PITANJE KOJEG NEMA

tekst i foto: Jakov Vranković
Noi Bilde 157
Koblenz/ Hrvatsko kulturno društvo Koblenz je za svoje članove i prijatelje organiziralo zanimljivo predavanje naslova  “Srpsko pitanje u Hrvatskoj ne postoji”. Predavač je bio poznati publicist i novinar Gojko Borić.

Sažeto, Srbi su u povjesti imali pretenzije na hrvatski teritorij a pokušali su i naše znanstvenike pripisati svojima, poput dubrovčanina Ruđera Boškovića. Borić je istaknuo  i riječi svjetskog znanstvenika Nikole Tesle: – Ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Povjest tih pretenzija dovela je i do Domovinskog rata a kakve su njegove posljedice to je svima poznato. Danas kada imamo svoju samostalnu, slobodnu i europsku Hrvatsku naši sugrađani Srbi uvijek nešto traže iako imaju sve što  im po Ustavu pripada.

Danas je nastao novi problem – dvojezičnost i ćirilica. A zašto dolazi do tog problema?

Ćirilica je uz latinicu jedno od dvaju srpskih pisama. U Srbiji  mnoge tiskovine i časopisi izlaze na latinici a i Srbi u Hrvatskoj govore hrvatskim a ne srpskim jezikom. Danas u Hrvatskoj nitko ne sprječava uporabu ćirilice u srpskim organizacijama, u kontaktu s hrvatskim vlastima, u školama, naravno i privatnoj uporabi. Nekakvo naturanje srpskog jezika hrvatskim Srbima je svojevrsna agresija protiv njihove i naše države. Sukob radi dvojezičnosti i ćirilice je nekakvo sporedno sredstvo koje se koristi u svrhu odvraćanja građana Hrvatske od stvarnih problema. Srpsko pitanje u Hrvatskoj zapravo ne postoji, rekao je između ostalog  Gojko Borić u Koblenzu.

Poslije predavanja su nazočni postavljali pitanja. Bilo je pitanja o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, zasebnim školama i dječjim vrtićima.

Bilo je zaista zanimljivih i pitanja a naravno i odgovora. Ovakva predavanja su svakako dobro došla Hrvatima kojima je domovina uvijek u mislima i pozorno slušaju o svemu što se događa: A danas toga ima puno.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments