ASPEN KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU

REPORTAŽE
piše: Sonja Breljak

HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA  GORDAN JANDROKOVIĆ NA  KONFERENCIJI O ZAPADNOM BALKANU

Berlin/ U Berlinu je održana dvodnevna konferencija u organizaciji njemačkog ministarstva vanjskih poslova, veleposlanstva Republike Austrije te Aspen instituta. Konferencija  je imala  naziv  „Perspektive za jugoistočnu Europu: Njemačka, Austrija, Sjedinjene Američke države u dijalogu s liderima iz Regije“. Na konferenciju su pozvani  ministri vanjskih poslova  Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije i Hrvatske. Cilj ovog susreta nije bio u donošenju ili usvajanju kakva dokumenta već razmjena mišljenja o  situaciji, problemima i perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.
Ministar vanjskih poslova  Savezne Republike Njemačke, dr. Guido Westerwelle i austrijski ministar  vanjskih poslova, Michael Spindelegger, otvorili su ovom prigodom panel diskusiju o situaciji i viđenju Balkana danas i sutra. Govorilo se o pitanjima i aktualnoj situaciji svake pojedine države, perspektivama za integraciju u europski sustav. Na konferenciji  je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Jandroković. Na novinarske upite  o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj,  Jandroković je u Berlinu između ostalog, izjavio.

Hrvatska je u završnoj, finalnoj fazi pregovora o ulasku u Europsku uniju. To je konstatirano u zadnjem izvješću Europske komisije o napretku Hrvatske. Njemačka očito dijeli isti pogled na  hrvatski napredak.
Želim naglasiti da je najvažnije  ono što Hrvatska sama  čini, dakle reforme koje provodi, sveukupne  promjene u državi i društvu, nužne da bi Hrvatska bila sto posto spremna za punopravno  članstvo.
Iskustvo bivših proširenja pokazuje da sam proces pregovora snažno jača unutarnju stabilnost, funkcionirajuću demokraciju, tržišnu ekonomiju u društvu budućih članica.
Želimo izgraditi sve potrebne mehanizme i institucije potrebne za ulazak u EU. Mi imamo snažnu njemačku potporu, ona prati i pravedno i korektno vrednuje ono što mi činimo i ja sam siguran da će i u ovoj završnoj fazi potpora Njemačke biti snažna i jasna.
Pomoć se uvijek odvija na nekoliko razina. Najvažnija i najvidljivija je politička potpora …gdje Njemačka  kaže da Hrvatska  ima dobre izglede da će postati 28. članica. Ona prati pozorno naš trud i postignuća, a osim te političke potpore daje i tehničku pomoć, pomaže u ustrojavanju naših institucija, reformi pravosuđa i čitavom nizu pretvorbi potrebnih za ulazak u Uniju i prilagodbu uvjetima koji su potrebni za članstvo.
Postoji čitav niz kanala kojima se ta pomoć odvija. Ovog trenutka nam je važna pomoć usmjerena na snažno jačanje ekonomije. Sve su češći kontakti  hrvatskih i njemačkih kompanija …gospodarska  suradnja. Mogu najaviti skori gospodarski forum u Mainzu /21.siječnja- op .a/  gdje će ponovo doći do susreta njemačkih i hrvatskih gospodarstvenika. Već smo
imali takav forum  prošle godine u Hrvatskoj i to je najvrijednija  pomoć u ovom trenutku. Smisao ulaska u EU  je da se zemlja prilagodi za snažnu konkurenciju u Uniji, ali i da bude i dodana vrijednost samoj  Uniji.

Ne želimo da uđemo kao problem, kao netko tko će samo tražiti pomoć već da budemo zemlja koja je snažna  i može pomoći i drugima, posebno našim susjedima koji će slijediti naš put, rekao je Jandroković u Berlinu tijekom boravka i sudjelovanja na Aspen konferenciji.
S  berlinske Aspen konferencije  izvještavali  su brojni  mediji te prenijeli i izjave  politički visokopozicioniranih sugovornika u kojma se kao moguče vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju, označava kraj 2012 i početak 2013. godine.
Ministar vanjskih poslova Austrije, Michael Spindelegger, označio je „zwei Brocken“, dva velika zalogaja koja Hrvatska na svom putu do ulaska u Eu, treba savladati. To je reforma pravosuđa i privatizacija o čemu je opširnije pisao  EurAktiv.de koji je kao medijski partner pratio berlinsku konferenciju o perspektivama zemalja Zapadnog Balkana.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments