HUMANOST ISPISANA VELIKIM SLOVIMA

S godišnje skupštine Zavičajnog kluba Brođani e.V. Berlin

tekst i foto: Sonja Breljak
002Berlin
/ Oni ne pričaju previše o sebi, svom više decenija dugom trudu pomagati potrebnim.

Dosta toga je sabrano u monografiji “Kronika jedne hrvatske humanitarne udruge” izdane prije koju godinu a već se toliko puno novoga dogodilo u međuvremenu.

O aktualnostima i onome što se događalo u godini iza nas, progovorilo se na netom održanoj godišnjoj skupštini berlinskih “Brođana” kroz izvješće predsjednika kluba Ivana Bitunjca.

005Godinu 2014. su započeli s mislima i na djelu provođenja akcije pomoći Mislavu Antoloviću, teško oboljelom dječaku na liječenju u Berlinu. za Mislava je skupljeno i njegovoj obitelji predano 9.935,00 €.

Najbolja nagrada ovoj akciji “Brođana” su dobre vijesti koje je nedavno Mislavov otac, zahvaljujući svima koji su pomagali, podijelio s nama: Mislav je ozdravio!

U godini iza Brođani su pomogli i rad Hrvatske nastave Berlin. Primjerice, za nedavnog gostovanja škole, učenika i učitelja iz Osijeka, priskočili su u pomoć i financirali boravak dvojice vozača a i Školi su uručili 300 eura.

Hrvatskoj kulturni-umjetničkoj i sportskoj zajednici u povodu njihove obljetnice, darovali su “Brođani”  dva pojačala i dva bežična mokrafona u vrijednosti od 433,50€.

Ipak, najviše pažnje su u prošloj godini “Brođani” posvetili potrebnima na poplavljenim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako je tri tisuće eura poslano u Posavinu a tri tisuće i pet stotina eura upućeno potrebnima u Rajevom Selu. Da je pomoć stigla u prave ruke, najbolje svjedoče pisma zahvale koja su u vrijeme Božića stizala na adresu “Brođana”.

Svoju potporu dali su Brođani i humanoj akciji pomoći poplavljenima naslova “Berlin kontra poplave” koju je u suradnji sa Hrvatskom kulturno-umjetničkom i sportskom zajednicom, pokrenula grupa mladih. A s 500 eura pomogli su nedavno i prijevoz pomoći za poplavljenu Gunju.

I do sad su Brođani, kako bi prikupili sredstva za pomoć potrebnima, vrijedno radili – organizirali zabave i sudjelovali na gradskim feštama. Tako će biti i ove godine.

Prva zabava naslova “Veseli se Posavino” već je pred nama. Održat će se 14. veljače 2015. Goste će zabavljati Izvorno blago i Tomislav Gelo.

Poznat je i termin održavanja  zabave “Slavonijo u srcu te nosim”17. listopad 2015. Svirat će tamburaški sastav “Zora” iz Slavonskog Broda.

Mjesto održavanja obje zabave je uobičajeno: Gemeinschaftshaus Lichtenrade, na adresi: Barnetstr. /Ecke Lichtenrader Damm.

O svojim djelima  berlinski Brođani govore samozatajno. Skromni su. Kod  njih je tek HUMANOST ispisana velikim  slovima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments