PORUKE NADE I OHRABRENJA

Više od 30 tisuća mladih na  10. Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 

piše: Ivica Vlašić
foto: Ivica Vlašić, Anica Banović i Martina Kuveždanin         …foto album

unnamed (3)Vukovar je protekloga vikenda, 29. i 30. travnja, bio domaćin 10. jubilarnog Susreta hrvatske katoličke mladeži. Na središnjem euharistijskom slavlju koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić okupilo se više od 30 tisuće mladih iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljeništva. Poruke nade i ohrabrenja što izviru iz Božjeg milosrđa i ljubavi objavljene u Isus Kristu koji je naša nada – odjeknule su svijetom iz Grada heroja.

Uz nadbiskupa Hranića svečanu misu su koncelebrirali  zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup mons. Alessandro D’Errico, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup  mons. Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić te još 30-ak biskupa i oko 300 svećenika.

„Kako li je divno Božji Duh potaknuo poslanje naše Crkve i danas, ‘od sva četiri vjetra’ ovdje u Vukovaru sabrao je ‘Crkvu mladih’ – na deseti Susret hrvatske katoličke mladeži! Draga mladosti! Tko da ne osjeti radost! Tko da je, u snazi Kristove nazočnosti, danas s vama ne podijeli! Dobro nam došli u Đakovačko-osječku nadbiskupiju – u Slavoniju, Baranju i Gornji Srijem! Dobro došli u grad Vukovar“ – poručio je na početku  nadbiskup Hranić, pozdravljajući mlade iz svih (nad)biskupija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, iz Vojvodine i hrvatske dijaspore diljem Europe, kao i skupinu mladih Poljaka iz župe Miklušovic Krakovske nadbiskupije.

U organizaciji Hrvatske katoličke misije, u Vukovar je stigla i skupina mladih, njih oko 70 iz Berlina, ali i iz drugih njemačkih gradova poput Kölna, Münchena, Ludwigshafena, Mein-Taunusa…

unnamed (19)Na početku mise mladima se obratio i apostolski nuncij D’Errico koji je izrazio radost zbog nazočnosti na ovome važnom nacionalnom susretu katoličke mladeži, „u kojem vidimo sakupljene nade Crkve Božje u Hrvatskoj i raznim zemljama”. „Gledajući na vas, dragi moji mladi, reći ću Svetom Ocu da sam danas vidio još više: da sam vidio jedan krasan horizont za Crkvu i za Hrvatsku, da nosim krasna sjećanja i na ovaj današnji dan u kojem vidim živo svjedočenje u Crkvi i hrvatskome narodu”, rekao je nuncij D’Errico.

U poruci koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal  Pietro Parolin ističe se kako „nasljednik svetoga Petra želi da geslo susreta ‘Krist, naša nada’ (1Tim, 1,1) potakne želju za odgovorom na poziv Krista Gospodina, koji je pravi pratitelj i prijatelj na životnome putu, Onaj koji nikada ne osuđuje, nego istinski ljubi svakoga od nas. Ostati čvrstima u vjeri i u nadi u današnjem svijetu, zahtjevna je zadaća koja sa sobom nosi mnoge napore, no istovremeno ispunja srce radošću i ljubavlju. Upravo je u ovo uskrsno vrijeme znakovito uputiti se na hodočašće, kako biste susreli Krista Uskrsloga koji vas čini sretnijima te vam pomaže da se vaš kršćanski poziv razvija, raste i iznova otkriva u susretu s Bogom i bližnjima. Dragi mladi, Papa vas ohrabruje da otvorite vaša srca Bogu koji vas prati na životnome putu i tako čini čudesna djela, poučavajući vas što bi zapravo značila kršćanska nada, kako biste je mogli svjedočiti svugdje, a osobito u vašim zajednicama i gradovima”.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Đuro Hranić se  dotaknuo i aktualne situacije u Hrvatskoj rekavši kako je u Hrvatskoj danas puno onih ljudi koji gube povjerenje u ljude, institucije, politiku te puni gorčine i nezadovoljstva tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe i koji, kako je kazao, od nesigurnosti, neuspjeha i promašaja bježe u alkohol, drogu, destrukciju i agresivnost. “Ne želi li svatko od vas iskustvo lijepoga i radosnog obiteljskog sklada te ozračja međusobne ljubavi i zajedništva u vašim obiteljima. A možda vam vaši roditelji to ne uspijevaju pružiti te su vas učinili više svjedokom napetosti i svađa, nego li sreće i radosti u svome braku ili su vaši roditelji još nesretniji od vas i u vama bude sumnju u mogućnost sretnog  i uspjelog braka uopće?, , zapitao je mons. Hranić ustvrdivši kako smo se svi nadali boljim perspektivama za mlade ljude i obitelji. “Nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i prizemne logike ovoga svijeta i biti zdrava alternativa ovome svijetu”, zaključio je nadbiskup  Hranić.

unnamed (1)Liturgijsko pjevanje na misi animiralo je 240 pjevača iz 18 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije okupljenih u Nadbiskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Želimira Sušića.  Nakon svete mise, tijekom poslijepodneva, mladi su sudjelovati u programu po gradu Vukovaru, a održan je i završni koncert na kojemu su nastupili brojni izvođači duhovne i svjetovne glazbene scene, među ostalima – Alan Hržica, Ivana i Marija Husar, “Božja pobjeda”, “Opća opasnost”,  Miroslav Škoro…

Tijekom prijepodneva mladi su, njih oko 10 tisuća pohodili i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje je molitvu  predvodio predsjednik Odbora HBK za mlade, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.

unnamed (13)Nakon ovogodišnjeg domaćina Đakovačko-osječke nadbiskupije i Grada Vukovara, domaćin sljedećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži 2020. godine bit će Zagrebačka nadbiskupija,  i Grad Zagreb.

Stoga su mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije predali  „Križ mladih“ mladima Zagrebačke nadbiskupije, a okupljenima se obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazavši kako smo ovdje okupljeni živi svjedoci Krista živog među nama. „Ponosni smo jer smo s Kristom i zato smo zajedno s Njim na ovom lijepom hodočašću. Kako je to samo znakovito – ići od Vukovara, grada hrvatske žrtve i hrvatske slobode, prema Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, gradu svih Hrvata, svakog člana hrvatskoga naroda.“

Mladima  Zagrebačke nadbiskupije povjerio je organizaciju 11. SHKM-a, a svima mladima poručio: „Zagreb vas čeka! U Zagrebu vas očekuje blaženi Alojzije Stepinac! Dobrodošli svi u Zagreb 2020. godine!”

unnamed (18)

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments