PJESNIŠTVU U ČAST

Osnovana Udruga za promicanje odnosa u kulturi naziva “Augustin Tin Ujević International”

TinUjevicZAGREB, 04. lipnja 2014./- Hrvatsko pjesništvo danas i kroz stoljeća zvjezdanih je dometa, te ju kao jaki brand treba u svijet poslati u dobrim prijevodima, priopćeno je danas u povodu osnutka Udruge za promicanje odnosa u kulturi „Augustin Tin Ujević International“.

U priopćenju Upravnog odbora i predsjednice Dragane Lucije Ratković-Aydemir, njene zamjenice Ljubice Benović, te umjetničkog voditelja Nikše Eterovića, piše da će se “Udruga u prvim godinama rada koncentrirati na izučavanje i promociju pjesničkih muza autora koji potječu iz kraja između Cetine i Neretve, a kasnije i šire”.

Osnivači Udruge, kojih je 29-toro, su iz Zagreba, Splita, Omiša, Makarske, Lastova, Drinovaca, Zadra, Koprivnice, Karlovca i Šibenika, te iz Berlina, Sarajeva i Lancuta iz Poljske.

Planirana je kontinuirana cjelogodišnja djelatnost na realizaciji raznih projekata, a sjedište Udruge je u Zadru. Predsjednica Ratković – Aydemir, muzeologinja i menadžerica u kulturi, smatra utemeljenje Udruge platformom za buduće bolje prepoznavanje lokalnih kulturnih i baštinskih vrijednosti kroz optiku pjesništva.

Nadamo se da ćemo inovativnom i kreativnom interpretacijom i prezentacijom pjesničkih vrela, u vidu malih zbirki, muzeja ili ekomuzeja, tematskih ruta i interaktivnih instalacija, te brojnim izdavačkim i izvedbenim programima potaknuti novo kreativno stvaralaštvo, u prvom redu pjesničko, te u suradnji s brojnim lokalnim zajednicama uspjeti pridonijeti osvještavanju lokalnog duha mjesta i osnaživanju ponosa i samorazumijevanja, zaključuje Ratković – Aydemir.

Ljubica Benović, kao pjesnikinja i HRT-ova urednica u Znanstveno-obrazovnom programu, izražava uvjerenje da će Udruga „Agustin Tin Ujević International“ – depatetizirati poeziju.

– Svatko poeziju cijeni i uživa u njoj makar u nekoj maloj mjeri, iako se ona kao nematerijalna umjetnost doživljava i pomalo beskorisnom i patetičnom. Zato ovu inicijativu za aktualizaciju poezije doživljavam kao jednu dobru mjeru za stvaranje poetske živosti i depatetizacije nečega jako vrijednog, kaže Benović.

Eterović, govoreći o fenomenu važnosti ranog djetinjstva za razvoj ličnosti, najavljuje da će nas “Udruga odvesti do rodnih kuća pjesnika i stvoriti ‘topografiju pjesništva’. Rodne će kuće biti označene i oživjet će različitim sadržajima, pri čemu se Eterović nada podršci nasljednika pjesnika i njihove lokalne zajednice, te posebno turističkih zajednica”. Po njemu topografija istkana od rodnih mjesta brojnih hrvatskih pjesnika predstavlja priliku za novo upoznavanje Hrvatske i njezinih ljudi. /Hina/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenko Capan
Zdenko Capan
8 years ago

Pjesma BOEM TREBA SEBE je anagram pjesme MENI BEZ MENE. To znači da su, uključujući i naslove, napisane potpuno istim slovima. MENI BEZ MENE Ure od smole cure besmisleno, sumorni čovjek snatri bestjelesno, sutonska strast se boji bezimeno, a ljubav jeca, jeca bespredmetno; i sve je danas prazno beskonačno, a vjetar duva, duva bezutješno na gole duše koje neprestano ištu i grle beznadno, beskrajno. (Tin Ujević) BOEM TREBA SEBE I ljudsko srce kuca nespokojno, jerbo sudba baš vreba neumitno, u tami se krijemo nezamjetno, a suza blista, blista zagonetno; biserje veze slovo neugledno, a srok pjesme djeluje savršeno, riječ besjede… Read more »

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

“Drugovi! Imali smo da budemo jedna vojska.
Išli smo pod jednom zastavom,
kleli se jednim bogom,
i ponavljali istu lozinku.

Molitva je naša bila jedna,
put naš je bio zajednički,
vaša zvijezda bila je je moja zvijezda,
i među nama nije bilo razlike.

Mi smo imali da budemo jedna vojska.
Ali srca su naša,o drugovi bila podvojena:vi ste tražili korist,
a ja
samo ljepotu. ”

(Tin)