KAKO IZABRATI PREDSJEDNIKA

Razmišljanje na temu “Kako izabrati novog predsjednika Republike Hrvatske”

 piše: Dražen Katić
kandidatiBilo bi dobro da se iduće godine za predsjednika države kandidiraju i neka nova lica za koja dosad nismo ni čuli.

Ako kandidat pored želje za kandidaturu posjeduju izvrsnu kvalifikaciju, te potrebno radno kao i životno iskustvo bio bi osvježenje u predizbornoj kampanji.

Meni nije jasno da neki političari preko 20 godina sjede u Saboru ili u ministarstvima i ni ne pomišljaju napustiti taj posao. Jasno je da nakon više godina provedenih u politici, niti motivacija a niti želja političara da učini nešto novo i bolje, više ne postoji.

Jedno od rješenja je birati ljude koji su nestranački kandidati (neovisni) i dati im šansu da pokrenu zemlju u pozitivnom pravcu. Kandidati određenih političkih stranaka nemaju pravo slobodnog izjašnjavanja i pretžito govore ono što određuje program stranke.

S druge strane, birajući nestranačkog (neovisnog) kandidata za predsjednika moramo voditi računa i da kandidat nije pod utjecajem industrijskog, energetskog, bankarskog ili vjerskog lobija.

Političari u europskim zemljama, ali i u Republici Hrvatskoj su većinom  po zanimanju pravnici, liječnici ili novinari. U vrlo malom postotku su zastupljeni ekonomisti i inženjeri.

Republika Hrvatska koja se nalazi u specifičnoj situaciji gospodarskog oporavka čezne za kandidatima za budućeg predsjednika iz područja ekonomije ili privrede.

U Republici Hrvatskoj predsjednik drćave ima reprezentativnu, a ne zakonodavnu ulogu. Međutim, njegova riječ ima težinu. Bilo da se radi o komentaru na novi zakon, prodaji

neke hrvatske značajne tvrtke, stranom ulaganju ili elementarnoj nepogodi, riječ predsjednika će se čuti na TV vijestima i pročitati u dnevnim novinama.

Uloga predsjednika RH je značajna, on ima direktan utjecaj u medijima i njegovo mišljenje će poslušati i Vlada RH prije donošenja neke značajne odluke.

Izbor za predsjednika Republike Hrvatske 2015. godine je jako važan i utjecat će na buduću političko-ekonomsku situaciju u našoj zemlji.

Ono što je malo neobično je da postoji prilično veliki broj kandidata za predsjednika RH u usporedbi s drugim zemljama. Možda bi trebalo uvesti dodatne kriterije za buduće kandidate tako da njihov broj bude u razumnim granicama.

Netko tko ima 22. godine, te minimum životnog i radnog iskustva može se kandidirati za gradsku skupštinu, ali za izbor predsjednika treba pričekati još koju godinu. Također, osobe iz javnog života (sportaši, glumci, glazbenici …itd) trebaju prosuditi da li je takva vrsta kandidature realna ili se radije trebaju kandidirati na sljedećim izborima za Hrvatski sabor.

Financijska sredstva koja su predviđena za izbor predsjednika RH ne moraju se nemilosrdno potrošiti na kandidate koji ne bi na najvišoj razini obavljali posao predsjednika Republike.

Na svakom je osobno  da odluči želi li se kandidirati i kom kandidatu će pokloniti svoj glas.

Po zakonu Republike Hrvatske osoba “kandidat za predsjednika” mora biti punoljetna i državljanin Republike Hrvatske. Međutim,  je to zaista dovoljno da se odlučimo ući u predizbornu utakmicu za predsjednika države?

mr.sc. Drazen Katic, dipl.ing.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
drazen katic
drazen katic
9 years ago

slazem se u potpunosti gospodjo schmidt da je predizborna kampanja bila dosada dosta “suha”. previse se svodila na trazenje gresaka drugih protukandidata a premalo na osobne vizije kandidata, njihove planove, zelje i ideje. ostalo je jos par dana do izbora pa ce se tad vidjeti ko je koliko vrijedan. rumunji su npr. izabrali jednog nijemca za predsjednika. covjek bez afera ali kvalitetan. cestitka novom rumunjskom predsjedniku i puno srece nasim kandidatima u zavrsnoj kampanji.

Milica Schmidt
Milica Schmidt
9 years ago

Svaki pravi novi kandidat za predsjednika treba svojim došadašnjim radom pokazati svoje sposobnosti a ne samo riječima, napadima na postoječeg predsjednika….djela su važna….Predstavljanje kandidata u medijima je prilično površno… A predsjednik nije bitno koji, nije “bog” narod je u potražnji za “idolima” kao u nekadašnjem socializmu…. a to se do danas nije pokazalo baš dobrim….Kandidati nek pokažu preko medija svoju sposobnost. Tko samo blati druge blati više sebe…..A ako nema boljeg kandidata do sadašnjeg, jasno je što će biti…..
L.p. M

drazen katic
drazen katic
9 years ago

Slazem se josipe sa tvojom zadnje napisanom recenicom u potpunosti. Hrvatska dijaspora se “zapostavlja”. Da li je to namjerno ili slucajno nebih mogao odgovoriti. Nakon uspostave Neovisne Republike Hrvatske 1991. godine, hrvatska dijaspora je igrala znacajnu ulogu u obrani suvereniteta tada jos mlade neovisne drzave. Medjutim ni tada hrvatsko iseljenistvo nije imalo potreban politicki polozaj u RH. Godinama koje su slijedile politicki polozaj iseljenistva je sve vise blijedio. To sto si ti Josipe od Ureda za iseljenistvo zahtjevao, uvodjenje u HRT1 mini dnervnika za iseljenistvo je najgora stvar koju si mogao zatraziti. Kroz taj dnevnik hrvatska bi javnost direktno dobila… Read more »

Josip Mayer
9 years ago

Slažem se Dražene da političari.. koje sjede već dvadeset godina u Vadajućim i Oporbenim foteljama..nisu do sada..uspjeli zadovoljiti građane..kuda li očarati..više su ih u stvari razočarali,upravo jer se tih dvadeset godina nije ništa bitno dogodilo..osim da je Hrvatska ušla u EU.. Želio bi tek dodati..da osoba koja ima dugogodišnja iskustva..a želi se kandidirati za prijedsjednika ..RH..dobro bi bilo..da je par godina..jedna od čelni ljudi među kolegama u vlastitoj stranki..pa tek kada tu postigne znatne uspjehe onda se tek kandidira za prijedsjednika RH. Da budem što iskreniji i ako ima nešto govori da bi treba imati pouzdanje..u.. Ured RH za iseljeništvo..i… Read more »

drazen katic
drazen katic
9 years ago

Potpuno se slazem Josipe da bi TV1 dnevniku bezuvjetno morala biti nadopuna vijesti iz iseljenistva. Medjutim te vijesti iz iseljenistva bi se trebale odnositi na vijesti o iseljenim Hrvatima na svih 5 kontinenata. Vjesti o Hrvatima iz BiH su dovljno zastupljene, njima nas svakodnevno bombardiraju mediji.

Josip Mayer
9 years ago

Ma može to biti Dražene i.. HTV4..ali smatram da je Hrvatska dijaspora..domoljubno,roduljubno i humanitarno zaslužna,da joj se u njihovoj Matičnoj domovini..na .HTV1..ostavi uz domaći Dnevnik..dodatno prostora..i za.. Dnevnik..iz dijaspore.
Što bi ujedno omogućilo kvalitetnije izbore..slično i prijedsjedničke.

drazen katic
drazen katic
9 years ago

u potpunosti se slazem josipe da iseljenistvo mora imati svoj tv program. da li u sklopu HTV1 ili drugacije o tome se moze razgovarati. takodjer sam misljenja da predsjednik RH iako ima samo reprezentativnu ulogu svojom drzavnom funkcijom indirektno moze utjecati na zakonodavnu i izvrsnu politiku. ako predsjednik Rh nije u mogucnosti utjecati na drustveno-politicki zivot u nasoj zemlji, cemu uopce onda uvijek ponovo biramo predsjednika? onda mozemo nekome dati i dozivotni mandat.

Josip Mayer
9 years ago

Dražene sve, se vrti naokolo, prijedsjednik sam,ne može izvući hrvatsku iz krize,a za neke masovne promje,potrebni su nam i jači mediji.Upravo kako sam već spomenuo,da nam se na ..HTV1..omogući uz ,domaći.. Dnevnik i Dnevnik iz hrvatske dijaspore.Osobno smatram da bi to bio jedini spas…možda i očaranje na duže relacije.

drazen katic
drazen katic
9 years ago

Slazem se Josipe za ogranicenje duznosti predsjednika na dva mandata. Mislim da je to u RH Ustavom odredjeno. Meni bi s eosobno svidjelo da iduce godine vidimo neke nove ljude kandidate za predsjednika. Vise mi se ne gledaju lica koja vladaju hrvatskom politikom zadnjih 24 godine. Meni nije jasno kako im politika nije dosadila, da konacno vide stvarnost realnim ocima i povuku se van iz politike. Hrvatska kako u domovini tako i u iseljenistvu ima kvalitetan, kvalificiran i iskusan kadar kojeg bi bilo pozeljno vidjeti u kandidaturi. Posebno bi bilo interesantno vidjeti neka nova lica koja nisu pripadnici ni jedne… Read more »

Josip Mayer
9 years ago

Malo će nam biti koristi stvoreno..Ako će nam se U Matičnoj domovini.. sve svoditi..na.. Izlete,jesti i popiti. Nisam rekao da narod ne mora birati svaki mandat novog / starog predsjednika. Već sam predložio ograničenje na dva mandata.A naravno Hrvatski građani,a to su ujedni i birači..odlučuju,,i nikad neće ni biti drugačije. Mi smo dosada imali, toliko promjena Vlada i političara a malo se je dogodilo kvalitetnoga. Bolje će biti tek onda,kada se svi striktno i odgovorno prime svojih uloga i posla ..Vlada,Oporba i političari.. da se zalažu us svoje preostale uloge,posebno za čovjeka radnika,te da sprovode više reforme. Ujedno da građai… Read more »

Drazen
Drazen
9 years ago

Josipe narod mora birati svaki mandat novog / starog predsjednika. To je los nacin ustede novca. Ako narod izabere aktualnog predsjednika biti ce naredni mandat, a ako ne netko drugi ce obavljati tu duznost.

Josip Mayer
9 years ago

Dražene
ovo je jako dobro premišljeno i prestudirano.. u svakom slučaju zaslužuje javnu političku pozornost.

Ipak bi dodao.. te ujedno predložijo, rezuluciju ujedinjenih naroda..da se svakom prijedsjedniku ograniči..izborna mogućnost na dva mandata..ako se pak misli na štednju zašto ne potvrditi aktualnoga.