BROJKE I RIJEČI

tekst: Žarko Delač

Pregršt podataka i informacija dostupnih u posljednje vrijeme svakom imalo internetski pismenom stanovniku naše Zemlje vrlo nas često zbunjuje. Zbog toga treba vrlo oprezno sagledavati tko i s kojim ciljem objavljuje pojedinu vijest iako je to svakim danim sve teže detektirati.

Može se reći kako medijska buka i zagušenost čini sve više štete nego koristi. Od početne dobrobiti i pozitivnih vrijednosti internetski sadržaji postaju sve veći problem. Osobito za osjetljive skupine poput djece, psiholabilnih osoba, osoba željnih medijske pozornosti, a da ne govorimo o prevarantima i hakerima koji vrebaju na svakom koraku. U stvari i ova pojava nije ništa novo već se samo nastavlja vječni sukob između dobra i zla ili informacija i dezinformacija koje je sve teže razlikovati.

Slično se događa i u političkom javnom prostoru i procjeni jesu li potezi i namjere političara usmjerene za  dobrobit  i općedruštvenu ili osobnu korist. Vremena u kojima se vrlo lako moglo razlikovati empatiju od koristoljublja, kriminala od poštenja ili iskrenost od laži, postala su prošlost.

No, situacija s brojkama i egzaktnom matematičkom naukom ipak je potpuno drugačija i još uvijek su 1 i 1 = dva! U tom kontekstu možemo analizirati javno izrečene podatke vezane uz nadzor i kontrolu provedbe epidemioloških mjera.

Policijski službenici od 11 090 kontrola objekata i događaja registrirali sedam (7) a inspektori na 3808 intervencije četiri (4) prekršaja. Ovaj, jednostavno rečeno, nonsens u kojem je sudjelovalo na stotine državnih zaposlenika, prevaljeno tisuće kilometara i utrošeno tisuće radnih sati, rezultirao je sa samo 11 prekršaja.

Očigledno je da  inspektori ne rade kvalitetno svoj posao ili se, što je manje vjerojatno, svi pridržavamo mjera. U tom bi slučaju bilo financijski daleko isplativije, a epidemiološki ništa manje efikasnije, ukinuti trošenje resursa i nadzor provođenja epidemioloških mjera jednostavno ukinuti.

Drugi matematički vrlo logičan primjer neefikasnosti ili namjere da se ništa ne učini, primjer je podignutih optužnica protiv visokopozicioniranih tajkuna i poduzetnika. Tako je naveden podatak kako je samo jedna optužnica protiv Todorića vrlo opsežna i sadrži više od 80 000 stranica. Da bi to netko pročitao i barem djelomice zapamtio potrebne su godine i iz toga je razvidno da od ove gromoglasne optužbe i eventualne kazne, neće biti ništa.

Ovakvih sličnih, matematički vrlo jednostavno dokazanih, primjera u svakodnevnom životu  možemo naći u svim porama našeg društva. No, postoje stručnjaci koji bez grižnje savjesti objašnjavaju kako je crno – bijelo i da  umjesto petka dolazi nedjelja jer da nismo sve shvatili kako treba.

Vjerojatno je ovakav način društvenog funkcioniranja, uzrok što se vrlo mali broj stručnjaka, tehničke znanosti, upušta u politiku jer za njih su egzaktni pokazatelji, smisao struke. Završit ću s usvajanjem Isključivog gospodarskog pojasa i pojašnjenjima kako se unazad 20-ak godina nisu stekli uvjeti za njegovu primjenu. Pri tome nitko nije objasnio i obrazložio što se to u međuvremenu promijenilo i koji su to uvjeti ostvareni da se upravo ovih dana odlučilo ući u ovaj, prema tome u prvom redu, politički projekt.

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Boris Grinfeld
Boris Grinfeld
3 years ago

Znanost napreduje ubrzanim korakom. U posljednjih 100 godina prepoznala je teoriju relativiteta, crne rupe, nove materijale, produžila je ljudski život, unaprijedila informatiku. Napreduje takođe znanje i vještine matketinga, nametanje sebe i svojih interesa perfidnim metrodama što podrazumjeva i znanje maskiranja sebe i svojih djela te trgovina uslugama i tuđim/društvenim vlasništvom. Važan faktor je i nekompetentnost sudionika.
Na žalost narod se prema politici (kod izbora) odnosi kao prema sportskom klubu. Ako volim Hajduk (ili Dinamo) volit ću ga zauvijek bez obzira na rezultate. Isti odnos je i prema HDZ, SDP, …….

marko
marko
3 years ago

super