DALEKO OD ZAVIČAJA

tekst i foto: Jakov Vranković
Koblenz/Iako mnoštvo Hrvata živi daleko od crkve svoga krštenja to ih ne smeta da dostojanstveno proslave svima dragi blagdan Božić. Kao i u svim mjestima ovdje u …kako se to kaže …našoj drugoj domovini gdje Hrvati žive, svečano je i u Koblenzu, proslavljen Božić, Kristovo porođenje. Crkva st.Franciskus u Koblenzu bila je doslovce prepuna naših.  Hrvati su došli  i iz udaljenijih mjesta, ništa ih nije moglo spriječiti da nazoče ponoćki.
Prije svete mise djeca su otpjevala dvije prekrasne božićne pjesme, a za to treba zahvaliti Ivi Lesici i Dijani Vranješ koji ne žale truda ni vremena u radu s tom dječicom.Na svetoj misi posebno je bilo lijepo slušati prigodne pjesme koje je izvodio misijski zbor u pratnji orguljaša Karla a tu su bili i naši tamburaši.
Vlč. Stjepan Zadravec je , u svojoj nadahnutoj propovjedi istaknuo važnost ove svete večeri. Ova misija je poznata po tome što pomaže potrebnima. I ove godine je skupljana pomoć potrebnima u Africi. Nakon svete mise slijedi uobičajeno  čestitanje a mnogima dođe napamet i misao: – Ma ljudi moji,  koji nam je ovo Božić izvan zavičaja?!
Dovoljno je reći da je ova misija proslavila 40 godina uspješnog djelovanja a to ipak ima veliki značaj.
Za Božić je isto crkva bila puna. Ono što posebno veseli je pjevanje onih naših lijepih božićnih pjesama: U sve vrime godišta, Narodi nam se kralj nebeski i druge a posebno je bilo lijepo na kraju mise vidjeti mnoštvo mališana kojima  je Vlč. Stjepan udijelio blagoslov. Dok je ovoliko djece, nema straha za opstanak ove misiju. Posebno treba pohvalite njihove majke koje vjernički brinu o njima.
Blagdan mučenika sv. Stjepana također je proslavljen svečano.Možemo mi biti godine i kilometre daleko od svog zavičaja ali naš ponos, vjera, kršćanstvo i hrvatstvo nikada neće nestati. To smo mi, Hrvati koji vole svoje. Ovim putem, preko Hrvatskog glasa Berlin …želim svima sretan Božić!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments