AL´ SMO SE RADOVALI

tekst i foto: Sonja Breljak
373Bad Homburg/ Bila je to deveta po redu Večernjakova Domovnica, točnije svečana završnica izbora najpopularnijih iseljenika prema glasovima čitatelja njegova inozemnog izdanja.

Organizator izbora i svečanosti: voditelj ino izdanja Stipe Puđa. Mjesto održavanja: Kongresna dvorana u Bad Homburgu, poznatom banjskom lječilištu nadomak Frankfurta na Majni. Vrijeme: 07.03.2015. od 20 sati pa do zore (kako tko). Nagrađeni …e, to već objavismo netom bi svečanost dodjele nagrada gotova.

Pokrovitelj izbora: Darija Krstičević, predstojnica ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Voditelji programa: Vlatka Pokos i Silvano Gospodarić. Na pozornici: pjevači Đani Stipaničev i Igor Cukrov, glazbenice Ilijana Korać, Stefani Grbić, Dora Kamber i Đive Franetović Kušelj te Tamburaški sastav Alkari.

A u gostima: brojni! Kako Hrvati tako i Nijemci, predstavnici njemačke i hrvatske države, predstavnici gradova Bad Homburga i prijatelja mu, Dubrovnika, gospodarstvenici, veleposlanik sa suprugom, konzuli, parlamentarni odnosno saborski zastupnici, pa ratni veterani koji u Zagrebu pod šatorom traže svoja prava …potom predstavnici klubova i udruženja, nominirani (pojedinci i klubovi) po svim kategorijama ….i na kraju i kolege snimatelji, fotografi i novinari …sve u svemu, puna dvorana.

Bilo je to onako telegrafski, ono o čemu će brojni mediji do u tančine, s detaljnim imenima uzvanika,  izvijestiti. Pa da se ne ponavljamo.

Mi u Bad Homburg ove godine stigli u petak popodne, dakle dan prije svečanosti. Uobičajeno, krenemo na dan dodjele nagrada pa se utrkujemo s vremenom. Zato, ove godine krenusmo dan ranije. Prohladno vrijeme, pada sitna kišica. Suprug za volanom, suvozač mu Dragan Kopić, član berlinskih “Brođana” dok iza “vladamo” Elizabeta Kopić dopredsjednica Brođana, i ja. Ove godine, kao i prethodne zajedno ćemo do Bad Homburga, točnije do hotela Victoria.

Prvog dana već susrećemo u Bad Homburgu predsjednika Brođana Ivana Bitunjca i njegovu suprugu Baricu, pa zajedno šetamo gradskim ulicama. Sve uređeno, dotjerano, kao i ljudi. Lijepa, stara arhitektura. Stigosmo pogledati crkvu svete Marija u centru grada, kao i pojesti kolače u jednom od brojnih kafea, restorana prepunih gostiju, kao i “procunjati” kojim od poznatih trgovačkih  lanaca.

Bad Homburg se bavi banjskim liječenjem. Ima oko 50 tisuća stanovnika a u tom broju i tristotinjak Hrvata.

-Ponosni smo da smo vaši prijatelji, rekao je Mihael Korwis gradonačelnik Bad Homburga, sričući pozdravne riječi i na hrvatskom jeziku.

Eto, i ja se ponosim da sam prijatelj naših “Brođana”. Zajedno za stolom broj 34 slušamo i pratimo tijek programa u Kongresnoj dvorani Bad Homburga. Lijep, kvalitetan program na pozornici. Šteta pa ga malo tko prati. Doduše, žamor u dvorani, pokazatelj je i da se naši ljudi, gosti večeri, druže, upoznaju, poznaju, prepoznaju, komuniciraju …Nije li se i to željelo ovim izborom?

Dakle, nova kategorija “Najpopularniji događaj” posljednja je na redu za proglašenje. I Eto, vjerujte, baš smo se svi jako, ali baš jako radovali. Večernjakova domovnica pripada “Brođanima” za zabavu “Slavonijo u srcu te nosim”. U ruke Ivana Bitunjca i Elizabete Kopič, nagradu je predao Ivo Jelušić, saborski zastupnik. Ivan i teta Liza lijepo su, po slavonski odjeveni. Baš su se pokazali Brođani. Oko njihova (našeg) radosnog i veselog stola kasnije su se okupili Alkari pa se pjesma protegla do zore.

Primajući nagradu Ivan Bitunjac je rekao: – Vjerojatno nitko od vas u dvorani ne zna da smo mi Brođani do sada organizirali 25 zabava “Slavonijo u srcu te nosim” i 14 zabava “Veseli se Posavino”, pa Brodfest …. Nagrada je došla u prave ruke.

Tako je naša “mala udruga velikog srca” doživjela pravo, ali potpuno zasluženo priznanje. I ne samo oni iz Berlina. Već i glumica Alessija Lause. I ne samo oni iz Broda , već i glumica, pjevačica Iva Burić Žalac.

I ne samo to. Prigodom izvlačenja glasačkih kupona kojima je, odnosno njihovim pošiljateljima,  pripala jedna od vrijednih nagrada, izvučen je upravo  kupon na kojemu je ime i pezime kćerke Elizabete Kopić. A nagrada za Nataliju Kopić je sedmodnevni boravak na Makarskoj rivijeri (polupansion).

Eto, Brođani u Bad Homburgu dobili priznanje, nagradu, sedmodnevni polupansion ….kud ćeš više!?

Na dobitku čestitamo i sretno “Brođani”!

Vraćamo se u Berlin. Dočekuje nas sunce i 15 stupnjeva Celzijevih …

Al smo se, s pravom i razlogom, mi iz Berlina, radovali na Večernjakovoj domovnici 2015!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments