DVOJICA PAPA

piše:Emil Cipar

Slavonski Brod/ Još jedan u nizu vrhunskih kulturno-društvenih događaja u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu. Približiti knjigu čitatelju, podići opalo zanimanje za čitanje uopće …zahtijeva nova rješenja i traži nove ideje.
Ogranak Hrvatskog društva novinara u Slavonskom Brodu upriličilo je jedinstven i lijep susret u prijatnoj atmosferi i u velikoj dvorani knjižnice predstavilo knjiga „Dvojica papa“,  novinara Silvija Tomaševića.
Talk-show u modernoj scenografiji stvara veću povezanost sa publikom. Pater Sebastijan Golemović gvardijan franjevačkog samostana iskazao se kao odličan talk-master. Samozatajno, ali vrlo stručno i zabavno postavljao je pitanja, pa je nastala ugodna atmosfera prisnosti.

Sterilni stol, uobičajena kulisa kod promocija knjiga pokazao se potpuno suvišnim. Dosada je uvjek predstavljao neku vrstu nepostojećeg oltara …nerealnog pijedestala …zid između autora, knjige i čitatelja.
Silvije Tomašević jedini hrvatski novinar sa stalnom akreditacijom pri Svetoj Stolici, uveo je publiku iza kulisa vatikanskih zdanja i institucija i ispričao bezbroj anegdota iz života dvojice papa …Ivana Pavla II i Benedikta XVI, što opisuje i u svojoj knjizi. Papu Ivana Pavla II opisuje kao papu puka, a Bendikta XVI kao papu Crkve.
Ujedno nam je Silvije Tomašević pružio uvid u odnose dvojice papa sa medijima. Brojne posjete Ivana Pavla II bile su posvećene isključivo narodu, dok Bendikt posjećuje države i više pažnje posvećuje liturgiji.
Zanimljiva je anegdota prilikom treće posjete Ivana Pavla II Hrvatskoj 1993. Silvije je bio tražen od kolega iz pratnje jer razumije hrvatski jezik.
Narod je skandirao Mi smo papini …papa je naš!, a kolege su htjele znati zašto to narod odušuvljeno skandira. Nije to bilo lako prevesti i pojasniti nekom tko je rođen i odrastao u slobodnom svijetu, ali je Silviju ipak nekako uspjelo.
Zanimljiva knjiga, koja čitatelju nudi bezbroj informacija …nenametljivo, zabavno i ugodno.
Vatikan i pape u njemu promatrani očima dobrog poznavatelja prilika u njemu.
Knjigu je izdala izdavačka kuća Forum i može se naručiti preko interneta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments