ŽENA ZA SVA VREMENA

Tko želi imati budućnost mora u nju puno investirati

piše: Emil Cipar
DSCN8337U Galeriji Goll u Slavonskom Brodu otvorena je izložba akademskog slikara Rajka Svilara pod nazivom „Ivana, žena za sva vremena“.

Izložba je otvorena povodom niza događanja pod skupnim nazivom „Dani Ivane Brlić Mažuranić“ koji se svake godine organiziraju u travnju, mjesecu rođenja velike Ivane Brlić Mažuranić.

U organizaciji uvijek sudjeluju brojne udruge i ustanove, a Galerija Goll sudjeluje ove godine prvi puta.

I baš ova premijera bila je više nego nužna, jer je ona pokazala put kojega bi u budućnosti valjalo slijediti. Razmišljanja Rajka Svilara, umjetnika iz Slavonskog Broda koji sada živi i radi u Rovinju, osvijetlila su lik i djelo novom tehnologijom i modernim načinom razmišljanja o umjetnosti, zavičaju, besmrtnosti…

Svilar, koji inače rado eksperimentira, kako novim tehnikama tako i novim idejama u Ivani je prepoznao suvremenu ženu koja ne slijedi slijepo one zacrtane žanrovske puteve, nego istražuje, slijedi zov mašte, ne obzirući se na ustaljene norme i običaje.

Prepoznati poruku, ne samo u Ivaninim književnim djelima i likovima iz njenih bajki, već i u njenoj osobi …bila je njegova ideja kod pripremanja ovog događaja u Slavonskom Brodu.

DSCN8325Namjerno koristim pojam događaj, jer ovih tridesetak izloženih radova su daleko više od jedne obične izložbe. Svaka slika govori nam o nekoj Ivaninoj ideji na način kako to vidi ovaj osebujni umjetnik jedno stoljeće kasnije. U tom stoljeću dogodile su se nove stvari, pronađeni su novi pravci u umjetnosti, za koje Ivana nije znala.

Ali …a na to nam je Rajko Svilar htio ukazati, Ivanine poruke su uvijek upotrebljive, uvijek svježe i uvijek inspirirajuće. One pomažu kod rađanja novih ideja. Bitno ih je samo prepoznati, a slike izložene trenutno u Galeriji Goll upravo su ključ u brojne tajne i misterijije oko Ivanine osobe.

Ovom izložbom Rajko Svilar pustio je duh iz boce,  izbrisao je datum smrti sa spomenika umjetnice i otpustio ju u vječni život među nama.

To je bio kreativni početak na kojega se tako dugo čekalo. Ne znam jeli to bilo slučajno ili namjerno, ali „Svijet bajki“ ove godine je i službeno odbacio administrativni naziv: manifestacija i prihvatio primjerniji naziv: Ivanomanija.

Brojni Brođani inficirani su angažiranim Svilarevim govorom na otvorenju izložbe i njegova ideja im se neobično svidjela.

Kada bi se iskoristili svi resursi koje Slavonski Brod pruža i kada bi svi brodski umjetnici, u koje spada i Rajko Svilar, poslužili kao multiplikatori …Ivanomanija bi postala cijenjeni brodski brend.

DSCN8342Da je tako …dokazuje to i jedan primjer sa ovog izuzetnog događaja. Na otvaranju izložbe bila je prisutna i Katja Borak nastavnica razredne nastavne iz Hvara. Njena učenica Lorenca Čičić osvojila je na likovnom natječaju nagradu za likovni rad na temu iz Ivanine bajke.

Lorenca je nagradu primila osobno od „Ivane“, a Katja Borak je bila pratnja.

Ova angažirana pedagoginja otkrila nam je:

-Već sedmu godinu dolazim u ovaj divan grad, jer neki od mojih učenika uvijek bude nagrađen. To mi puno znači, napunim baterije, dobijem nove ideje, pa je to onda moj sadržaj rada za iduću godinu. Kod priprema za ovogodišnji natječaj razgovarala sam sa djecom o manje poznatoj bajci: „Što je to dobro djelo“ i iznenadila sam se na kakve je sve ideje ona inspirirala moje učenike.

Tko želi imati budućnost mora u nju puno investirati. Rajko Svilar i Galerija Goll su učinili svoje …Ivana je opet među nama. Treba samo razumjeti njen duh i njenu poruku.

Ovaj projekt nije financiran iz gradske blagajne grada Slavonskog Broda, organizatora „Ivanomanije“, iako je konkurirao za sredstva. Za vjerovati je kako se sigurno dogodio neki tehnički propust, ili kako se to naziva: formalna greška. U protivnom moglo bi to dovesti do zaključka kako najbolji projekt možeš prepoznati po tome da njegova vrijednost od odgovornih nije prepoznata.

I nije dobro za umjetnost da njome upravljaju birokrati i institucije, jer njima je sve novo potpuno strano. To je jedna od Ivaninih univerzalnih poruka, a ovaj događaj u Galeriji Goll najbolja je njena potvrda.

Uostalom …dođite u Galeriju Goll u Slavonskom Brodu i uvjerite se i sami.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments