I TREĆA ISTUPNICA IZ SAVEZA

upravni-odbor-2011-13Berlin/ Nakon što je nedavno istupnicu iz Saveza hrvatskih društava Berlina  potpisala SD Croatia Berlin e.V. a potom i Zavičajni klub Brođani Berlin e.V., na adresu Ivana Bitunjca, predsjednika u ostavci, odnosno Ivana Sučića, dopredsjednika/v.d predsjednika Saveza hrvatskih društava Berlina, stigla je i treća istupnica. Potpisnica ove istupnice je Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin e.V. 

Podsjećamo, istupnice triju najvećih i najaktivnijih hrvatskih udruženja, epilog su nedavne višestruke rasprave i glasanja o izlasku ili ostanku Saveza u članstvu Hrvatskog svjetskog kongresa  Njemačke te ostavke Ivana Bitunjca, donedavnog dugogodišnjeg predsjednika Saveza, nezadovoljnog stanjem u Savezu i odnosima Saveza hrvatskih društava Berlina i Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke.

Na posljednjem sastanku Saveza na kojemu se odlučilo o ostanku Saveza u članstva Kongresa, rezultatom: tri za, dva protiv i tri suzdržana, predstavnik Hrvatske zajednice je, kao i predstavnik SD Croatije, imao suzdržan, neopredjeljen stav.  Naknadno istupanje ovih društava unosi više svjetla u stav suzdržanih, izraz je nezadovoljstva stanjem i rezultatom nakon glasanja te svojevrsna potpora dosadašnjem predsjedniku Saveza, Ivanu Bitunjcu.

U istupnici Hrvatske zajednice, između ostalog stoji: – Nezadovoljni posljednjim događanjima u Savezu, načinom odlučivanja i usvojenim odlukama, donijeli  smo odluku o istupanju Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice iz Saveza hrvatskih društava  Berlina. Shodno tome, od 1.01.2014. godine, prestaje članstvo Hrvatske zajednice u SHDB.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacic
10 years ago

Kako ja zamisljam da bi trebala izgledati jedna krovna udruga; 1. Mora biti na legitiman nacin izabrana. 2. Mora djelovati transparentno. Zasto je bitno da imamo krovnu udrugu navesti cu samo nekoliko primjera: Treba osnovati udruzenja likovnih umjetnika, pisaca, glazbenika, sportskih drustava, kulturnih i zavicajnih udruga po republikama (pokrajinama) i onda ih uvezati u krovnu udrugu na nivou Njemacke. Onda bi na dlanu imali reprezentaciju Hrvata u Njemackoj u slikanju, pisanju knjiga, u glazbi, kulturi i politici, pa bi barem jednom na nivou cijele Njemacke mogli organizirati izlozbe, knjizevne veceri, koncerte… Onda bi predstavljali veliku snagu i sa nama se… Read more »

Ante Karacic
10 years ago

Kada kazem velika steta da se raspada krovna udruga u Berlinu mislim na Savez udruga u Berlinu jer oni su jedini legitimnim nacinom postali krovni.

Josip Mayer
10 years ago

Poštovani Gospodine Ante Karacic

Pa što drugo mi ovdje radimo,
nego potičemo, da se vodi računa, da se ostvaruju opći interesi i ciljevi a ne pojedinačni.Toliko krovova na slabim temeljima,teško će nas približiti k željnim cilju.
Krovni nebi trebao, za budućnost udrugama biti ni sam ..HSKNJ..već se dati izabrati iseljenicima,te vodeći nakon toga apsalutno dvosmjernu brigu o njima.

Ante Karacic
10 years ago

Velika steta da se raspada krovna udruga Hrvata u Berlinu. Takav model bi trebalo sprovesti na nivou cijele Njemacke, krovne udruge po velikim gradovima i republikama Njemacke pa ih onda uvezati u krovnu udrugu na na nivou cijele Njemacke. Uopce nije bitno kako ce se zvati ta krovna udruga bitno je da transparentno djeluje.
Zamolio bih sve prisutne u ovim polemikama (novinare, vodje udruga i pojedince) da vode racuna da se ostvaruju opci interesi i ciljevi a ne pojedinacni.

Josip Mayer
10 years ago

Da, budem iskren a to..sam od uvjek i bio i budem,i sam.. sam se, veselio..da ne kažem i čudio.. da takovo krovno savezništvo može funkcionirati u Berlinu. Dok u cijeloj Njemačkoj nije uspjelo.Pogotovo ne kod nas u ..Baden-Württemberg-u..a toliko udruga i društava..No kako se sada iz raznih društvenih iskustva ispostavilo,da se krovne udruge nisu baš pokazale u dugotrajnom djelovanju snalažljivo..ali nije rečeno.. da se one i bez nglaska.. krovno savezništvo..ne mogu svaka u svojim domenama i dalje dogovoriti te zajednički surađivati..poput u savezništvo kada je ono nužno potrebno. I sam ne vjerujem da netko ruši ..HSKNJ..već ga svi potičemo da… Read more »

Josip B.
Josip B.
10 years ago

Sto se desilo sa udrugama u Berlinu, da – namjesto da ostanu u zajednistvu – se odlucuju za rusenje svoje krovne udruge koja je ocito godinama dobro radila i koja je bila dobar primjer mnogim hrvatskim udrugama u Njemacke? U mnogim gradovima i regijima Hrvati nisu uspjeli uspostaviti krovne udruge, a bilo je pokusaja. A Vi ste to imali u Berlinu i sada to rusite? Nije valjda, da Vas je inficirao ovaj medijski reketar Stipe Pudja, koji ocito ima zadatak rusiti sve hrvatsko sto je relevantno? A glede kongresa: jeste li Vi svjesni, da prvi put nakon 20 godina Hrvati… Read more »