OBLJETNICA PADA ZIDA

Berlin i Njemačka  obilježavaju 25 godina od pada Berlinskog zida

foto: Sonja Breljak
371Berlinski zid (njem.: Die Berliner Mauer) je bila dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okružni teritorij Njemačke Demokratske Republike.

Sagradila ga je istočnonjemačka vlast i dobio je propagandistički naziv s pridjevom “antifašistički”. Svrha zida je bila onemogućiti bijeg stanovnika iz realsocijalističke Istočne u Zapadnu Njemačku. Gradnja Zida je započela 13. kolovoza 1961. godine i više je puta nadograđivan. Otvoren je za neometan promet 9. studenog 1989., a potom je srušen. Bio je oličenje Hladnog rata.

Rušenjem Berlinskog zida označen je početak oslobađanja od komunističke ideologije i struktura ne samo u Istočnoj Njemačkoj, nego u većini do tada socijalističkih država u Europi.

Centralna službena proslava 25. obljetnice pada Zida je u Konzerthaus na Gendarmenmarktu a ono šire, pučko je kod Brandenburških vrata. Uvečer će, označavajući simbolično pad Zida, u zrak biti pušteno 7000 balona poredanih duž 15 kilometara duge, nekadašnje granice omeđene Zidom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments