NA SAVJEST INTELEKTUALCIMA

Iz naše arhive/ objavljeno 23.01.2013.

ONIMA KOJI NEMAJU MIRA (3.dio) …vidi ostale dijelove

piše: Dražen Radman
Bilo bi dobro da ovo bude godina u kojoj ćete doživjeti takvu situaciju u svom životu kroz koju ćete napokon moći prepoznati da je Vaše veliko znanje kao prazna slama ako nemate dobar karakter.

Naime, stajati po strani u ovom vremenu nevremena, a moći reći i pomoći, nije ništa drugo nego sebičnost, kukavičluk, ‘čuvanje’ neke titule, ugleda i(li) pozicije. Istinski intelektualci to ne rade. Istinski intelektualci imaju dobar i odvažan karakter.

Svjesni svoje odgovornosti, ne boje se iskoračiti u javni prostor. Takvi se zalažu za ono što jest dobro ili što iz uvjerenja drže da je dobro i plemenitio. Oni su protiv neke laži ili neke društvene pokvarenosti. Svjesni su svojevrsnog rizika kojeg takav angažman donosi, ali su još više svjesni rizika po svoju dušu ako ostanu u svojoj sebičnoj sigurnosti.

Oni intelektualci koji nisu u stanju ponizno i predano služiti svojoj okolini, već prema onome što im je Bog podario, nikada ne dosegnu prave visine, makar postizali i najveće uspjehe.

Stoga, neka bi Vam Bog pomogao da Vaše srce doživi katarzu i i tako Vas prožme nepatvorena ljubav prema istini i prema čovjeku. Jer znanje bez hrabre i djelatne ljubavi samo je napuhani mjehur od sapunice koji nikoga ne čini uistinu sretnim.

”U plemenita nakane su plemenite i plemenito on djeluje.”   (Izaija 32:8)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments