U POTRAZI ZA SREĆOM

Preko, Preko, Dom na žalu, a u Domu na žalu, Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama …

piše: Nikola Šimić Tonin
VID_2860Zadar/U galeriji Pučkog otvorenog  učilišta Dom na žalu  u nedjelju navečer predstavljena je knjiga, roman, Ante Gregova Jurina „Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama“.

Ante Gregov Jurin  poznati je  pjesnik koji je dosad objavio tri zbirke pjesama: Kapi sreće, Strune života, Luzarica,  a ovo je njegov prvi prozni uradak, koji je Hrvatsko književno društvo 2014. proglasilo romanom godine.

Dirljiva je to priča  o mladim ljudima koji su veslajući preko mora bježali iz rodnog kraja prema Italiji, a kasnije se rasuli po cijelom svijetu.

VID_2900Radnja počinje i završava u uvali sv. Eufemije na autorovu rodnom otoku Ugljanu, retrospektivno se razvija u 12 poglavlja i govori o potrazi čovjeka za srećom i boljim životom u tuđini, koja ga u konačnici dovodi u beznađe. Kroz cijeli roman provlači se veza između glavnog lika  Šime i njegova zavičaja.

Na predstavljanju romana  govorili su dr. sc. Rober  Bacalja i književnik Nikola Šimić Tonin, a dramska umjetnica Milena Dundov nadahnuto je pročitala više ulomaka iz romana.

Štih večeri dala je Udruga žena Luzor (ruža), svojom pjesmom po starinski, čuvajući baštinu Prijeka.

Što tek reći za šarmantno vođenje književne večeri, fešte od knjige, Jelene Rušev Mogilevski!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments