DOBRO DJELO KOJE INSPIRIRA

NA SASTANKU HRVATSKIH DRUŠTAVA BERLINA PODNESENO IZVJEŠĆE O REZULTATIMA DOBROTVORNE AKCIJE
piše: Sonja Breljak

Berlin/S puno entuzijazma su  Elizabeta Kopić i Stipe  Pervan, koordinatori nedavno završene dobrotvorne akcije podnijeli izvješće o njenim rezultatima na sastanku Saveza hrvatskih društava Berlina, održanog u nedjelju 21 studenog.
A kako i ne bi?! Akcija je uistinu pokrenula brojne berlinske Hrvate kojima orgnizator  na početku obećao točno izvješće  i čist račun. Pa, evo ga!
-Savez hrvatskih društava Berlina je organizirao i proveo veliku, zajedničku, dobrotvornu akciju prikupljanja rabljene odjeće, obuće, posteljnog rublja, higijenskih potrepština, školskog pribora, igračaka i novčanih sredstava namjenjenih potrebnima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Akcija je trajala od 26. rujna do 10. listopada. A bila je namjenjena konkretnim adresama: – CARITASU ŽUPE SVETA TRI KRALJA, BANIJA,  KARLOVAC, potom UDRUZI „STEPINČEVA OAZA MIRA“ IZ ZAPREŠIĆA, UČENIČKOM  DOMU  i  CARITASU U VUKOVARU  te  ŽUPAMA PLEHAN I ŠURKOVAC U BOSNI I HERCEGOVINI.
Prema  izvješću koordinatora, akcija je imala dobre rezultate i sva prikupljena roba i sredstva stigla su u ruke onih kojima su i namjenjena.
Prikupljeno je 540 kartonskih kutija i torbi, različitih veličina. Pakete s rabljenom odjećom, obućom i drugim potrepštinama, predalo je 245 osoba. Ukupna težina robe koja je ovom prigodom prikupljena, iznosila je preko osam tona.
Prikupljena pomoć odvezena je u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U Karlovac  je odvezeno  409  paketa, u Zaprešić 131, potom je iz Karlovca dalje proslijeđeno, za Vrliku, 32 kartona, za Plehan 5. Dio pomoći  je otišao i u  Centar za rehabilitaciju fra Ante Sekelez u Vrliki a dio i potrebnima u Zenicu i Drniš.
Tijekom trajanja akcije prikupljena su 7532 eura i 120 kuna. Novac je predalo 136 osoba.
Od tog novca, prigodom organizacije akcije je potrošeno:- za promidžbu, letke, kartonske pakete i gorivo tijekom organizacije akcije u Berlinu- 435 eura, za transport do Hrvatske 1520 eura, za transport po Hrvatskoj 300 eura.
Učeničkom domu u Vukovaru uručeno je 3000 eura a Caritasu u Vukovaru 1000 eura.
Učeničkom domu u Vukovaru čiji je ravnatelj Želimir Hincak izrazio želju za daljom suradnjom, naknadno je kupljen  i poslan još i pribor za jelo za 156 osoba, što je imalo cijenu od 410 eura.  Župi Plehan stiglo je 440 eura a isto toliko i Župi u Šurkovcu.
Uz vozača prijevoznog poduzeća, svu pomoć je iz Berlina do domovine, pratio i koordinator akcije Stipe Pervan koji je potom zajedno s Elizabetom Kopić, posjetio Vukovar te u ovom gradu Učeničkom domu i Caritasu,  uručio novčanu pomoć berlinskih Hrvata, o čemu smo svojevremeno izvjestili iz pera našeg suradnika i urednika u Slavonskom Brodu, Emila Cipara koji je u Vukovaru pratio posjet berlinskih Hrvata i predaju pomoći.
Prema  izvješću podnesenom na sastanku Saveza, tijekom trajanja akcije, koordinatorima su u Berlinu u izvedbi akcije pomagali: Sonja Breljak, Nedo Tokić, Mario i Ruža Konta, Venka i Stanko Sušak, Denis Duvnjak, Željko Čolak, Dajana Peša. Kod sortiranja i slaganja odjeće iz neodgovarajućih torbi u kartonske kutije, pomagale su  Iva Pervan i Venka Sušak. Kod utovara robe u kamion pomogli su Elizabeta i Vlado Kopić, Stanko Halužan, Ante Đuzel, Miran Duvanjak, Luka Omrčen, Ivan Laković, Ante Đivić, Ivan Vrgoč, Iva i Stipan Pervan.
Zahvalnost ide i na račun Hrvatske katoličke misije  Berlin koja je svojim najavama o ovoj akciji  animirala Hrvate na sudjelovanje. U sprovedbi akcije organizatoru je dobrim savjetima pomogao i Caritas Zagrebačke nadbiskupije kao i fra Ilija Jerković iz Zlatnog Cekina u Slavonskom Brodu.
Najveći udio u ostvarenju akcije dali su svi oni koji su se odazvali pozivu, te donijeli pakete rabljene odjeće, obuće i drugih potrepština, priložili novac… Posebno su veliki trud u tome pokazali: Mara Leutar, Jure Zeljko, Blagoje Zeljko, Tomo Burazin, Ante Pogačić, Marija i Mirko Kolak, Vesna Jovičić i Goran Bogdanović.
Svima koji su, pa bilo to i najmanjim darom, sudjelovali u ovoj dobrotvornoj akciji Saveza hrvatskih društava, šaljemo  jedno veliko, veliko HVALA!
Neka Vam Vaše sudjelovanje u ovoj akciji, bude na ponos, kaže se, između ostalog,  u izvješću koordinatora  dobrotvorne akcije, Elizabete Kopić i Stipe Pervana, koje će ovih dana doći u ruke berlinskih Hrvata.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments