POLNOĆKAMA DO BOŽIĆA

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Brojni su vjernici u Badnjoj večeri pohodili berlinske crkve i uz molitvu i pjesmu dočekali Božić.
I crkva svetog Sebastiana, sjedište Hrvatske katoličke misije u Berlinu, primila je brojne vjernike.
Župnik, fra Petar Čirko, učinio je u ovoj noći, pravi “mali maraton”. Naime, kao župnik i Hrvatima u Hrvatskoj katoličkoj misiji i Nijemcima u župnoj zajednici svetog Sebastiana, održao je u crkvi svetog Sebastiana, četiri misna slavlja. Četiri polnoćke! Naime, i njemačka i hrvatska zajednica je najprije imala, takozvane “dječje polnoćke” a potom i svečana misna slavlja u kasnijim noćnim satima. Izuzetno veliki broj Hrvata prisustvovao je dječjoj polnoćki.
Kratkim igrokazom i pjesmom djeca su ispripovjedala priču o rođenju Isusovu. Ponoćna propovjed donijela je poruku mira i ljubavi. Poruku o Isusu, djetetu  koje  kuca na vrata našeg srca, upisuje se u našu zajednicu, u naš život. Otvorismo li?
Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo Božje. Treba sačuvati čisto srce … čisto od zloće … od grabežljivosti … čisto od prevare …čisto  za  susret s Isusom …riječi su koje je na polnoćkama, između ostalih, uputio fra Petar Čirko.
U vrijeme održavanja dječje polnoćke, pjevao je crkveni zbor koji inače nedjeljom  pjeva  u crkvi svetog Bonifacija na Kreuzbergu. Božićne  pjesme na “polnoćki za odrasle”, pjevao je ove godine zbor sa Weddinga. U zbornom pjevanju, njima se, ovoga puta pridružio i bas bariton Ante Jerkunica koji inače pjeva u Deutsche Oper. Zapjevala je nježnim glasom i Evelin Novak. Završna pjesma … “Tiha noć, sveta noć …  ispratila je berlinske Hrvate u sniježnu, bijelu, božićnu noć. Podjeliće radost, mir i ljubav s rođacima i prijateljima, poznanicima i suradnicima.
Ispred crkve svetog Sebastiana mogla se ovom prigodom nabaviti svijeća, takozvana “Friedenslicht Betlechem”  od čije prodaje, prihodi odlaze za  jedan Dječji dom u Zagrebu u kojemu radi i Anica Cvitković, časna sestra “ponikla” u Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments