I ŠTO SAD

Iz naše arhive/ Objavljeno 15.04.2014.

Rat je završen, a Slavonija je jedan od gubitnika

tekst i foto: Emil Cipar
DSCN8217Krenete li od Požege dolinom rijeke Orljave, u pravcu Pakraca naići će te na nekoliko …nekada živopisnih sela. Do Brestovca gdje se razdvajaju putovi prema Novoj Gradiški i Pakracu ima u tim selima života. Blizina Požege čini svoje.

Ali mrtvilo se primijeti već u Vilić Selu, prvom selu od Brestovca na putu prema Pakracu. Slijede: Borićevci, Pavlovci, Deževci, Pasikovci, Kujnik, Orljavac, Kamenska, Mijači, Glavica, Bučje, Ožegovci, Branešci, Španovica, Dragović i Kusonje.

U Pasikovcima živi danas dvadesetak ljudi, uglavnom starije osobe. U Kujniku je isto tako. U Mijačima njih 18 provodi svoji zadnje dane, a u Bučju 19.

Kod izvora Orljave u Kamenskom danas ne živi nitko više. Na nekadašnji život podsjećaju samo ruševine iz Domovinskog rata i minirana područja uz cestu.

Ova živopisna dolina između Psunja i Papuka danas je potpuno pusta, a ne predstoji joj ni neka bolja budućnost. Posvuda porušene kuće. Između njih su nove kuće, ali u njima ne živi nitko. Na mnogima od njih na požutjelom papiru piše: za prodaju!

Potpuno promašeni program obnove. Čemu je bilo potrebno graditi tolike kuće u kojima ionako nitko neće nikada stanovati.

Jedan predivan krajolik prepušten samome sebi. Ovdje u Orljavi možete vidjeti potočne pastrve i riječne rakove u kristalno bistroj vodi. Vodu iz Orljave možete i piti.

Možete …ali ne savjetujem to. Posvuda u blizini vrebaju smrtonosne mine.

Rat je završen, a Slavonija je jedan od gubitnika. Poslije rata iz nje se iselilo 200.000 stanovnika, a tempo iseljavanja se ubrzava.

DSCN8206
Viđeno u Ožegovcima

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

A što sada život ide dalje,
žalosna je to stvarno,socijalna situacija,dokle su mnogi bez krova nad glavom, još je gorje prekrižiti ruke i ništa ne činiti i u tom smislu.Negdje na drugoj strani, neki se iz hrvatske još uvjek iseljivaju,a malo ima onih koji se useljivaju a nepostoji ni poticajnih programa..Koliko je i meni poznato postoji i zakon,koji će tražiti gospodara,neće dugo dopuštati, da ovako osamljene sablasne nedovršene zgrade i njihove fasade, zjape dugoročno neuporabljeno prazne. Pitanje je samo kada će se konačno i ti, zakoni početi primjenjivati.

Alemka
Alemka
10 years ago

Ma “što da brinemo”… to će sve fantastično urediti onih 200-300 bogatih naših novopečenih kapitalista, oni će nama napraviti “raj”…nemoraš raditi, nemoraš se onda ni odmarati, nemoraš ni uživati jer “uživaš” ne radeći, pa nemoraš ni jesti jer su Hrvati ionako prema statistikama predebeli, a što da se razminira kad mladi ionako odlaze u svijet tražiti mjesta za život, pa ako niti njih nema … zašto brinuti oko razminiranja…. uostalom ovako ljudi ne prilaze blizu pa baš i puno ne vida kava je tu nevolja…. a lijepo će nam onda doći neki “carevi i kraljevi” sa sjevera, zapada, istoka pa… Read more »

marija
marija
10 years ago

Dragi gospodine Emile!
To što ste vidjeli , napisali i okom kamere zabilježili samo je, nažalost, dio surove stvarnosti. Takvih i još težih situacija u tom dijelu Slavonije ima još mnogo. Srce ti se kida kada prolaziš tim dijelom županije i vidiš kako te napuštene, porušene, prazne… zgrade zjape poput sablasti i odudaraju od prekrasnog netaknutog krajolika.
Slažem se u potpunosti s Vama: Slavonija ( a posebice ovaj njen dio ) veliki je gubitnik.