NOSI MI SE BIJELA BOJA

Ti si noćas sva u bijelom

piše: Slavko  Žebić
DSC00317U dva dana, 11. i 12. siječnja, u Osijeku je održan 5. Sajam vjenčanja, velebna, raskošna i originalna manifestacija koja se pretače u tradiciju a organizirana je u najuspješnijem regionalnom trgovačkom centru Portanova.

Sajam vjenčanja događaj je koji sjedinjuje sve najbolje iz svijeta vjenčanja; ponudu brojnih izlagača, razne promocije, izvanredne modne revije i nagradne igre, obiluje dobrim idejama, pozitivnom energijom i fantastičnim druženjem u dva dana vikenda.

Andrea Bolješić, direktorica Sajma vjenčanja, što će reći i ovoga osječkog, ali im još tri, koji će se održati do konca veljače u Opatiji, Splitu i Zagrebu, rekla nam je u povjerenju da je baš u Portanovi otvorila uspješnu 2014. godinu.

DSC00325U Hrvatskoj se osjeća potreba za za jednim ovakvim druženjem gdje je mladencima posloženo sve na jednom mjestu, gdje se mogu družiti sa sebi najmilijima i uživati i iz prve ruke dobiti sve informacije vezane za jedinstveni nadnevak u životu mladih ljudi.

To potvrđuje veliki broj posjetitelja, uglavnom mladih ljudi koji već pripremaju ili planiraju vjenčanje, i njihovih prijatelja, kumova, rođaka i roditelja i općenito svih koji ovako važno događanje prate i u njemu sudjeluju.

DSC00341Zato ovdje u dva dana imamo čak 5 – 6 modnih revija, nekoliko cvjetnih radionica, nekoliko plesnih radionica, a ono što preporučam Osječanima je VIP revija – modna revija u kojoj će pistom prošetati poznati Osječani iz svijeta politike, kulture, obrazovanja i sporta i pridonijeti humanitarnom karakteru i ovoga Sajma vjenčanja, a sva sredstva namijenjena su Udruzi „Palčić gore“.

DSC00351Sutra su ponovno još dvije zanimljive radionice, namijenjene izlagačima ali i posjetiteljima, a potom još dvije revije i konzumiranje slastica, tog vjernog pratitelja svih vjenčanja od kako je svijeta. Sve završava jošjednom zanimljivom plesnom radionicom i modnom revijom, koja će označiti i završetak ovogodišnjeg 5. Sajma vjenčanja oko 21,00 sata …pohvalila se Andrea.

Odgledali smo vrlo lijepu modnu reviju čak desetak izlagača sa po desetak prekrasnih modela i pljesak je vrlo često presijecao nastup divnih djevojaka. Škljocali su fotoaparati, zujale tv-kamere, a ljepotice su poput pravih profesionalki podnosile sve to.

Ti si noćas sva u bijelom, pjevali su među posjetiteljima, a odzvanjale su i riječi uspješnice popularnog Jole Ti si noćas sva u bjelom. Obišao sam sajamski prostor i bilježio dojmove, a lijepa je Maja, predstavnica „Čarobnog tima“, nabrojila što oni sve rade za uspjeh vjenčanja mladih. Od pozivnica i slanja na adrese do natpisa na bocama, natpisima na autima i majicama i sve i nije tako skupo, sve u zavisnosti što mladenci žele.

DSC00360Da …složila se i suvlasnica Zlatarne Sardoniks, Roberta Novaković, čija radnja nudi veliki izbor zaručničkog i vjenčanog prstenja, burmi, kako je to odomaćeno, Žuto i bijelo zlato, prstenje sa cirkonima, ili po narudžbi, sa brilijantima, tko voli, nek izvoli …zanimanje je doista veliko i mladi, oni koji vole klasiku, posežu za masivnijim, širokim i teškim prstenima, kakve su nosili njihovi djedovi i bake. Pa sve do onih koji teže modernijem izričaju, da sve blješti i šljašti. Uvijek je bilo, tko što voli, nek izvoli, a cijene su ovisne o težini nakita, i naravno, ovim sajamskim popustom od 25 %, no naše se cijene kreću od 1000,oo kuna do negdje 10.000,oo kuna, ali vjerujete, mladi se danas zadržavaju na cijenama između 3 i 5 tisuća kuna.   

DSC00359Anica Švarcmajer, iz Đakova,  vlasnica radnje koja nudi sve za vjenčanja, od pozivnica do cvjetnih aranžmana, do navlaka za stolove i stolice, do balonskih dekoracija, kaže sve počinje od pozivnica a završava sa cvjetnim aranžmanima, od kuće, stana, crkve, restorana pa sve do buketa kojega će mladenka baciti prijateljicama i simbolično označiti koja će se sljedeća udati. Anica je priznala da je radila i za svatove u Baču, prošle godine, negdje za 1. maj, ali ostali su u kontaktu i čestitali su si za Božić i Novu godiunu.

Moj Srijemac, Željko Marinković, porijeklom iz Kukujevaca, vlasnik Uzgajivačnice golubova „Albatros“ iz Budimaca kod Našica, preporuča mladencima puštanje bijelih golubova, simbola ljubavi i mira, odmah nakon vjenčanja u crkvi.

Radi to već godinama, iznajmljivao je golubove od Osijeka do Dubrovnika, pa i van granica Lijepe naše, a troškovi su od 100 do 300 Eu, Bože moj, kad smo već ušli u EU, a ako je lokacija udaljena, zaračunava još troškove puta za vlasnika, Golubovi se ionako vrate kući.

I da se ponovno vratimo na Reviju, koja je počela modelima Salona vjenčanica „Isabelle“, a lijepa vlasnica, Janja Bago, pohvalila se da ima salone u Osijeku, Đakovu i Slavonskom Brodu, a pokriva potrebe mladenaca u svih 5 slavonskih županija.

DSC00409Nije da se hvali, ali njihove su vjenčanice vrhunske, uvijek bijele, ili prljavo bijele boje i mnoge se mladenke odlučuju baš za njih. U posljednje vrijeme, najčešće je riječ o najmu, jer komplet modela stoji od 2 do 8 tisuća kuna, a kupnja haljine je znatno skuplja.

Ona to radi već punih 15 godina i zadovoljna je, a vjeruje, i njeni kupci. Bila je nedavno u Novom Sadu, i vidjela je Salon vjenčanica „Bela“ čiji modeli nalikuju njihovim.

I da završim opet s mojom Gibarčankom, ljepoticom koju ponovno vidim na Sajmu vjenčanja:

-Zovem se Jelena Proleta, podrijetlom sam Gibarčanka a po vokaciji Osječanka, prošle sam godine radila odmah nakon završenog fakulteta, a evo i ove, jer još nemam zaposlenje, ali ove godine gustiram vjenčanice, jer svatovi su nam zakazani za rujan ove godine.

Izabranik mojega srca je jedan Mario, pola Slavonac a pola Dalmatinac, a ja sam pola Srijemica a pola Hercegovka i vjerujem kako je to dobitna kombinacija“, rekla je lijepa Jelena.

I baš kad sam vjerovao kako sam posao priveo kraju, za brisač auta je zaboden promidžbeni letak i kaže:

Za Svatove svake,

i sve Maturalke,

Krštenja i Rođendane

i Tulume razne

za Momačka i Djevojačka slavlja     

šlag na tortu stavlja

SILVER BAND OSIJEK

Slavko  Žebić

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments