GASTARBAJTERSKA ISELJENIČKA POEMA - Hrvatski Glas Berlin

GASTARBAJTERSKA ISELJENIČKA POEMA

U Zagrebu će se 19. i 20. listopada 2020. održati konferencija na temu „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

Zagreb/ Prema Pozivnom pismu  kojeg su u ime znanstveno-organizacijskog odbora skupa potpisali doc. dr. sc. Stjepan Šterc i  doc. dr. sc. Tado Jurić,  u tijeku je priprema i organizacija međunarodne znanstveno-stručne konferencije pod nazivom „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“ koja se ima održati 19. i 20. listopada 2020. godine u Zagrebu.

Organizator skupa je Fakultet hrvatskih studija, Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i Hrvatsko katoličko sveučilište.

U Pozivnom pismu se između ostalog kaže:

Hrvatski su iseljenički valovi i stradavanja tijekom cijelog 20. i u dva desetljeća 21. stoljeća u znanstvenom smislu u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenog razdoblja bili uglavnom gotovo zaboravljana tema. Nikad nije održan niti jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. „gastarbajterske ere“, šezdesetih godina prošlog stoljeća, niti su stručno-znanstveno rasvijetljene uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavanja iz tog vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj.

Tragovi su neospornog egzodusa vidljivi u cijelom razdoblju koje je slijedilo, a njegovim se obilježavanjem i političko-statističkom kategorizacijom pod privremeno iseljavanje, uz podvođenje pod ekonomsku emigraciju, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica tadašnje zajedničke države, a naročito se nastojalo prikriti njegovu političku uvjetovanost. Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče naročito bitna u razumijevanja recentnog egzodusa iz Hrvatske.

Stoga pozivamo sve zainteresirane znanstvenike i stručnjake (povjesničare, sociologe, politologe, ekonomiste, filozofe, antropologe itd.) u Republici Hrvatskoj, hrvatskoj dijaspori, kao i znanstvenike i stručnjake iz hrvatskog susjedstva koji se bave istraživanjem hrvatske ili svojih matičnih dijaspora da se prijave na skup koji će se održati 19. i 20. listopad 2020. u Zagrebu. Konferencija ima međunarodni znanstveni odbor i međunarodne suorganizatore.”

Predviđeni paneli su:

1.) Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja
2.) Demografski potencijali i gubici
3.) Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera
4.) Politička emigracija i emigrantski tisak
5.) Gastarbajterski romantizam (san o povratku)
6.) Umjetnost u egzilu (pisci, pjesnici, književnici u egzilu)
7.) Identitetsko bogatstvo dijaspore (uloga hrvatskih katoličkih misija, hrvatskih udruga i dr.)
8.) Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske

Jedan zaseban panel je rezerviran za studentska izlaganja.  Studentski panel obuhvaća osim svih navedenih tema konferencije i teme vezane uz suvremeno iseljavanje mladih.

U sklopu konferencije bit će organizirana i izložba o gastarbajterima. Ovim putem pozivamo i umjetnike koji žele dati doprinos ovoj temi da nam se priključe.

Kako bi se konferenciji mogli priključiti i sudionici koji iz opravdanih razloga ne budu mogli fizički sudjelovati, bit će organiziran i zaseban live online panel. Tehničke upute će biti objavljene na web stranici Fakulteta hrvatskih studija www.hrstud.unizg.hr.

Rok za predaju sažetaka je 15. srpanj 2020. godine. Sažetak rada ne bi trebao sadržavati više od 500 znakova. Može biti napisan na hrvatskom, njemačkom ili engleskom jeziku.

Prijave i sažetke slati na e-mail adresu: wkrasic@hrstud.hr

– Predviđeno vrijeme za izlaganje je 15 minuta
– Službeni i radni jezici skupa su hrvatski, njemački i engleski.
– Za prijavu teme potrebno je poslati naslov teme, sažetak do 500 riječi i 5 ključnih riječi na hrvatskom i engleskom ili njemačkom jeziku.
– Sažetak treba poslati u Wordovom dokumentu, font TNR, veličina 12, jednostrukog razmaka
– Nakon skupa bit će objavljen zbornik s recenziranim radovima

Adresa održavanja skupa: Fakultet hrvatskih studija, Sveučilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d, Zagreb, www.hrstud.unizg.hr

 

Related Post

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Josip Mayer Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Josip Mayer
Guest
Josip Mayer

🙏❤️🇭🇷🤗🍀AKO VAM SE SVIĐA ŠERAJTE PROMlČITE STAVITE NA VAŠE ZIDOVE.🙏🤗❤️🍀

Ljijepo je da se Hrvati i na ovaj način sastaju da se o iseljenicima i njihovim životima više priča.Ipak najbolji su sastanci direktni na licu mjesta zato.DAN ISELJENIKA ŽELIMO IMATI PO UZORU GRADA SUSKA U SVIM HRVATSKIM GRADOVIMA I SELIMA.To i je jedan direktni najbolji i najkvalitetniji način,kako se za budućnost možemo više približiti i ljudski razgovarati jedni sa drugima……. https://www.visitlosinj.hr/hr/35-dan-iseljenika-na-susku.aspx