“260 DANA” U KAZALIŠTU

uredila: Sonja Breljak
260_dana_1Prije nekoliko godina smo zajedno predstavili knjigu Marijana Gubine “260 dana” na portalu HGB. Koliko smo bili aktualni i vidoviti pokazuje činjenica šta je Marijan sa svojom pričom postigao. Knjiga je prevedena na preko deset jezika i predstavljana širom Europe.

I mi u našoj Matici Hrvatske za Ruhrgebit smo predstavili knjigu na našoj godišnjoj proslavi. HNK –Osijek  je u svoj repertoar uzeo knjigu i uradio dramu. Praizvedba i premijera će biti 07.11 2014., piše nam Ante Karačič iz Iserlohna zahvaljujući čijoj preporuci smo prije koju godinu upoznali Marijana Gubinu, mladog čeovjeka koji hrabro i pozitvno nosi i prenosi teško ratno iskustvo nastojeći iz vlastite priče izvući najvažnije životne pouke, putokaze  vrijedne za sve ljude. Tada smo tijekom 2012. godine  otvorili posebnu rubriku za Marjana te pri kraju objave njegove knjige, napisali:

U našoj rubrici naslova 260 dana, nastaloj prema istoimenoj knjizi Marijana Gubine, uz odobrenje autora …na čemu od srca zahvaljujemo …objavismo cjelovitu knjigu kroz …kako simbolično …26 nastavaka. Potresno do bola, neshvatljivo, žalosno …ljutnja, gorčina, razočarenje …smjenjuju se u nama, čitateljima, različiti osjećaji dok hodimo zajedno s glavnim likom ….autorom knjige …a u vrijeme radnje tek desetogodišnjem dječaku …kroz svih 26 nastavaka kao po svojevrsnom Križnom putu.

A mi, za kraj objave dijelova iz knjige “260 dana” …nadamo se ne i kraj suradnje s Marijanom Gubinom … zbog jačine i značenja izdvajamo još jednom iz Predgovora knjige, autorovu poruku, zadivljeni onim što je …unatoč svemu proživljenom …uputio čitateljima.

Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI.

Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.

Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim…

NEMOJTE NI VI!

Naše je zadovoljstvo da smo kao uredništvo i novina, na vrijeme, i prije vremena drugih prepoznali poruke i putokaze vrijedne za sve ljude koje nosi teško životno  iskustvo jednog dječaka i mladog čovjeka, te u našoj rubrici, spremili to za vječnost i za druge generacije i druge potrebe pozitivne duševne hrane.

Čestitamo Marjanu na uspjehu postaviti na zdrave noge teško poljuljane životne temelje  i još imati snage osmisliti pozitivne pouke i poruke i za druge.

Čestitamo i na skoroj praizvedbi u HNK Osijek.

Zasluženo je to sve.

I po 260 puta zasluženo!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marijan
9 years ago

Hvala Vam dragi moji