ZNA LI SE?

ZNA SE!
piše: Emil Cipar

Izbori su završili i donijeli jasnost o pobjednicima i gubitnicima. Za Hrvatsku javnost je bitno znati da je nastupila jedna nova era i da je konačno „zna se“ mentalitetu došao kraj. HDZ je izgubio vlast i to je dobro.

Pogreška HDZ je bila da je preko mjere bila zalijepljena za vlast. Kada je Ivo Sanader, simbol prljave i koruptne politike HDZ-a, bez riječi objašnjena napustio vođenje države, HDZ je trebao omogućiti nove izbore. Nisu to učinili i sada su platili račun zbog toga. HDZ onakav kakav je bio do sada ne prolazi više kod hrvatskih građana. Jedino su mu sigurni glasovi iseljeništva, ali to kod ovog katastrofalnog poraza …više govori o nezrelosti iseljeničkog korpusa nego o stanju u državi.

Kukuriku koalicija je pobjednik i ima razloga za slavlje. Na njima je velika odgovornost i veliki posao. Pitanje je jesu li mu dorasli.

Mislim da nisu u potpunosti. Istina …ostvarili su veliku pobjedu, ali ona nije plod njihovih aktivnosti i argumentiranog izbornog programa, nego je izraz nezadovoljstva građana dosadašnjim stanjem u državi.

Tako gledano …Kukuriku koalicija je dobila veliki kredit i veliko povjerenje građana. Što novoga mogu očekivati građani?

U prvom redu mogu očekivati da će nastupiti vrijeme poštenije politike. Mislim da je konačno prestalo sa rođačkim odnosima i plaćanja radnim mjestima u državnim službama. Dok ovo pišem nije u potpunosti jasno hoće li Kukuriku koalicija trebati pomoć u sastavljanju potrebne većine. Ako to bude potrebno, a daj Bože da bude, onda su najprirodniji partneri Laburisti – stranka rada. Novi u Saboru …mjesta su osvojili svojim upornim radom i karizmom predsjednika Dragutina Lesara. Za njih vjerujem da će u mogućoj koaliciji, biti moralni korektiv i da će paziti na pravičnost i socijalne osjećaje građana.

Naslov kolumne je Zna li se? Nije to igra riječi, nego se stvarno pitam znamo li što nas očekuje? Mislim da ne znamo. Sigurno će se umanjiti broj skandala, sigurno će mito i korupcija biti osjetljivo smanjeni, ali hoće li doći do oporavka gospodarstva?

Veliki broj zaposlenim u državnim službama opterećuju proračun preko mjere. Nužni su radikalni rezovi. Pitanje je imaju li nove snage hrabrosti za to. Kuda inače s tim ljudima dok se gospodarstvo ne oporavi.

Rezultat ovih izbora ne daje razloga za slavlje. Izbori su dokazali da je nužna izmjena Izbornog zakona. Mislim da je ona sada moguća, ali s tim poslom treba početi odmah.

Koliko je dosadašnji Izborni zakon besmislen govore i tri mjesta za iseljeništvo. Od preko 400 000 iseljenika koji imaju pravo glasa, glasovalo je najviše trideset tisuća. Ta tri saborska zastupnika nemaju moralni legitimitet zastupati bilo koga. Dobro je da njihov glas u budućem sastavu sabora neće imati značaja, ali šteta je da će oni biti plaćeni iz državnog proračuna.

Sve u svemu Hrvatska je još daleko od pravog puta, ali ima mogućnosti doći na njega. U svakom slučaju sada se okrenula u pravom smjeru.

A ovaj poraz HDZ bi trebao iskoristi za novi početak. Stranka desnog centra je Hrvatskoj itekako potrebna. Vrijeme u opoziciji stranka bi trebala iskoristiti i stati na zdrave noge.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments