ŠTO UČINITI S IZBJEGLICAMA

Mogu li izbjeglice postati lojalni državljani

Piše: Žarko Delač

Napokon se vezano uz problem izbjeglica oglasio i naš predsjednik vlade i jednostavno priznao kako nemamo plan vezan uz sadašnju situaciju. I naravno lakonski se opravdao kako i Europa nema nikakav plan.

Učinio je to nakon mnogih prozivki i javljanja različitih inicijativa poput naseljavanja otoka, aktiviranja zapuštenih vojarni i ostalih napuštenih državnih nekretnina pa do zatvaranja granice prema Srbiji.

Nažalost i ova je situacija još jednom pokazala kako su državna tijela sama sebi dovoljna, te nemaju strategiju i jasnu viziju što im je činiti.

U tom kontekstu potpuno je smiješno umišljati kako su naše tajne službe na visini zadatka i kako su sve učinile u nedavnom slučaju Salopek.

Istina je kako smo i u tom slučaju bili prepušteni sudbini i iako nismo mogli učiniti nešto spektakularno plan i za takvu situaciju ne postoji.

Je li riječ o neznanju, ne htijenju ili radu u nečijem drugom interesu pokazat će vrijeme. No da ja situacija s izbjeglicama izmakla kontroli i da se njezino rješenje jedino može pronaći u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze potpuno je jasno.

Što u tom kontekstu može učiniti naša država sigurno nije iščekivanje poteza drugih država i neodlučno komentiranje izbjegličke krize.

Obzirom da uistinu imamo prekrasnu državu koja je slabo naseljena sa zbrinjavanjem i doseljavanjem određenog broja imigranata ne bi trebali imati problema.

Obraditi zapuštene poljoprivredne površine, očistiti šume od posljedica ledene kiše ili recimo aktivirati javne radove kao i na druge načine zaposliti pridošlice ne zahtijeva veliku mudrost i strateške planove.

Uzimajući u obzir i našu demografsku situaciju pozitivno bi bilo i trajno zadržati novo pridošle imigrante te im omogućiti stjecanje državljanstva naravno nakon što se za to stvore uvjeti. U prvom se redu to odnosi na poznavanje hrvatskog jezika, govora i pisma, povijesti, kulture i sličnih obilježja pojedinih naroda.

Vrativši se u ne tako davno prošlost zar nisu na isti način postupile i mnoge zapadne države prihvativši veliki val izbjeglica s naših prostora?

Uvjeren sam kako bi tim pristupom sadašnji političari pokazali državničke sposobnosti i odgovornost te pozitivnim primjerom iskočili iz kolotečine nemuštih političkih pregovora i neučinkovitih akcija.

U suprotnom sva će nam pozornost biti usmjerena samo na represiju i zaštitu istočnih granica i borbu koja je već unaprijed izgubljena.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments