MISLITI NA BUDUĆNOST

Iluzija o stalnom gospodarskom rastu u uvjetima ograničenih resursa

piše: Dražen Katić
t_2885285_o_buducnosti_pinkjeca_cool_vZadnjih godina smo svjedoci kako nam političari u medijima neprestano pričaju o stalnom gospodarskom rastu.

Gospodarski rast je postala fraza koju izgovaraju i oni koji se razumiju u ekonomiji, ali i oni koji se ne razumiju.

Resursi (prirodne sirovine) su na planetu Zemlji vrlo ograničeni. Resursi koji se ne obnavljaju (odnosno obnavljaju se milijunima godina) poput nafte, ugljena, plina, urana, plemenitih metala itd. su vrlo osjetljiva tema.

Obnovljivi resursi poput šuma ili prašuma nalaze se danas također na listi posebnog opreza.

Svjetska i nacionalne ekonomije, kao i gospodarski rast ovise direktno o raspoloživosti “neobnovljivih” i “obnovljivih” resursa.

Stalni gospodarski rast u uvjetima ograničenih resursa nije moguć i pripada u iluziju koju nam svakodnevno putem medija prezentiraju politički i industrijski moćnici.

Mi danas trošimo toliko resursa da ako želimo samo zadržati standard koji imamo bez “daljnjeg gospodarskog rasta” moramo imati na raspolaganju 4 zemaljske kugle.

Mi imamo samo jedan planet, a vrlo je upitno u skoroj budućnosti dovoženje i korištenje resursa (sirovina) s nekih drugih planeta.

Djecu u skoli učimo o neprestanom gospodarskom rastu. Nismo spremni najmlađoj generaciji iznijeti pravu istinu, te ju odlučno usmjeriti u pravcu održivog razvoja.

Mi smo dosegnuli vrhunac ekonomskog razvoja u uvjetima u kojima se planet Zemlja može sam obnavljati i regenerirati. Daljnji ekonomski rast nas dovodi u poziciju uništenja planeta Zemlje.

Mi proizvodimo daleko više od onoga što nam treba.

Kada proizvode ne možemo prodati onda ih jednostavno uništimo da bi zadržali povoljnu tržišnu cijenu i da bi mogli nesmetano dalje i dalje proizvoditi.

Žrtva takvog načina razmišljanja i poslovanja su mlade generacije kojima uništavamo temelj egzistencije na ovom planetu.

Ponekad se pitam da li moćnici koji vladaju planetom imaju djecu i da li oni uopće žela da i njihovi unuci i praunuci nastave živjeti na zemlji?

Maštanja da ćemo napustiti ovaj planet i izgraditi novu koloniju ljudske rase na nekom drugom planetu, nisu potpuno nerealna.

Međutim. mi za to više nemamo vremena. Za koloniziranje nekog drugog planeta biti će nam potrebno još nekoliko stotina godina, a prije toga planet Zemlju ćemo dovesti u uvjete koji neće biti više pogodni za život.

Rješenje navedene situacije je da da hitno …a najbolje odmah. počnemo živjeti u skladu sa načelima održivog razvoja. Da stanemo sa ilizijom neprestanog gospodarskog rasta i da konačno počnemo proizvoditi samo onoliko koliko nam treba.

Jedino na taj način ćemo osigurati korištenje resursa i u daljnjoj budućnosti.

Jedino na taj način ćemo osigurati da i buduće generacije imaju  temelj za život i egzistenciju na ovom planetu.

mr.sc. Drazen Katic, dipl.ing.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Drazen
Drazen
9 years ago

Gospodine Ante München, tekst koji ste zadnji napisali je ispod nivoa. Iz teksta se vidi da nemate strucno znanje, a veliki deficit vam jei opca kultura. Preporucam vam da se ubuduce uopce ne javljate, a ako se javite neka to bude na jednom nivou i potkrepljeno argumentima. Inace bacate sramotu ne samo na vas nego i na iseljenistvo. Pozdrav. Drazen Katic

Josip Mayer
9 years ago

Ante, Muenchen Lijepo bi bilo da stavite svoje puno ime i prezime..jer ljudi smo zar ne..Čovjeće dragi takav način razgovora nas sigurno nemože spojiti ni povezati, meni je poznato da to nekima i neće pasati..(zna se) Vi izgleda mislite samo na sebe..a što je..sa novim generacijama.. koji se iseljivaju iz Hrvatske..ne spadaju li oni također u grupu iseljeništva..a bit će ih u budućnosti sve više.Nismo li svi mi zaslužili da nam Matična domovina za budućnost na ..HTV1prvi program..omogući uz domaći ..Dnevnik ..i.. Dnevnik iz iseljeništva ili dijaspore..sve jedno kako nas nazvali. A tko bi ga plaćao..pa svi mi..kao štoga i… Read more »

drazen
drazen
9 years ago

Mislim da bi TV hrvatskog iseljenistva bila odlicna stvar. Takodjer se moze financirati rad televizije, naravno kroz gledanost, kroz financijsku poduporu zemlje u kojoj je TV osnovana kao GmbH, te kroz iseljenicko sponzoriranje. Hrvatsko iseljenistvo ima samo dovoljno novca da financira televiziju. Zasto iseljenistvo ne ulaze novac u druge medije poput. vec od vase strane spomenutog HGB, ili CRO-Expresa meni nije poznato. To bi kroz jednu anketu trebalo pitati nase iseljenike iz BRD!

Josip Mayer
9 years ago

Ispričavam se Hrvatska je svojoj dijaspori Matična domovina..a to znači..da sve ono, što nas zbližava i okuplja ..trebalo dolaziti iz njezinog centra.Pa nećemo valjda opet..slati vijesti jedni mimo drugih.Zato smatram da bi “Ujedinjeni Dnevnik uz domaće i Dnevnik iz hrvatske dijaspore ..urodio plodom. Što se tiče rada hrvatskih udruga.. Želo bi dodati jer i sam imam ta dugogodišnja, iskustva istina.. je da hrvatska društva u dijaspori.. jedva spajaju kraj sa krajem.Ali kako vidim ni onima u Hrvatskoj ne ide bolje..njih se ni ne potiče..poput one u dijaspori.. da si nešto sami uz džavni poticaj..zarade. Već tu bu u razmjeni razmišljanja… Read more »

drazen
drazen
9 years ago

Dnevnik hrvatske dijaspore je odlicna ideja, a jos bolje bi bilo da hrvatsko iseljenistvo ima svoj vlastiti TV kanal. Tada bi necenzurirane informacije dolazile direktno hrvatskim gradjanima bez obzira u kojoj zemlji zive. Mislim da financiranje Televizije hrvatskog iseljenostva nije nerjesiv problem.

Josip Mayer
9 years ago

Mogu si zamisliti da ovako dugo nemože ići,ili će nam ratovi biti krojači budućnosti,a to nam više nebi smjela biti sudbina.. Osobno smatram ovo što nam naš Dražen poručuje..dugoročna je budućnost mlađe generacije. A za takove načine života potrebno je ojačati medije..kako bi se pripremilo građane..na dugoročno ili kratkoročno razmišljanje. Hrvatskoj su pak momentalno potrebna uz ona dugoročna..i..kratkoročna kvalitetna.. ne.. samo razmišljanja,već i djelovanja.. A to se može još bolje na ..HTV1 programu.. uz domaći Dnevnik utkati i Dnevnik iz hrvatske dijspore. Ako ne ide sve kroz politiku..treba okllučiti i radne inicijative. Jer ni hrvatska dijaspora ..neće moći više funkcionirati..kao… Read more »