I DIVOVI SVIRAJU, ZAR NE

Dvije tri riječi o   projektu “Park znanosti” autora Luke Vevereca, mag. ing. aedif.  iz Oroslavja

tekst i foto: Luka Veverec
Glazbena ogradaKako odsvirati „Odu radosti“ u hodu?

Je li moguće čuti šapat na 30 metara?

Kakve instrumente sviraju divovi?

Je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? …pitanja su na koja će sve dobne skupine, kroz igru, na zabavan i interaktivan način naći odgovore uz pomoć osmišljenih eksponata

…gdje je zabava znanost

Zvučna zrcalaAutor projekta „Park znanosti“, Luka Veverec, poigrao se navedenim i sličnim pitanjima te uz pomoć osmišljenih i izvedenih eksponata pokazao i dokazao zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije, psihologije…

Park znanosti”  – jedinstveni je projekt u Republici Hrvatskoj osmišljen je s ciljem da se na javnim površinama, parkovima, školama, raznim prostorima za odmor trajno ili privremeno postave izvedeni eksponati znanstvenog i edukativnog sadržaja koji bi provocirali maštu i koketirali sa razumijevanjem te na taj način promovirali znanje i znanosti kao i oplemenili turističku ponudu zajednice.

Spirala adaptacijeOsmišljeni i izvedeni eksponati će svima, a osobito najmlađima, pružiti priliku da kroz zabavu na interaktivan i zanimljiv način pokreću, osluškuju ili mjere eksponate te tako spoznaju kako i zašto svaki od njih funkcionira.

Dosad je razvijeno petnaest, a trajno se pripremaju novi, zanimljivi eksponati. Iste uz pomoć suradnika autor projekta osmišljava, izvodi i prezentira svim zainteresiranima.

Tekući PitagoraUz pomoć „Glazbene ograde“ u hodu ćete odsvirati „Odu radosti“ lupkanjem po melodijskim cijevima, preko „Zvučnih zrcala“ pričati šaptom na udaljenosti od 30 metara, zabaviti se pokretnim optičkim iluzijama, naučiti Pitagorin poučak u samo jednom pokretu, oživiti crtane likove, stvarati melodije na instrumentu divova, izgubiti se u „Labirintu ogledala…

Svaki objekt opremljen je pripadajućom informacijskom tablom koja na jednostavan i razumljiv način objašnjava pojedine znanstvene zakonitosti.
Divovski ksilofonKao društvo koje teži k efikasnom, održivom i uspješnom razvoju, svjesni smo da životni standard u velikoj mjeri određuju znanja i inovacije. Stoga je razumljiva potreba da zajednica ulaže u promociju znanja i znanosti te na taj način potiče interes svih dobnih skupina prema učenju i istraživanju.

Uz zanimljivu, interaktivnu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika.

Dio osmišljenih i izvedenih eksponata možete vidjeti na stranici www.parkznanosti.com,  kao i na fb profilu https://www.facebook.com/pages/Park-znanosti/261180364091208

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments