OSIJEK ISTAKNUO KANDIDATURU

Osijek želi biti Europska prijestolnica kulture 2020.

tekst i foto: Slavko Žebić
osijekU petak, 17. travnja, ove godine, točno u 13,oo sati, dvije tisuće i dvadeset osječkih srednjoškolaca obilježilo je službenu predaju kandidature svojega grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, simbolično zagrlivši Tvrđu, a ona je opet simbol Grada na Dravi.

Došao je i taj dan, kaže pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada, Dražen Alerić, kada to što radimo sustavno već nekoliko godina uobličujemo u naš zahtjev za službenu kandidaturu za Eu-prijestolnicu kulture, a ova mladost samo je potvrda jedinstva i snage za budućnost, jer oni će odgovorno preuzeti na sebe sve ovo što slijedi, bez obzira na ishod natječaja. Oni će biti kreatori budućnosti ovog grada, pokretači sveukupnog razvitka i boljitka života.

Drugo što treba istaknuti, svi gradovi-prijatelji pružili su nam potporu na ovom putu. Prije koji dan ovdje su bili gradonačelnici Pečuha, Sombora i Tuzle, uz nas su Pforzheim i Subotica, Pečuh i Maribor su pomogli svojim iskustvima jer su već ostvarili status prijestolnice Europe, a posebice smo poradili na njihovim greškama, koje su im se potkradale i prije i poslije kandidature, kako ih mi ne bi ponavljali. A Novi Sad, je baš danas, sat ili dva prije, imao sličnu manifestaciju i mladost Novoga Sada je ispred petrovaradinske Tvrđave dala potporu našoj kandidaturi.

Na upit, usudi li se prognozirati šanse Osijeka, budući da je kandidatura podnijelo čak 9 hrvatskih gradova (Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb) pročelnik Alerić je rekao kako je to nezahvalno i praktički nemoguće, jer baš sada, dok vodimo razgovor, na putu prema Zagrebu je pomoćnik gradonačelnika Vladimir Ham, koji će točno u 17,o4 sati, danas 17. travnja, predati službenu kandidaturu Ministarstvu kulture u Zagrebu, tiskovinu na kojoj stručna ekipa radi već sustavno par godina, gdje podrobno govorimo što smo to već učinili i što ćemo sve činiti ukoliko zaslužimo status prijestolnice Europe.

Naravno, takvih će knjiga biti 9 i sada je još važno kako ćemo se predstaviti pred međunarodnim prosudbenim tijelom, koje će onda donijeti svoj pravorijek. Ono što je važno, treba ući u drugi krug, otprilike 4 – 5 gradova, a onda je doista sve moguće. I pobjeda i poraz, ali ono što treba istaknuti, Osijek ima potencijale da se pobjedi može nadati.

Osječkoj mladosti obratio se i gradonačelnik Ivica Vrkić, ozaren što ovi mladi ljudi, grleći se, grle i ljube i svoj grad. To jest čin ljubavi, pa je uvjeren da je upravo ljubav to pogonsko gorivo za budućnost ove djece, koja će vrlo skoro i budućnost svojega grada uzeti u svoje ruke. I to vrlo odgovorno, što su potvrdili i parolama i transparentima.

Gospodin Vrkić nije htio spekulirati glede ishoda kandidature, ali je dodao da se i do sada radilo vrlo ozbiljno, komuniciralo se na sve strane, angažiralo sve kapacitete i kulturološke potencijale, dobili snažnu potporu od gradova-prijatelja, i doista je sve učinjeno da se Osijek domogne drugoga kruga. I ono što je značajno, kroz te aktivnosti evidentna je podrška velike većine građana, a to je jako važno, jer takav plebiscitarni odaziv zaloga je promjenama koje slijede, a mijenjajući sebe grad će mijenjati i uvjete života, nabolje, naravno.

Što se današnjeg događaja tiče, ocijenio ga je kao divan izraz ljubavi prema svojemu gradu, zahvalio razdraganoj mladosti, zahvalio na potpori gradovima-prijateljima i posebice Novom Sadu, gdje su mladi, koji sat prije, svojim tijelima ispisali OSIJEK 2020, a Osječani će im to vratiti već dogodine, kada Novi Sad otvara natječaj za Europsku prijestolnicu kulture 2021. godine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments