PROSLAVLJENA MAŽURANIĆEVA OBLJETNICA


tekst i foto: Sonja Breljak
vidi slike
Berlin/
U dvorani Hrvatske katoličke misije je svečano obilježena 30-ta obljetnica osnivanja i djelovanja Hrvatskog kulturnog društva “V. F. Mažuranić”. Kroz svečanost je vodio predsjednik “Mažuranića”, Stjepan Lozančić.
Pozdravne riječi i čestitke slavljeniku, uputio je ovo prigodom, župnik fra Petar Čirko, podsjećajući kako je “Mažuranić” -“dijete Misije”, osnovano, poniklo i sve godine djelovanja ostalo uz i pri Misiju. Fra Petar je pročitao svoju pjesmu u prozi posvećenu Domovini, koja je našla mjesto u prigodnoj knjižici, tiskanoj u povodu obljetnice rada “Mažuranića”.

Riječ-dvije rekao je i veleposlanik dr. Kovač čestitajući najprije svima koji, nakon posla, svoje slobodno vrijeme ulažu u rad kojeg društva. -Valja vrednovati njihov rad u slobodnom vremenu, rekao je dr. Kovač naglašavajući kako se, kroz osnivanje i djelovanje društava, vidi kakva je, kroz povjest, bila uloga Hrvatske katoličke misije. Dr. Kovač je naglasio i važnost hrvatskih udruga koje doprinose jačanju hrvatske slike i ugleda u Njemačkoj.
U povodu proslave značajne obljetnice, “Mažuraniću” su u goste stigla i neka, od prije, poznata lica. Primjerice, Ivek Milčec, nekadašnji predsjednik “Mažuranića a danas povratnik u Zagreb,  te Zdenka Weber, nekada članica uprave Kluba a danas uposlenica Ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu.
Ovom prigodom, predstavljena je i spomen knjižica u kojoj su obuhvaćeni događaji u posljednjih pet godina  te pisma bivših predsjednika “Mažuranića”, odnosno, njihova podsjećanja nekadašnjih vremena kao i čestitke  sadašnjoj upravi.
Uz predsjednika Stjepana Lozančića, na knjižici su radili Marija Šarić, Mirjana Lozančić, potom Helena Perić-Jadrić te Robert Sokol.
Pri kraju večeri uručene su spomen zahvalnice. Stigle su u ruke Hrvatske katoličke misije, Iveka Milčeca, Ane Wegener, Zdenke Weber, Mate Bajića, Pere Kolobarića… A pročitana su i pisma nekih od bivših predsjednika, primjerice, osnivača fra Fra Rafaela Begića, potom  fra Mirka Marića, fra Nedjeljka Norca te fra Josipa Bebića, delegata za inozemnu pastvu u Frankfurtu.
Večer su upotpunili i članovi klape “Berlin” zapjevavši  “po domaću” kako tijekom svečanosti tako i poslije toga, u vrijeme druženja i neobaveznih razgovora, uz domjenak što su ga priredile članice “Mažuranića”.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments