AKO ŽELIMO OSTATI HRVATI

 Moja djeca dobro govore hrvatski jezik, ali…

piše: Josip Marković
Deutsch-Kroatischer-Abend-2014-8Mi,  Hrvati u svijetu na prvom mjestu kao roditelji imamo i ne baš laku ulogu pri kulturnom oblikovanju naše djece. Očuvanje  identiteta i jezika nije samo u našim rukama. Konkretno, ovdje u Njemačkoj djeca imaju obavezni njemački  školski program i u manjem obimu nastava na materinjem jeziku (vjeronauk i hrvatska škola) koje su slobodni izbor svakog pojedinca. Druga i treća generacija naše loze  ne upotrebljava dovoljno hrvatsku riječ, a vrlo dobro znamo kako je jezik naša prava domovina.

Dopunska hrvatska škola naše djece, vjeronauk i odgoj njihovih roditelja nisu dovoljna garancija očuvanja vlastitog jezika i nacionalnog identiteta Hrvata koji godinama žive izvan Hrvatske.

Brojne hrvatske udruge i Matica hrvatska za ruhrsko područje trebaju svojim projektima privuci mlade i  ostali hrvatski puk i biti  mjesto gdje se događa hrvatska riječ.

Paradoks je da se povijest uvijek na neki način ponavlja. Vječita borba za upotrebu vlastitog jezika u domovini je trajala sve do 19. stoljeća. Latinski, talijansk,i francuski, mađarski, njemački  iIi srpski jezik su se kroz povijest pokušavali nametnuti kao službeni i dominantni, te tako asimilirati Hrvate  kroz upotrebu svog  jezika.

Na sreću, nisu uspjeli  iako su žrtve bile prevelike. Očuvanjem jezika opstala je i očuvana  hrvatska nacija.

Matica hrvatska u domovini je tu odigrala  vrlo važnu i  povijesnu ulogu Između ostalih velike zasluge u afirmaciji hrvatskog jezika  pripadaju Antunu Mihanovicu i Ljudevitu Gaju, koji se zalažu da hrvatski jezik dobije isti status kao i drugi nacionalni jezici.

Vrlo važan je i podatak da je zagrebački biskup Maksilmilijan Vrhovec 1813 god. pozvao na buđenje nacionalne svijesti. 1842 god. osniva se Matica Ilirska (Grof Janko Drašković od Trakošćana).

Ilirsko ime u početku je jedino bilo prihvaćeno od postojeće vlasti (Napoleonovi ratovi –Ilirske provincije).  Ivan Mazuranic je 1873 god. izabran za hrvatskog bana. Matica Ilirska mijenja ime 1874 god u Matica hrvatska.

Ivan Kukuljević Sakcinski bira se za presjednika (poznat je po tome sto je prvi puta u povijesti govorio na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru) Hrvati su se izborili za svoj jezik .

Matica hrvatska koja je utemeljena sa svrhom nacionalnog i kulturnog identiteta u području znanstvenog, umjetničkog i duhovnog stvaralaštva jedan je od najbitnijih svjedoka kulture hrvatskoga naroda od njenog osnutka.

Mi živimo na podrucju Savezne Republike Njemačke gdje boravi cca. 400.000 stanovnika hrvatskog podrijetla. Od toga  u sjevernoj  Rajni  Westfaliji zivi cca. 61.000 osoba podrijetlom iz Hrvatske i Bosne Hercegovine, odnosno 35.000 hrvatskih državljana, gdje polovina otpada na ruhrsko podrucje.

Broj te populacije je potencijalno područje djelovanja Matice hrvatske za ruhrsko područje, sa ciljem u očuvanju vlastitoga jezike I kulture, a istovremeno poštivanja i suživota sa našim domaćinima Nijemcima.

Prije aktivnog uključivanja u rad  Matice hrvatske za ruhrsko područje djelovao sam  pri hrvatskoj katoličkoj misiji Mülheim a.d. Ruhr  i hrvatskoj dopunskoj školi na materinskom jeziku. Recitacija, gluma, pisanje i obrada književnih dijela i pretvaranje u  kazališne komade su mi predstavljali veliko zadovoljsvo.

U suradnji sa Boženom Orlović koja vodi  hrvatsku školu, sa djecom i roditeljima organizirali smo glumačku grupu koja je izvela nekoliko uspješnih kazališnih komada.

Nažalost, nas trud nije bio nagrađen nastupima na širem području Njemačke. Iz objektivnih razloga nastupali smo samo u Oberhausenu , Mülheim a.d.Ruhr i Duisburgu iako  smo imali  iznimno talentiranu grupu djece koja je kroz te nastupe  još više učvrstila vještinu govora svog jezika.

Iskustvo iz tih lijepih dana mi daje nadu da ćemo u okviru Matice hrvatske za rurhsko područje i uz pomoć organizacija koje  financiraju kulturne projekte, zainteresirati mlade da nam se pridruže i da se kao takvi prezentiramo Evropi u najljepšem svjetlu.

Motiv i podršku preuzeti predsjedavanje Matice hrvatske za ruhrsko područje pronašao sam u okviru svoje obitelji. Supruga i ja smo Hrvati i pored toga komunikacija sa našom djecom (dvije kćeri) ponekad ima i smiješnu stranu što se  tiče upotrebe vlastitog jezika.

Postavljamo pitanja na hrvatskom jeziku, a odgovori su obično na njemačkom. Moram priznati da moja djeca  dobro govore hrvatski jezik, ali…

Zbog toga „ali” i svih naših sugrađana koji imaju iste ili slične probleme, mislim da su brojne hrvatske udruge i Matica hrvatska još jedan važan kamenčić u mozaiku daljneg kulturnog oblikovanja i njegovanja hrvatskog jezika kao najvažnijeg oblika očuvanja hrvatskog bića.

Matica hrvatska za ruhrsko područje treba bolju komunikaciju sa središnjicom jer  Matica hrvatska u domovini je najveći nakladnik knjiga I krovna je kulturna udruga Hrvata.

Nedostaje nam ta knjiga i hrvatski književnici koji  bi trebali češće posjećivati Hrvate izvan domovine kako bi približili knjigu  našem čovjeku, a uloga Matice hrvatske za ruhrsko područje je da bude katalizator tih dogadanja.

Himna  „Lijepa naša“ će nam uvijek biti vodilja da ne odustanemo u našoj svetoj misiji da pomognemo našoj djeci da ostanu u biti ono što jesu, a to je da su Hrvati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments