KOMENTAR TJEDNA

Komentar na tekst “Norijada – malo pića, malo brašna, malo jada”

Ivica /27-05-2015-/Predavao sam grupu predmeta u srednjoj školi četiri godine, pa sam ispratio isto toliko grupa maturanata, mojih bivših učenika.
Nekad davno i sam sam bio maturant. Zato taj problem mogu sagledati s obje strane.

U većini stvari ste u pravu ali ima nešto što također morate uzeti u obzir. Ti mladi ljudi su na granici – niti djeca niti odrasli. U stvari, da postanu koliko-toliko odrasli, trebat će im još koja godina. Zato oni imaju malo drugačije poglede na svijet i život od nas iskusnih. Ne shvaćaju još svoj položaj, čini im se da su cijelo vrijeme školovanja imali puno više dužnosti nego prava. Naravno da nije tako, ali s njihovog gledišta je.

Zato bih oprostio svima njima koji ne učine nešto drastično loše i time ukažu na svoju lošu narav i problematičan karakter, kao oni koji su opijali psića.

Doživio sam i mnoga čuda u vezi s tim stvarima. Neki moji učenici jako problematičnog ponašanja, kao maturanti su mi čak pravili neke neugodnosti jer sam bio na školskim satovima malo stroži, tjerao sam sve učenike da sudjeluju u nastavi.

Danas, nekoliko godina nakon toga, kad me vide na drugoj strani ulice, mahnu mi i viknu, na primjer: “Dobar dan, profesore, poštovanje! Kako ste?”. A kad sam neke sreo tamo gdje se stiglo i razmijeniti koju rečenicu, iskreno su mi zahvaljivali s izjavama da danas ne bi ništa znali iz svoje struke da ih ja nisam “pritegnuo”.

Nadam se da nisam bio dosadan s dugačkim komentarom ali osjetio sam se ponukanim da vam opišem svoja iskustva.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Da slažem se..u smislu profesorske pouke.. ali pokojni Emil Ciper je jednom naglasio,tko kaže da baš sve moraju slušeti i starije.I to mu dam za pravo.

Roko Dobra
Roko Dobra
8 years ago

Nesumnjivo, istinski sam obradovan nakon što sam pročitao ovaj napis-komentar vrlog mi prijatelja i pjesnika Ivice Smoleca, jer je napisan temeljem njegova četverogodišnjega predavanja grupe predmeta u srednjoj školi stekavši, na taj način, dostatno iskustva da može svjedočiti: „ … taj problem mogu sagledati s obje strane“. Pa, da se ne udaljavam, odmah mi je reći da je njegov, Ivičin, pogled na mlade, zapravo, na naraštaj kada su negdje između djece i odraslih, i kada je riječ o njihovim postupcima i nevjericama, gotovo jedino moguć da ih se definira kao populaciju koju, prije svega, treba shvatiti, ali i prihvatiti. Jer,… Read more »