ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

piše: Dražen Katić
Prošle godine donešena je odluka da će se moja “nezavisna lista” pojaviti kao kandidat na nadolazećim parlamentarnim izborima za 11. izbornu jedinicu (hrvatsko iseljeništvo)!

Ideja o kandidaturi se rodila više kao revolt protiv diskriminirajuće pozicije hrvatskog iseljeništva nego iz političkih ambicija.

Sada se vjerovatno pitate kako to hrvatsko iseljeništvo uopće može biti diskriminirano? Iseljenici smiju posjećivati domovinu, smiju glasati na izborima, kada su u mirovini smiju slobodno živjeti u domovini, kupiti stan ili kuću i sl. Ni traga diskriminaciji.

Međutim hrvatski iseljenici na cijelu situaciju u domovini gledaju drugačije. Hrvatski narod je nakon Izraelaca najraseljeniji narod na svijetu. U domovini živi oko 3,8 milijuna Hrvata, a izvan domovine gotovo 4 milijuna. Ta 4 milijuna Hrvata imaju samo 3 zastupnika u Hrvatskom saboru od ukupno 151. zastupnika.

Mnogi govore da se hrvatskom iseljeništvu potpuno ukine pravo glasanja. Isti dodaju: “Ne žive u Hrvatskoj, ne plaćaju porez, a nama bi određivali kako da živimo”!

S jedne strane ja ih razumijem i mogu se čak djelomično složiti s njihovim stavovima.

Međutim hrvatsko iseljeništvo također negoduje. Ono govori: “Da nije bilo nas, ne bi bilo ni Hrvatske! Poslali smo vam 100 milijardi eura, a nigdje se ne vidi uloženin novac! Kada se vratimo kao umirovljenici u Hrvatsku uzeti ćete nam 40% poreza na mirovinu …itd.

S revoltom hrvatskog iseljeništva također se mogu identificirati.

I tko je na kraju u pravu?

Ja bih rekao i jedna i druga strana imaju pravo.

Ja živim od 1999. godine u Stuttgartu i svakih 2-3 mjeseca posjećujem domovinu. Hrvatsko iseljeništvo već 25 godina u 11. izbornoj jedinici zastupaju članovi HDZ-a. Kada ih čovjek treba od njih ni traga ni glasa.

Pitam se zašto je to tako?

Moje zadnje razočarenje je bilo pismo koje sam između ostaloga uputio zastupnicima hrvatskog iseljeništva u Saboru, a na koje nisam dobio niti odgovor. Tema pisma je bila “Izrabljivački odnos tvrtke VIPnet d.o.o. prema hrvatskim potrošačima”.

Razočarenje sam doživio i od “Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske”. Pošto se godinama bavim ekonomijom i održivim razvojem napisao sam 2013. knjigu pod naslovom “Modernom ekonomijom u bolju zajedničku budućnost”! Poklonio sam preko 100 izdanja knjige u PDF formatu mnogobrojnim hrvatskim političarima koji se nalaze na vlasti ili u opoziciji. Također je “Državni ured” dobio poklonjenu knjigu. Imao sam samo jednu molbu prema Državnom uredu, a to je bilo da knjigu proslijede svim relevantnim političkim subjektima od općina do županija kako bi se pokrenuo ekonomski razvoj Domovine. Do danas nisam dobio povratni odgovor kome je “Državni ured” knjigu proslijedio i koje su se akcije ekonomskog oporavka Hrvatske pokrenule. Nikakav odgovor nisam dobio premda sam zamolio da mi se proslijedi povratna informacija.

Na osnovu samo te dvije opisane priče postavio sam si više puta pitanje: “Tko me to uopće zastupa u domovini?”.

Pošto sam napisao 4 knjige koje se bave ekonomijom i održivim razvojem s jakom tendencijom na situaciju u domovini nije mi bilo teško sastaviti predizborni program moje nezavisne liste. Moji savjetnici su program djelomično korigirali te smo ga objavili 21.02. 2015 godine.

Program je sačinjen od 4 područja: ekonomskog, ekološkog, socijalnog i političkog. Prva tri područja čine temelj održivog razvoja. Program ima 28 točaka kao što je domovina 28. članica Europske unije. Naravno, mi smo mogli sastaviti i 100 točaka programa, ali bili smo kratki i jasni.

Vjerojatno se pitate zašto smo program objavili tako rano, a ne mjesec dana prije izbora?

Razlog je bio taj što je predsjedništvo HDZ-a najavilo objavu svog ekonomskog programa 01.03.2015. Program HDZ-a je djelomično radio IFA institut iz Minhena pod vodstvom Dr. Sinna. Da se ne bi neke točke programa poklopile moji savjetnici i ja smo odlučili da naš program objavimo prije 01. ožujka.

Naš program koji nosi naziv “ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI” objavila je na Hrvatskom glasu Berlin gospođa Breljak. Također nam je dozvolila da koristimo komentare za odgovaranje na pitanja čitatelja.

Za sve učinjeno zahvaljujem se gospođi Breljak od srca.

Predizborni program nije objavio portal Croative.net premda sam za isti volonterski pisao gotovo godinu dana. U tih godinu dana objavili su mojih 46 napisanih članaka pretežno iz područja ekonomije i politike.

Za razliku od Croative.net-a moj program su objavili Hrvati Amerike na svom portalu CROATIA.ORG.CROWN

Ovom prilikom želim se posebno zahvaliti gospodinu Bachu i gospodinu Puljiću na podršci.

Naš predizborni program objavio je i HAZUD.

Također hvala uredništvu portala HAZUD-a na podršci.

Mi smo predizbornu kampanju započeli jako rano. Iako je teoretski moguće da ne dođe do prijevremenih izbora, te da se oni održe tek u veljači druge godine moramo dalje držati tempo. S jedne strane to je i dobro pošto imamo dovoljno vremena za usmenu i pismenu diskusiju sa čitateljima. U predizbornoj kampanji koristimo isključivo elektronske medije pošto se naši birači nalaze na svih 5 kontinenata pa ih je fizički gotovo nemoguće sve posjetiti. Pored toga moramo racionalno koristiti financijska sredstva u kampanji, pošto se povrat “vlastitih” uloženih sredstava neće tražiti natrag od Domovine.

U predizbornoj kampanji pored komentara u HGB-u, koristimo moj osobni BLOG za odgovore na pitanja čitatelja. Kampanja protiče dobro. Bilo je do sada nekoliko neugodnih pitanja i nekoliko vrijeđanja, međutim u globalu čitatelji postavljaju sasvim racionalna i argumentirana pitanja. Na pitanja odgovaram osobno, tj. odgovore ne piše nitko umjesto mene. Ako mi neko pitanje nije jasno, posavjetujem se sa svojim savjetnicima te napišem nakon toga odgovor. Ako naiđe pitanje na koje neznamo odgovor onda to u komentaru direktno i napišem.

Savjetnici u mojoj kampanji su iskusni ljudi, hrvatski domoljubi koji su ujedno i moji osobni prijatelji. Ja im vjerujem i oni vjeruju meni. Govore mi istinu, a ne ono što želim čuti. Često su toliko direktni ili čak strogi da ponekad zaželim da nisam našao eksterne savjetnike. Posao savjetovanja i vođenja predizborne kampanje rade volonterski jedino s ciljem pomoći domovini i hrvatskom narodu. Mi smo i do sada pomagali kako smo mogli i koliko smo mogli, a činiti ćemo to i dalje bez obzira na rezultate izbora. U šali sam više puta rekao da ćemo popiti šampanjac ako “nezavisna lista” uđe u Hrvatski Sabor, ali ćemo ga popiti ako i ne uđe. Od nas nitko ne živi od politike i mi ćemo nastaviti naš domoljubni angažman bilo u Saboru ili kao i do sada humanitarno i volonterski u domovini i izvan nje. Upravo smo počeli prikupljati materijal za objavu knjige u kojoj će pisati o Hrvatskim poduzetnicima u Baden-Wüttembergu. Ja se nadam da će knjiga biti objavljena na jesen u Stuttgartu.

Moji savjetnici u predizbornoj kampanji su gospoda: Josip Mayer, Zlatko Jušinski, Krešo Talanga i gospođa Dijana Vogrinc te gospodin Z.P. (želi ostati anoniman).

Pitanja vezana uz našu kampanju možete postaviti u komentarima Hrvatskog glasa Berlin pod  ili u komentarima u mome BLOGU.

 

Na svako pitanje ću osobno odgovoriti.

Prije tjedan dana održao sam razgovor sa vlasnicima “M.K. – Studios & Musikverlaga” u Stuttgartu u vezi pisanja buduće knjige. Predzadnje pitanje intervijua je glasilo “Kakva očekivanja imate od Domovine i od iseljene Hrvatske?”

Obadvojica vlasnika Milan i Srećko su mi odgovorili “ZAJEDNIŠTVO”!
Poštovane dame i gospodo, poštovane Hrvatice i Hrvati,

ne zaboravimo nikada odgovor koji su dali prošli tjedan poduzetnici iz Stuttgarta!

mr.sc. Dražen Katić, dipl.ing.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Mayer
4 years ago

Poštovani gospodine Ivan Viktor Barešić imate pravo.
Hrvatsko iseljeništvo ne traži,od domaće politike milostinju,već ono što im po zakonu pripada.

Ivan Viktor Barešić
Ivan Viktor Barešić
4 years ago

Po meni nije ni do novaca vec principa. Evo konkretno mi stigli 91. da otac polozi život na oltar domovine, koliko je samo Hrvata se vratilo da obrani domovinu. Nije normalno da se manjini osigura zastupnička mjesta bez obzira na izbore dok Hrvatskom iseljeništvu se želi ukinuti pravo glasa. Kako politička elita misli vratiti naše ljude ako neće imati pravo glasa i utjecati na događaje u domovini?! Demografsku sliku bi smo mogli popraviti vraćanjem nasih ljudi doma tamo di im je mjesto no dok se ne osigura uvjet za normalan život nema smisla pričati o tome. U svakom slučaju Hrvatska… Read more »

Josef Mayer
4 years ago

Pravo Dražene,- Vaše ideje u našem političkom pogretu.Tek sada dolaze, sve više i više do izražaja.U, kojima nam svima skupa zajedno želim,sve više članova,sve više uspjeha.Za sve jednaki boljitak,zajedničke nam domovine Hrvatske i njezinih iseljenika.