UVJERLJIVA POBJEDA MIRELE HOLY

Koja je veličina i boja kartonske kutije za transport krastavaca

Piše: Emil Cipar
Izbori za EU parlament bili i prošli, a stranke se vesele, tuguju, brinu, pitaju…

Bez obzira kako je sastavljena, hrvatska ekipa od 11 boraca u Europskom parlamentu, ništa se neće bitno promijeniti, jer oni neće i ne mogu zastupati nacionalne interese. U svojim zastupničkim klubovima moći će biti promatrači kreiranja jednog malog dijela europske politike, jer i EU parlament je kao puška bez streljiva, vrlo ograničen u svojoj moći.

Europom se ne upravlja zakonima, već uredbama koje donosi Europska komisija. Istina EU-parlament može i sam donositi zakone, ali od one vrste kao: koja je veličina i boja kartonske kutije za transport krastavaca. I oko veličine i boje te kutije će se hrvatski EU parlamentarci svađati međusobno.

Da! …Sve važnije stvari rješava EU-komisija potpuno nedemokratski. Možda je i bolje tako.

Jedino dobro za Hrvate koje proizlazi iz ovih izvora jest da će polupouzdano moći očitati hrvatski politički barometar.

E pa kako izgleda gubitnici su Kukuriku koalicija i laburisti što će reći: Ljevica je promašila cilj i izgubila bitku.

Niti desni blok nije pobjednik. Oni su neminovno dobili bitku jer je hrvatska vlada svojim lošim potezima tjerala vodu na njihov mlin. Dobili bi većinu i da su kandidate izabrali nasumice iz telefonskog imenika.

Zbog čega su laburisti izgubili ne znam. Vjerojatno su razočarali svoje simpatizere samim kandidiranjem, jer su nastupali neuvjerljivo sa pozicije stranke koja je protivnik hrvatskog članstva u EU.

Za mene su ovi izbori iznjedrili samo jednoga pobjednika …sorry: Pobjednicu.

To je Mirela Holy i njena stranka ORaH. Osnovana prije samo par mjeseci uspjela je na sebe skrenuti pažnju u vrlo kratkom vremenu.

Zašto je to tako?

U prvom redu ORaH nastupa u prostoru koji je od ostalih stranaka potpuno zapušten, a to je ekologija. Prostora je dovoljno i sa pametnom, a prije svega, poštenom politikom, ima tu puno mogućnosti i potencijala za razvoj.

Jer! Na izbore je izišlo svega jedna četvrtina biračkog tijela. Ostali nisu bili zainteresirani, jer stranke nisu ponudile nikakva nova rješenja. Sve što je bilo ponuđeno bile su isprazne i ofucane formule na koje su građani već oguglali.

I to je izvor iz kojega ORaH može crpiti. Kažem …ako građani prepoznaju neku iole drukčiju politiku i praksu od dosadašnje, Mirelin uspjeh je osiguran.

Puno je toga ako i kad bi. U ovom času stranka treba iskusne kadrove kako bi se strukturno ojačala. Ti iskusni kadrovi postoje samo u dosadašnjim velikim strankama. Istina jest da će mnogi preći u Mirelin tabor, ali pitanje je jeli to dobro za povjerenje koje se tek treba steći.

Mladih i neiskusnih potencijalnih članova je na pretek. Samo pitanje je mogu li se podvrgnuti stranačkoj stezi koja je nužna, bez obzira što stranka zastupa vrlo liberalne svjetonazore.

Mirela Holy treba političare od kalibra koji neće narušiti ugled stranke. Iako je to moja teška špekulacija, mislim da je baš na ovim izborima dobila jednoga. To je Tonino Picula kojega je Zoran Milanović postavio tek na peto mjesto na listi koalicije. Razlog je njegovo osobno neslaganje sa ovim talentiranim političarom.

Ako kandidat koji je na petom mjestu osvoji najviše glasova onda je to očit dokaz da tu nešto nije u redu, a to se upravo dogodilo. To znači: glasovi za Piculu su glasovi protiv Milanovića.

Teška je to pukotina u redovima SDP-a, a i koalicije o kojoj će se idućih dana sigurno puno pričati.

U svakom slučaju ovi dosadni izbori donijeli su zanimljive rezultate, pa se za zanimanjem može očekivati razvoj događaja.

Ako se SDP raspadne, a svi su predznaci da hoće, bit će to najveća usluga lijevoj političkoj opciji u Hrvatskoj. Imat će dovoljno vremena preslagati se do idućih redovnih izbora.

Službeni rezultat EU izbora ostavio sam za kraj uz napomenu kako još nisu prebrojani svi glasovi. On izgleda trenutno ovako:

HDZ-u pripadaju 6 mandata, SDP 4 mandata, ORaH-u 1 mandat. HDZ-ova koalicija osvojila je 41,29 posto glasvoa, SDP-ova 29,86 posto ORaH 9,41, a Savez za Hrvatsku predvođen HDSSB-om osvojio je sedam posto glasova.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Najprije, mi vidimo sve crno, dok bi po mogučnosti drugi
za nas trebali raditi a mi ćemo držati fige u džepu.
I u Njemačkoj je Merkelova svršila DDR-oveo škole isto
kao i današnji predsjednik države i što onda, zar su zato lošiji od zapadni Njemaca. Mi smo u stanju svima
brojiti krvna zrnca i po mogučnosti kritikovati umjesto savjetovati.