DE ZAPALI JEDNU

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

-E ne mogu ti ja dana bez posla. U svom životu sam stalno radio …odkad znam zase.
Priča mi tako svoju priču Markan …oženjen je, otac troje malodobne djece, koja sva idu u školu. Ima kuću na rubu grada …malo vrta, opel kadett…
Markan je službeno nezaposlen …jedan od 300 tisuća u Hrvatskoj. Prima mjesečnu naknadu u iznosu od 1200 kuna. Kad bi danas to mijenjao u eure dobio bi za njih 162 eura i 31 cent. Samo Markan ih ne mijenja …ima on eura tako i tako.
-Došo čojek iz Njemačke i oće ogradu. Ja baš bio u poslu …nisam imo vremena, a on navalio da mu baš ja radim. Oće …dolje beton, a gore zidano i još u ćošku krušnu peć i pecaru. Ja napravio u njega u komšije nešto slično …nako sa starom ciglom … pa se njemu svidilo …ne pita pošto je.
Ja baš radio kod nekog čojeka neke staze po avliji, pa ne ide, a ovaj navalio i stalno nudi više. Meni dosadilo …pa pitam ovog čojeka …gazda morel kasnije! …a on kaže …može Markane …nek bude do jeseni gotovo …meni valja.
I ja onda kod ovog iz Njemačke …radio podugo. Napravio kako treba …čojek zadovoljan pa dao iviše. Ma nema to …ja kad se privatim nekog posla …onda se to i napravi kako valja.
Broj nezaposlenih u Hrvatskoj je preko 300 tisuća. Alarmantan broj! No zaviri li se malo u psihologiju iza brojke od 300 tisuća nezaposlenih, alarmantan podatak ne čini se više toliko alarmantnim. Da, nezaposlenost jest velika, ali to i nije prava nezaposlenost. Da, nema se …ali se ipak živi, ne gladuje, jede se, oblači se, vozi se auto, ljetuje se…
-Ma nema od nji kruva! Samo što zajebavaju, pa se moram ići javljat. A i da nađu neki poso …šta ti je to …dvije do tri tisuća kuna …ako ih još i dobiješ. Eno onaj Matin mali već tri mjeseca radi u nekoj firmi, a nije još ni kune vidio.
Nebi se ja njima ni javljo, al ode socijalno za nas petero, pa šta ćeš kad se neko razboli. Vako imam besplatno liječenje. A ide i radni staž …jebiga, pa zato moram

Razumijem Markana …u potpunosti ga razumijem.Ali ne mogu razumjeti kako takva država uopće može funkcionirati. Jer to besplatno liječenje o kojem Markan govori uopće nije besplatno. I te kako je skupo. Tko ga ustvari plaća uopće?
Plaćaju ga oni nesretnici, koji su legalno zaposleni, plaćat će ga Markanova djeca kad odrastu plaćat će ga djeca njegove djece …kad odrastu i ako odrastu.
Jer u Hrvatskoj se rješenja svih problema odgađaju i prenose na iduće generacije. Kad ponestane novaca …proda se nešto …podigne se novi kredit u inozemstvu. Šuker je stručnjak u tome, a Vlada ga velikodušno podržava.
Umjesto da se uhvati u koštac sa akutnim problemima vladajuća koalicija bori se za svoju popularnost.
Ideja socijalne države nije nestala. S političkim sustavom, ukorijenjene navike, vrijednosti i očekivanja daleko se teže mijenjaju od samog političkog i gospodarskog sustava.
A baš njih treba hitno mijenjati. Samo kako! Kako uvjeriti Markana da njegovo ponašanje ide na teret socijalne zajednice.
Kad se već Vlada bori za ishod idućih izbora, jer 300 tisuća je veliki broj glasova za njih …pokušat ću ja…
-Znaš Markane tvoje ponašanje nije baš socijalno odgovorno. Da imaš svoju firmu i da ovo što sada radiš …legalno radiš …svi bi imali koristi od toga …možda bi posao krenuo još bolje, jer radiš pošteno, pa bi mogao i nekoga zaposliti.
-E sad ću ja tebi nešto reći pametnjakoviću moj! Imo je Markan svoju firmu …pet ljudi radilo u njoj. Bilo i posla preko glave. Radili na obnovi po Kordunu. Samo izjebalo me …nije platilo do dan danas. Ja nisam platio svojim ljudima, pa moro zatvorit. Jedva sam ljude isplatio. Prodo ono teke u Bosni, pa ljudima isplatio.

Od tada ne pomišljam nikakve firme otvarat. Znam da bi to trebalo …al meni dobro i vako. Nismo mi nikakva država dragi moj. Da jesmo …cvjetalo bi to ovdje. Narod oće radit …zna radit, al oni gore ne daju. Ma znaš šta …ah ništa …de zapali jednu …ove su izbosne …jeftinije.

Priča je istinita …samo je ime izmjenjeno. Radnja se događa u Hrvatskoj u studenom 2010. Na evidenciji Državnog zavoda za zapošljavanje trenutno je 300 tisuća nezaposlenih. Trenutna predsjednica Vlade zove se Jadranka Kosor, trenutni predsjednik Sabora je Luka Bebić, a trenutni predsjednik države je Ivo Josipović.
Trenutni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije je mons. Marin Srakić, ali ovo navodim samo zbog točnog činjeničnog stanja, jer njih se to ionako ne tiče. Crkveni prihodi nisu niti ove godine upitni, isplaćuju se redovno i obilno pa ne moraju zatvoriti firmu kao Markan.
Oni imaju čime platiti svoje radnike. Osim toga …na lemozine ne moraju plaćati porez.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments