SVJETLOST, MIR I RADOST BOŽIĆA

tekst i foto: Sonja Breljak
051Berlin/ Vjernici su misno slavlje slušali i u hodniku crkve svetog Sebastiana. Sve je bilo popunjeno do posljednjeg mjesta. Tako je to izgledalo ove godine u vrijeme polnoćke, takozvane Dječje polnoćke u 18 sati.

Ovo misno slavlje je tradicionalno bolje posjećeno od onog u 23 sata jer kad idu djeca, onda za njima idu i roditelji pa bake i djedovi i cijela obitelj redom.

Posebnost je i u tome, što je ovo misno slavlje ( u 18 sati) predvodio apostolski nuncij, naš Nikola Eterović.

 -Evo, tko će nam načiniti fotografije, veli msgr Nikola Eterović, spazivši me u sakristiji, i obraćajući se tajniku Nuncijature msgr dr. Filippu Colnagu. Tako se vaš izvjestitelj u tren preimenova i u fotografa diplomatskog predstavništva Vatikana u Berlinu. Čast mi bijaše. Te fotke i prije nego li se prihvatih ovog izvješća, uputih elektronskim putem put Nuncijature.

Dakle, i pod budnim mojim okom, kako mi ne bi promaknuo koji ( i nama a  i Nuncijaturi) zanimljiv detalj za fotografiranje, misno slavlje je započelo solo pjesmom Ane Begić te (nedavno osnovanog) dječjeg zbora pod vodstvom i uz glazbenu pratnju Ane Begić.  Nakon par prigodnih recitacija, pozdravne riječi Nikoli Eteroviću uputio je voditelj Hrvatske katoličke misije fra Frano Čugura. Pozdravio je ujedno i misnom slavlju nazočnog veleposlanika RH u Njemačkoj, Ranka Vilovića s cijelom obitelji.

Misno slavlje je glazbeno pratio Mješoviti crkveni zbor koji misna slavlja pjesmom inače prati na Mehringdamu na čemu im se župnik i zahvalio na kraju misnog slavlja. Pjevali su cijelom puku dobro poznate božićne napjeve: “Rodio se Bog i čovjek”, “Kire Eleison”, “Danas se čuje”, “Veselje ti navješćujem”, “Gloria”, “Sad pjevajmo” i “Tiha noć”.

087Vrlo lijepu propovijed je održao msgn Nikola Eterović. Govorio je o tri pojma koja obilježavaju Božić. To je najprije svjetlost, svjetlost spasenja koju vjernicima donosi rođenje Isusa Krista.

Potom je to mir.-Svim na zemlji mir veselje, budi polag Božje volje! To sad nebo navješćuje i glas s neba potvrđuje. Isus je donio mir.

I treći pojam koji obilježava Božić je: radost. Anđeli su donijeli radosnu vijest. U Davidovu gradu se rodio spasitelj. –I mi jedni drugima trebamo biti prenositelji radosne vijesti, jedni na druge paziti i poštovati se bez obzira na razlike u mišljenju ili političkom opredjeljenju, rekao je između ostalog Nikola Eterović.

Misna slavlja na hrvatskom jeziku u dane Božića su kao i nedjeljom. Dakle, u tri crkve: crkva svete Marije (Spandau) u 10 sati, crkva svetog Sebastiana (Wedding) u 11 i 30 te crkva svetog Bonifacija (Kreuzberg) u 13 sati.

069

Galerija slika: Polnoćka u Berlinu

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments