bi na sebe izazvati bijes Velikih i Važnih Hrvata. Al’ ne sluša on. Kaže …to je dužnost novinara tematizirati društvene i socijalne probleme.

Kažem ja …istina je to, al’ ti si Hrvat, a u Hrvata se zna ‘ko to radi. To rade samo oni koji sebe smatraju najsposobnijim …oni alfa Hrvati.

Ne sluša on …znaš ti njega! Stalno spominje neku slobodu mišljenja i neki novinarski kodeks. Ja znam samo za novinarsku kost. To je ono što su mi obećali, ali nisu dali, kao neki …da ne spominjem …da ne budem osoban.

E da …znaš što je još rekao gazda? Pluralizam! Je!!! …čuo sam to na svoje uši. Ja sam se valjao od smijeha. Ma kako nećeš …zamisli …Hrvati i pluralizam 🙂 🙂 🙂

I napisao to gazda, a ti objavila. Kažem svima čitateljima da ja s tim nemam blage veze. Ja poštujem samo slobodno jednoumlje, kako nas to uči čika Zdravko Tomac. Sa gazdinim člankom Noć me stigla u tuđini nemam baš nikakve veze.

I dobro je …a tako mu i treba da je sada dobio poštenu lekciju iz jednoumlja i to od vrhunskih stručnjaka. Mislim da mu neće skoro pasti na pamet spominjati pluralizam i slobodu mišljenja. I nije to još najgore. Opominjao sam ga …vjeruj mi …molio sam ga da samo ne dira alfa-Hrvata. I opet me nije poslušao. Sad nam se crno piše.

Ali svako zlo za neko dobro. Što je bilo zlo za moje tarifne pregovore s tvojom izdavačkom kućom pokazalo se dobrim za tebe.

Ti si sada dobila hrpu najkvalitetnijih autora. Sve stručnjaci iz jednoumlja …svi pišu besplatno u kategoriji komentari i ruše ionako nisku tarifu.

A onda na kraju …e to stvarno nisam mogao vjerovati …alfa Hrvat svih iseljenih Hrvata u zemlji i inozemstvu Mijo Marić glavom i bradom …našao vremena …izdvojio nekako od silnih briga za dobrobit brojnog i svekolikog hrvatskog puka u svijetu i dijaspori …i održao gazdi lekciju iz jednoumlja.

Ja se nekako osjećam potvrđenim, jer to što mu je alfa Hrvat poručio …govorio sam mu i ja stalno …ne polemiziraj, pusti teta Maru i čika Jozu, nek’ se sami brinu o svojim nevoljama …nek’ se o njima brinu njemačka i hrvatska država …nije to tvoja briga. I šta te briga za hrvatsku djecu u svijetu i njihovom školovanju …nek se o njima brinu njihovi roditelji. Pa kad neće slušati…

Mene sad brine …hoće li tvoji novi autori pisati i dalje za tebe!? Brinem se za sebe …draga teta Sonja …moj gazda je izgubljen slučaj …njega zanimaju samo ljudske sudbine i neki socijalni problemi. Ha ha ha …ili čekaj …naučio sam …to se sad piše ovako 🙂

Ti znaš da sam ja jako poslušan pas. Ako želiš da pišem za tebe obećavam ti da neću pisati o pedofiliji u katoličkoj crkvi, niti o bilo kakvim problemima u Hrvata. Neću spominjati ni Sindikate ni Vladu, a pogotovo ne Vladu Šeksa. Bit ću poslušan i jednouman tako da će me i HSK htjeti birati u najviša tijela.

Sve ti to obećavam draga moja teta Sonja samo nemoj me zaboraviti.

Još ćeš ti biti ponosna na svojega Čuku.

A gazda nek radi kako zna! Kad neće slušati nek’ se snalazi kako zna i nek’ gleda gdje će dobiti svoje kosti. Tako mu i treba kad vjeruje u slobodu mišljenja i pluralizam 🙂 I nek’ sluša dalje priče o tome kako se o Hrvatima u dijaspori niko ne brine. Ja mu ne mogu pomoći. Ja se priključujem tvojim novim autorima. Mene uopće ne zanimaju nikakva teta Mara i čika Jozo …ne zanima me nikakva budućnost ni sadašnjost …mene samo zanima prošlost.

Obećavam ti da ću svaki svoj prilog autorizirati kod HSK-a, tako da ti nemaš nikakvih problema.

Ma nekog’ reda mora biti!

Pozdravi mi jednoumnu Njemačku.

Smrt fašizmu …sloboda jednoumlju!

Tvoj Čuko

Povezani članak: Noć me stigla u tuđini Pročitaj i komentare!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Povezani članak …Lekcija iz jednoumlja […]