PREPOZNAH

Iz Švedske nam se javila Emira Velić Sundkvist koja je na  našim stranicama prepoznala svoju dugogodišnju školsku prijateljicu

Poštovana Sonja,

Evo, dočepah se telefonske slušalice u nekakvom polusnu i nazvah …
Sva sjećanja na naše djetinjstvo izbiše čitajući Nelina pisma upućena  i nikome i svima, i prepoznah njenu riječ i kontekst i još kad konačno ugledah sliku svoje dugogodišnje školske drugarice i kao u polusnu, prepoznah te blage crte lica, duboko uzdahnuh: Zaista pa to je Moja i Nasa Nela!
Pročitah sve-ma ama baš sve što mi je oko doseglo i potucah se i pretucah i nevjericom zavirivah u svaki kutak misleći opet da je to promašaj i da to možda nije Ipak Ona to je Ona!

Nela, moja komšinica sa tkz zborista- koja je živjela pored osnovne škole kojoj se sad trenutno ne sjećam imena ali gdje joj je mama učiteljica Mira vrijedno učila đake a otac Cici kako su ga zvali gradio s radnicima građevine svakolike…i kojeg Izet Coric, njegov najbolji radnik često spomene kao najboljeg direktora a koji sad leži paralisan ovdje u nekom Malmö daleko, predaleko od svog doma i najmilijih …Ehhhh
S njom sam djelila puno toga…ali o tom potom.
Tako bih voljela da me spojite s njom ako imate kontakt ili da mi nekako pomognete da te tolike ispisane uspomene o kojima Nela piše pretočimo u jedan živi susret.
Ko zna kakvi su putevi ljudski -sad ovamo sad onamo-potucaj se i pretucaj i gradi ispočetka kule i gradove ….
Ja sam inače prevodioc i pisac i izdala sam par knjiga proze i poezije preko izdavačke kuće Hamlet ovdje u Švedskoj za koju sam radila.
Trenutno vodim internacionalno kazalište ili pozorište ili teatar (sinonima nikad dosta ) koje se zove  IFT Svalan och Duvan i cija stranica je na facebooku.
Ovo je zaista jedna priča za sebe -za nas i Vaš susret.
Zivjeli!
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nela Stipančić Radonić

Draga Emira,
stvarno si me iznenadila i obradovala! Svijet je tako mali zapravo, a ljudi se svejedno pogube…Svi znamo i zašto.
Ali, važno je sebe ne izgubiti.
Zato, jedva čekam taj susret s tobom!